ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Στέφανος Ξεκαλάκης: “Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ένα συγκυριακό γεγονός.”
Συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» παραχώρησε στον συνεργάτη του THE SOCIALIST, Σωτήρη Παπαδόπουλο, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης.
Με καθαρές απαντήσεις, που θα συζητηθούν καθώς δίνουν το στίγμα της νέας εποχής τους Κινήματος Αλλαγής, τοποθετείται για σωρεία καυτών ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας που ταλανίζουν τη χώρα μας και τους πολίτες.
Δεν παραλείπει να αποδώσει ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο κόμματ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα βασικά σημεία του οράματός του για το μέλλον τόσο της χώρας, όσο και για το μέλλον της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.
Με σταθερές και αξίες, που έχουν έντονη την αναφορά τους στα ιδανικά του ΠΑΣΟΚ, απαντά για τον τρόπο που το Κίνημα Αλλαγής θα σπάσει το δίπολο του «ψευδεπίγραφου δικομματισμού» όπως τελικά έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η Συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη, στο Σωτήρη Παπαδόπουλο:
Σωτήρης Παπαδόπουλος: Το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στα ποσοστά του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό, πόσο συντελεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα για τη διαφαινόμενη άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας;
Στέφανος Ξεκαλάκης: Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ένα συγκυριακό γεγονός.
Είναι απόρροια των αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει την Ελληνική Κοινωνία η σημερινή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Αφορά στην ανάγκη των πολιτών η πολιτική να υπερισχύσει της παραπολιτικής «καμαρίλας», όπως αυτή εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την σκόπιμη πόλωση που παρήχθη από τα δύο κόμματα του σημερινού ψευδεπίγραφου δικομματισμού.
Μέρα με τη μέρα, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία επανέρχεται στο προσκήνιο, στην Ισπανία, στη Γερμανία, πριν λίγες ημέρες, ξανά, στην Πορτογαλία, ως το ιδεολογικό ρεύμα που καλείται να απομειώσει το αποτύπωμα της κοινωνικής-οικονομικής κρίσης που βιώνουμε στο παγκόσμιο στερέωμα.
Οι πολίτες πλέον, αντιλαμβάνονται ότι ούτε ο ακραιφνής κρατισμός είναι η λύση, ούτε ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός
Κι εκεί καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις, μέσα από την ενίσχυση των πυλώνων του κοινωνικού κράτους που αφορούν στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην πολιτική προστασία κ.α. Οι δείκτες της κοινωνικής κινητικότητας είναι αυτοί που θα καθορίσουν αν ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας θα μπορέσει να εδραιωθεί ξανά στο πολιτικό σκηνικό.
Αν πείσουμε ότι οι προτάσεις μας συμβάλουν στην επίτευξη θετικών δεικτών, οι οποίοι θα συνεπάγονται την αναδόμηση της μεσαίας τάξης, τότε η προσδοκία της ανοδικής κινητικότητας θα μετουσιωθεί σε θετική ψήφο στήριξης στο ΠΑΣΟΚ.
Σ.Π.: Επί 3 ημέρες, διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης. Πολλοί επέλεξαν να σταθούν περισσότερο στη στάση του Κινήματος Αλλαγής και την συνέντευξη του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντας την ως αντιφατική, πως το σχολιάζετε αυτό; Τι έχετε να πείτε για το διακύβευμα της συζήτησης στη Βουλή;
Σ.Ξ.: Για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα ως προς το διακύβευμα, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσο πιο σοφοί γίναμε παρακολουθώντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Να αξιολογήσουμε, αν ακούστηκαν, από την Κυβέρνηση ή την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που προκάλεσε τη συζήτηση, λύσεις ή προτάσεις που θα συμβάλουν στο να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα ή που θα ανακουφίσουν την Ελληνική Κοινωνία σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.
Εκ του αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας, μέσω της πρότασης μομφής που κατέθεσε, δεν έκανε μια κίνηση απεγκλωβισμού της κοινωνίας από τη σημερινή προβληματική διακυβέρνηση, αλλά ένα ελιγμό προσωπικής του απόδρασης από τα εσωκομματικά προβλήματα και τα δημοσκοπικά ευρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κόμμα του βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αποδρομής.
Μέσω της επιλογής αυτής, έδωσε στην Κυβέρνηση διέξοδο διαφυγής, σε μια περίοδο όπου βαλλόταν πανταχόθεν για την ανεπάρκειά της. Σε μια περίοδο που σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν παραιτήσεις, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» κι αντί ο Πρωθυπουργός να είναι απολογούμενος επί συγκεκριμένων θεμάτων, επικράτησε η «Φουρθιωτολογία».
Η επιλογή αυτή δεν τιμά το Κοινοβούλιο, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Λαού, δεν μας αφορά ως Δημοκρατικό-Προοδευτικό Κόμμα.
Σήμερα η Χώρα έχει ανάγκη από ουσιαστικές προτάσεις κι όχι από καβγάδες που έρχονται από το παρελθόν και δεν αφορούν στο παρόν και το μέλλον.
Δεν υπήρξε, λοιπόν, καμία αντίφαση στη στάση μας. Αντιθέτως, η επιλογή μας αυτή, υπαγορεύθηκε από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε από την, διαρκώς αυξανόμενη, κοινωνική μας βάση, η οποία εκφράζει την απόλυτη δυσπιστία της τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία, όσο και προς το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Σ.Π.: Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει επιτελικό κράτος όπως διατείνεται ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του ή επικρατεί ένα επιτελικό χάος, όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατη δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Νίκος Ανδρουλάκης;
Σ.Ξ: Αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση για τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού και άλλων κεντρικών δρόμων των Αθηνών. Για τους πολίτες που έμειναν επί πολλές ώρες χωρίς νερό και ρεύμα. Για τους πυρόπληκτους του καλοκαιριού. Για όλους αυτούς που έχουν πληγεί την τελευταία διετία από φυσικές καταστροφές, αλλά ακόμα, μέχρι σήμερα, δεν έχουν δει λύσεις για την επάνοδο στην κανονικότητα.
Το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι στην πραγματικότητα ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα για να καλύψει μια συγκεντρωτική νοοτροπία εξουσίας, που επιθυμεί την κίνηση των νημάτων της διακυβέρνησης αποκλειστικά και μόνο από τον Πρωθυπουργό και το στενό του επιτελείο.
Το «επιτελικό» κράτος, που αποτέλεσε κορυφαία προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύεται στην πράξη μια φενάκη, που όταν βρέχει πνιγόμαστε, όταν χιονίζει εγκλωβιζόμαστε κι όταν πιάνει φωτιά καιγόμαστε. Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;
Σ.Π.: Σύμφωνα με τη δικιά σας εκτίμηση, η χώρα μας κινείται στα σωστά πλαίσια για την αντιμετώπιση της τριπλής σημερινής κρίσης (ενεργειακής – υγειονομικής αλλά και οικονομικής) ή έχει ακόμη, πολύ δρόμο να καλύψει έτσι ώστε να επανέλθει και πάλι η κανονικότητα;
Σ.Ξ: Για να έχεις δρόμο να καλύψεις, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις κι εμείς δεν έχουμε εκκινήσει καν…
Στον υγειονομικό τομέα, οι θάνατοι από covid και οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. βρίσκονται σε επίπεδα που άλλες Χώρες ήταν στο ξεκίνημα της πανδημίας, τότε που δεν υπήρχαν εμβόλια. Η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει υπερβεί τα λειτουργικά της όρια, γιατί η Κυβέρνηση, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας, δεν έδωσε σημασία στις προτάσεις μας για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα περιφερειακά νοσοκομεία υπολείπονται κατά πολύ σε στελέχωση και υποδομή έναντι αυτών στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στον ενεργειακό τομέα, η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η εμμονή της Κυβέρνησης σε μονοδιάστατες ενεργειακές επιλογές συνέβαλε στην όξυνση του προβλήματος.
Στον τομέα της οικονομίας, μετά και την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο, διαπιστώθηκε το πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την ανάπτυξη στη Χώρα μας και κυρίως το ποιους αφορά, αφού, με τα κριτήρια που έθεσε, αφήνει στο περιθώριο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 5,1%, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Κι όμως η Κυβέρνηση κώφευσε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά προϊόντα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αγνόησε επιδεικτικά την πρότασή μας για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και την παρέπεμψε χρονικά στο Μάη. Δηλαδή, «Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι»!!!
Όλες αυτές οι επιλογές, εκούσιες ή ακούσιες, οδηγούν στην περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ένα πεδίο στο οποίο, διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία υστερεί σε επιδόσεις.
Σ.Π.: To Κίνημα Αλλαγής δηλώνει έτοιμο στην αντιμετώπιση ενός νέου δικομματισμού σε περίπτωση εκλογών και να σπάσει το δίπολο της Νέας Δημοκρατίας και του Συριζα;
Σ.Ξ: Ο ψευδεπίγραφος, όπως εξελίχθηκε, δικομματισμός έχει ημερομηνία λήξης τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η εντολή που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους 270.000 συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου.
Η δημιουργία ανοικτού-θεσμικού κόμματος, στο οποίο κάθε προοδευτικός πολίτης θα μπορεί, αδιαμεσολάβητα, να συμμετέχει στις διεργασίες του και στη διαμόρφωση του προγραμματικού του λόγου, αποτελεί το μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Από το 2010, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις πλατείες, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα που ζήσαμε το σόου του κ. Πολάκη με τον κ. Γεωργιάδη, η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος διαρκώς υποχωρεί, συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Πρώτος μας στόχος είναι, μέσα από την δραστηριοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής μας επιρροής, να αποτελέσουμε ανάχωμα αυτής της νοσηρής κατάστασης.
Οι λύσεις για τη ζωή μας θα δοθούν μέσα από την πολιτική, γι’ αυτό είναι κρίσιμο ποιοι θα διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα, ορίζοντας τα προτάγματα της επόμενης ημέρας και ποιο θα είναι το ιδεολογικό πρόσημο των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, αισθανόμαστε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και κρατώντας όλα τα θετικά στοιχεία που συγκίνησαν και ενέπνευσαν το Λαό τις προηγούμενες δεκαετίες, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε προοπτικά την εναλλακτική, προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης για κάθε Έλληνα πολίτη.