Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Γ.Α.Παπανδρέου για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας με “καρφιά” για υπόθεση Βαλυράκη

Published

on

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε μια από τις δηλώσεις του – που βρίσκουν τον δρόμο για την δημοσιότητα κυρίως μέσω των social media και κάποιων ΜΜΕ όπως το THE SOCIALIST – έκανε λόγο , μεταξύ άλλων για μια “κρίσιμη” επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας από την Χούντα ενώ δεν έλειψαν οι έντονες αναφορές στην υπόθεση Βαλυράκη που φέρεται να είναι στάσιμη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γ.Α.Παπανδρέου: 

Η φετινή επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά το πραξικόπημα του 1967, που εορτάζουμε αύριο, συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αποτελεί επομένως, μια συμβολική επέτειο, αλλά και μια ευκαιρία για να γίνει μια σε βάθος αποτίμηση για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η δημοκρατία στη χώρα μας.

Πρώτα από όλα όμως, ας εκτιμήσουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική, όταν σε τόσα σημεία του πλανήτη οι άνθρωποι στερούνται βασικές ελευθερίες, σκοτώνονται, φυλακίζονται και βασανίζονται για τις ιδέες τους.
Στην Ευρώπη, η πανδημία δημιούργησε έκτακτες συνθήκες που έπληξαν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και ανέδειξε προϋπάρχουσες αδυναμίες του δημοκρατικού συστήματος, που αν και διαφορετικές σε κάθε χώρα είχαν και ομοιότητες. Οι βαθύτερες ανισότητες στις κοινωνίες μας, η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία αλλά και σε ψηφιακά εργαλεία, αποτελούν κοινή συνιστώσα και επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Η ποιότητα της δημοκρατίας έχει επίσης να κάνει με την ύπαρξη αποτελεσματικών ασφαλιστικών δικλείδων, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, με την αυτονομία και τον πλουραλισμό καθώς και την τήρηση κανόνων δεοντολογίας από τα Μέσα Ενημέρωσης, με τον ουσιαστικό σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, με την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης.
Η βελτίωση της δημοκρατίας είναι ένας αγώνας συνεχής, δημιουργικός και συλλογικός.
Παράδειγμα χαρακτηριστικό του καιρού μας, αποτελούν οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα με απίστευτη ταχύτητα. Αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για το δημόσιο καλό, υπέρ του πολίτη, σε πολλές περιπτώσεις όμως, χρησιμοποιούνται από κατεστημένα και συμφέροντα για την επίτευξη αλλότριων επιδιώξεων, ακόμη για νέες μορφές παρακολούθησης, φακελώματος, ή και αθέμιτης επιρροής της κοινής γνώμης. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από κάποια καθεστώτα για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και αντιπάλων τους, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η δημοκρατία είναι ένας αγώνας συνεχής.
Είναι κρίσιμο να έχουμε και τη βούληση και τη φαντασία να εφεύρουμε καινοτόμες λύσεις για την πιο άμεση συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων. Οι πολίτες πάντα θα αποτελούν την πηγή της δημοκρατικής εγγύησης και συνείδησης.
Στην Ελλάδα, τόπο όπου γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας, ιστορικά δώσαμε μεγάλους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία, που αποτελούν προϋπόθεση ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Οφείλουμε στους αγώνες αυτούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεφύγουμε από τα δεσμά της πελατειακής παράδοσης που ήταν αιτία της χρόνιας εξάρτησης και πολλών καταστροφών. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε λειτουργικούς δημοκρατικούς θεσμούς, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και να εγγυηθούμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα.
Ωστόσο αύριο, 47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συμπληρώνονται και 6 μήνες από την τραγική απώλεια του πρώην Βουλευτή και Υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος φυλακίστηκε για τους αγώνες του για τη δημοκρατία και θα γιόρταζε μαζί μας αυτές τις μέρες.
Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, υποδεικνύουν δολοφονική ενέργεια.
Όπως έχω πει ήδη, σκοπός, σε αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, δεν είναι να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς, αλλά να συμβάλουμε στη ομαλή, αποτελεσματική και βέβαια, δημοκρατική λειτουργία τους.
Μόνο όταν οι θεσμοί λειτουργούν, ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, περιβάλει με εμπιστοσύνη τους θεσμούς και συμβάλει στην εμπέδωση κοινωνική συνοχής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια δίκαιη και δημιουργική συλλογική πορεία.
Δυστυχώς, η υπόθεση που ταλανίζει το δημόσιο βίο επί 6 μήνες, χωρίς να προχωρά ουσιαστικά η διερεύνησή της και συνακόλουθα, όπως θα έπρεπε, το έργο της Δικαιοσύνης, έχει ήδη καταστεί μια ακόμη ανοιχτή πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας, που αναδεικνύει τα μεγάλα ελλείμματα που χαρακτηρίζουν την πορεία της χώρας από τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους.
Αρχικά πιστεύαμε ότι, κάποιοι ασυνεπείς δημόσιοι λειτουργοί, δεν επιτελούν το έργο τους. Η συνέχεια ωστόσο, δείχνει ότι, ούτε η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι λειτούργησαν άμεσα και όπως θα ανέμενε κανείς, μετά και από όσα έχουν δει το φως το δημοσιότητας και προκαλούν δικαιολογημένους προβληματισμούς για την όλη εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο Σήφης Βαλυράκης συμβόλισε με τις πράξεις του τον αγώνα για την δημοκρατία. Ήταν ένας. Αλλά αν η δικιά του υπόθεση δεν διαλευκανθεί, πόσοι ακόμα είναι που δεν θα βρίσκουν το δίκιο τους;
Οι λόγοι που θα ακουστούν για τον εορτασμό της 47ης Επετείου από την αποκατάσταση Δημοκρατίας, όσο και αν είναι αναγκαίοι, θα παραμένουν κενοί περιεχομένου, αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση για πειστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που έχουν ανακύψει και δεν αποδοθεί έγκαιρα η δικαιοσύνη.
Το οφείλει η πολιτεία και στον ίδιο τον Σήφη αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη που απαιτεί να λειτουργούν αποτελεσματικά οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας.