Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Σοσιαλδημοκρατία Και Νέα Γενιά – Η Ελπίδα Για Την Ελλάδα”: Σωτήρης Παπαγεωργίου

Published

on

Συνέντευξη μας παραχώρησε το μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής  Σωτήρης Παπαγεωργίου. Αναφορικά με την άνοδο του κινήματος στις μετρήσεις τόνισε ότι «ο καλύτερος δημοσκόπος είναι κοινωνία και η καθημερινή επαφή με τον πολίτη» και υποστήριξε ότι «η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παλινωδίες και φιλοδοξίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναδιαμορφώσει τον πολιτικό χάρτη». 

 

Σχετικά με το κύμα ακρίβειας που πλήττει την Ελληνική κοινωνία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρά το γεγονός ότι έλαβε μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη ύψους 42 δις € «τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν χωρίς σχεδιασμό και σπαταλήθηκαν αλόγιστα  με αποτέλεσμα σήμερα οι πολίτες να είναι εκτεθειμένοι στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την επισφαλή εργασία.» Επίσης υποστήριξε την ανάγκη για ένα προοδευτικό σχέδιο με υπεύθυνες επιλογές σε όλα τα επίπεδα και εξέφρασε την άποψη ότι «Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα έβαζε διαφορετικές προτεραιότητες ώστε να ανακουφιστούν οι «πολλοί» κι όχι οι λίγοι ή οι φίλοι της κυβέρνησης.»

 

Τέλος αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μία «εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη με στόχο τη βίαιη αλλαγή συνόρων» και υποστήριξε ότι 

«η τραγωδία όμως στο Ουκρανικό μέτωπο έδωσε το έναυσμα για την ανάδειξη μιας Ευρώπης ουσιαστικά ενωμένης απέναντι στις εθνικιστικές απειλές. Η Ευρώπη άλλωστε οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές της δημοκρατίας , της αλληλεγγύης και του διαφωτισμού.»

 

Advertisement

Ο Σωτήρης Παπαγεωργίου είναι Φιλόλογος Α.Π.Θ. MSc, Υπ. Διδάκτωρ Παν\μίου Ιωαννίνων και Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Καρδίτσας όπου κατέλαβε την πρώτη θέση και περίπου 5.000 ψήφους.  

 

1.Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;

 

 Είναι σίγουρο ότι η ανοδική τάση της παράταξης μας δείχνει ότι η κοινωνία βλέπει θετικά τις προτάσεις και τις θέσεις μας, συγχρόνως όμως μας δημιουργεί και την ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οι δημοσκοπήσεις στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και καταγράφουν τάσεις. «Αρνητές» της επιστήμης δεν θα γίνουμε, όπως κάποιοι άλλοι, ωστόσο οφείλω να πω πως η πολιτική είναι δυναμικό φαινόμενο και οι τάσεις εύκολα μπορούν να μεταβληθούν. Για εμάς ο καλύτερος δημοσκόπος είναι η κοινωνία και η καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Εκεί καταλαβαίνει κανείς στην πράξη ότι πλέον κάτι έχει αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παλινωδίες και τις ιδεοληψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αναδιαμορφώσει τον πολιτικό χάρτη. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και στις σύγχρονες προκλήσεις, λύσεις τις οποίες δεν δύναται να δώσει ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν ένα μεγάλο πολιτικό κενό στους κόλπους τις ελληνικής κοινωνίας, το οποίο φιλοδοξούμε να καλύψουμε με την κυβερνητική μας πρόταση. Μετά από μια δεκαετία συντηρητικών και λαϊκιστικών πολιτικών επιλογών, σαφέστατα η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή και στη χώρα μας.

 

 

2.Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λ.π. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;

Advertisement

 

 Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, ξοδεύοντας 42 δις ευρώ. Δυστυχώς όμως τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν χωρίς σχεδιασμό και σπαταλήθηκαν αλόγιστα  με αποτέλεσμα σήμερα οι πολίτες να είναι εκτεθειμένοι στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την επισφαλή εργασία. Διατέθηκαν  2 δις ευρώ για την ενέργεια, χωρίς πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς αναβάθμιση των δικτύων διασύνδεσης, επιδοτώντας διαρκώς τους λογαριασμούς, αλλά στην πράξη άφησαν το ρεύμα να ακριβαίνει αφού μεγέθυναν  την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Το κόστος ενέργειας είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 3,2. Δυστυχώς οι ρυθμιστικές πολιτικές της ΝΔ είναι ανύπαρκτες. 

