Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Ρεκόρ” 15ετίας η τιμή του νικελίου την στιγμή που η κυβέρνηση “ψάχνεται” να πουλήσει την ΛΑΡΚΟ

Published

on

Αποτελεί σίγουρα έναν απρόβλεπτο παράγοντα για όλους τους κλάδους της οικονομίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, όταν ωστόσο, αυτός ο απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να γκρεμίσει την κοινωνία όπως την ξέρουμε, σίγουρα, μια υπεύθυνη κυβέρνηση, θα έψαχνε σταθμιστικούς παράγοντες και θα επιδίωκε κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική που εφαρμόζει, όχι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη… 

Αντι αυτού, φαίνεται πως την στιγμή που ο διαγωνισμός για την  πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορά στην πώληση της ΛΑΡΚΟ, εξελίσσεται σε φιάσκο , η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την ανευ προηγούμενου αύξηση της τιμής του Νικελίου – προϊόντος που επεξεργάζεται και μπορεί να πουλήσει η  ΛΑΡΚΟ- σε ποσοστό 1000 % πάνω, και να μην προχωρήσει τον διαγωνισμό εν τέλει μα να μπορέσει να έχει ένα “βέλος” στην “φαρέτρα” της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας, μα αντίθετα, φαίνεται να μην ασχολείται καν με αυτές τις προοπτικές που αν και μακροπρόθεσμες, τουλάχιστον είναι κερδοφόρες.

Σε επίπεδο ρεκόρ 14 ετών εκτινάχθηκαν εκ νέου οι τιμές του νικελίου, καθώς το μέταλλο ξεπέρασε τα 15.000 δολάρια ανά τόννο, μια μόλις ημέρα μετά την κατάκτηση των 14.000 δολαρίων.

Η εκτίναξη στην τιμή του νικελίου οφείλεται σε φόβους για ελλείψεις στην προσφορά και στην πιθανότητα απεργίας στην καναδέζικη Falconbridge, που προσφέρει διεθνώς το 5% του μετάλλου.

Το τρίμηνο συμβόλαιο του νικελίου κινείται στα 15.050 δολάρια ανά τόννο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, συμπαρασύροντας σε υψηλότερα επίπεδα άλλα βασικά μέταλλα, όπως τον χαλκό και το αλουμίνιο.

Η τιμή του νικελίου έχει κερδίσει 1.100 δολάρια ή 11,5% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και 110% από τις αρχές του έτους, με την μεγαλύτερη άνοδο στην αγορά μετάλλων κατά τη φετινή χρονιά.

Οι διαδικασίες για την πώληση αρχίζουν, αλλά παραμένει αμφίβολο αν το ένα επενδυτικό σχήμα που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται θα υποβάλει τελικά προσφορά. Αίνιγμα το κόστος προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, πιθανώς στις 15 Μαρτίου, καλούνται οι υποψήφιοι για τη ΛΑΡΚΟ να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία εγκρίθηκε το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και τις τελευταίες ημέρες αναζητείται φόρμουλα που θα βάλει ξανά στο παιχνίδι κάποιους εκ των ενδιαφερομένων.

Advertisement

Τα θεσμικά κενά σε σχέση με τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, αλλά και η πολιτική ένταση σε σχέση με τις απολύσεις προσωπικού επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία στην οποία έχει παραμείνει μόλις ένας υποψήφιος, από τους έξι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τους τρεις που είχαν μείνει ως πρόσφατα στην «κούρσα».

Για να υπάρξει δεσμευτική προσφορά πρέπει το επενδυτικό σχήμα να πειστεί πως δεν θα κληθεί να πληρώσει το πάπλωμα για τις επιπτώσεις που είχε μέχρι σήμερα στην περιοχή η λειτουργία της μονάδας στη Λάρυμνα. Αλλά και ότι, με μια περίοδο ανοχής πέντε ετών για την προσαρμογή της μονάδας στους περιβαλλοντικούς κανόνες, θα είναι βιώσιμη η επενδυτική δαπάνη για την περιβαλλοντική προσαρμογή, που εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μεγάλο ερώτημα αποτελούν και οι τιμές για την προμήθεια ενέργειας στη μονάδα, που αποτελούν την κυριότερη επιβάρυνση του κόστους παραγωγής.

Το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης αναρτάται στο εικονικό data room (VDR) ώστε να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι και η περίοδος των 30 ημερών θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί έναν από τους δύο διαγωνισμούς για την πώληση περιουσίας της ΛΑΡΚΟ με τον ειδικό διαχειριστή να προχωράει τη δεύτερη διαδικασία.

Με πληροφορίες από business daily , euro2day