 

Η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο, στιβαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές σε εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, για να μπορέσει να χτίσει την ανθεκτικότητά της απέναντι σε απειλές, αλλά και να ανοίξει διαδρόμους κοινωνικής ανόδου, απελευθέρωσης, ευημερίας, παραγωγικότητας, εξωστρέφειας και ισχυρής διεθνούς παρουσίας μέσα από την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα έβαζε διαφορετικές προτεραιότητες ώστε να ανακουφιστούν οι «πολλοί» κι όχι οι λίγοι ή οι φίλοι της κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τα 2,5 χρόνια που κυβερνά επιδόθηκε σ’ ένα ρεσιτάλ παροχών σε λίγους, ισχυρούς και πολιτικούς της φίλους. Προχώρησε προκλητικά στην προνομιακή φοροελάφρυνση προς ποδοσφαιριστές και προπονητές των μεγάλων ουσιαστικά συλλόγων με τη φορολόγηση των υψηλότατων αμοιβών τους με συντελεστή 22% ανεξαρτήτως ύψους, την ώρα που οι αυξημένες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ μέσα στην πανδημίας υπερφορολογούνται έως και 50%. Εκτίναξε το αφορολόγητο για γονικές παροχές στα 800.000 για κάθε παιδί από κάθε γονέα ενισχύοντας τους γόνους των μεγαλοϊδιοκτητών. Προχώρησε στην προνομιακή ρύθμιση της φορολόγησης των Ευρωπαίων συνταξιούχων που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας με 7% (ως κίνητρο εγκατάστασης) την ώρα που οι Έλληνες συνταξιούχοι καταβάλουν πέραν του φόρου και εισφορά αλληλεγγύης ενώ υπερφορολογούνται και τα αναδρομικά τους. Ας αφήσει λοιπόν τα μισόλογα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ας πάψει επιτέλους την «καραμέλα» με τα «λεφτόδεντρα». Το κύμα της ακρίβειας κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι θέμα επιλογής που θα δώσεις τα λεφτά. Κι η κυβέρνηση της Ν. Δ. κάνει την επιλογή της. Τα προσφέρει στους λίγους, τους ισχυρούς και τους «φίλους».

 

 

3) Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού; 

Advertisement

 

Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στα Ουκρανικά εδάφη με στόχο την  βίαιη αλλαγή των συνόρων. Ο Πούτιν αμφισβητεί πλέον ανοιχτά την μεταψυχροπολεμική τεκμηρίωση. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και ποικίλλουν. Η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς θέρμανσης και φυσικού αερίου, οι οποίοι ήδη εκτινάσσονται στα ύψη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ποσοστό χαμηλότερου του ενός τρίτου της χωρητικότητας, με χαμηλές θερμοκρασίες να επικρατούν εδώ και εβδομάδες, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη κατηγορήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι μείωσε τις προμήθειες για να αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών. Για ορισμένες χώρες, η εξάρτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Η Ουκρανία, γνωστή εδώ και αιώνες ως «σιτοβολώνας της Ευρώπης», στέλνει στην πραγματικότητα περισσότερο από το 40% των εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού της στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, όπου υπάρχουν ανησυχίες ότι περαιτέρω ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή.

Η τραγωδία όμως στο Ουκρανικό μέτωπο έδωσε το έναυσμα για την ανάδειξη μιας Ευρώπης ουσιαστικά ενωμένης απέναντι στις εθνικιστικές απειλές. Η Ευρώπη άλλωστε οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές της δημοκρατίας , της αλληλεγγύης και του διαφωτισμού.

Ο ολοκληρωτισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται από μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα θωρακίζει κάθε κράτος – μέλος της ένωσης. Η κοινή αμυντική πολιτική και ο από κοινού στρατιωτικός εξοπλισμός είναι ίσως μονόδρομος για την Ευρώπη. Η Ευρώπη συνολικά άλλωστε πρέπει να λάβει αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων και οφείλει να απαλλαγεί από την ενεργειακή της εξάρτησή από τα ορυκτά που την θυματοποιούν και την καθιστούν έρμαιο των γαιοστρατηγικών παιχνιδιών. Η μετάβαση από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην πράσινη εποχή είναι μονόδρομος για την Ευρώπη.