ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Σοσιαλδημοκρατία και Νέα Γενιά – Η ελπίδα για την Ελλάδα”: Εύα Ζούπη
Συνέντευξη μας παραχώρησε η Εύα Ζούπη, Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνη Τομέα Ισότητας των Φύλων στο Δίκτυο Νέας Γενιάς.
Μας εξέφρασε τις απόψεις και τις ανησυχίες της αναφορικά με την επόμενη ημέρα της παράταξης, την ακρίβεια αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Διαβάστε αναλυτικά:
- Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;
Βλέπουμε όντως πως περίπου τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου μας Προέδρου οι μετρήσεις όλων των δημοσκοπικών εταιρειών παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε μία καθαρά ανοδική τροχιά. Η σημαντική αυτή άνοδος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως ένα συγκυριακό γεγονός. Αντίθετα, μας επιτρέπει πλέον να πούμε με ασφάλεια πως το κόμμα μας εδραιώνεται στο μυαλό της κοινωνίας ως μία εναλλακτική, αξιόπιστη και ρεαλιστική φωνή.
Αυτή η νέα δυναμική, λοιπόν, που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο μας, κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Το συνολικό κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, τη δυναμική που απέκτησε η εσωκομματική μας διαδικασία τον περασμένο Δεκέμβρη με τους 270.000 συμπολίτες μας να την τιμούν και τέλος, το σύνολο των κινήσεων του κόμματός μας μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του.
Η κυβέρνηση αναλώνεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, ενώ οι αποτυχημένες της κινήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με τρομακτικό ρυθμό. Η διαχείριση της πανδημίας, η αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές που έχει δεχθεί η χώρα μας, οι επιλογές της στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η απουσία ενεργειών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όλα αποδεικνύουν επιφανειακή προσέγγιση και απουσία σχεδιασμού. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του έρχεται να προσθέσει την πλήρη απουσία Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό. Η ασόβαρη και με παλαιοκομματικούς όρους αντιπολίτευση που ασκεί επιβεβαιώνει πως η όποια προσδοκία καλλιέργησε στην κοινωνία πέφτει στο κενό.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό 270.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία του κόμματος δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για ανανέωση και πρόοδο. Με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, η εντολή των μελών και φίλων μας για ενότητα και πολιτική αυτονομία βλέπουμε πως παίρνει σάρκα και οστά. Η επιλογή στελεχών για τις κομβικές θέσεις του κόμματος, η εμπιστοσύνη στα νέα στελέχη και στις γυναίκες, οι παρεμβάσεις και οι καμπάνιες μας είναι κάποια πρώτα δείγματα γραφής που δικαιολογούν στο απόλυτο την άνοδο που καταγράφεται.
Ως εκ τούτου, η Σοσιαλδημοκρατία δεν επιστρέφει, έχει επιστρέψει ήδη.
Το μόνο που μένει είναι, πέραν των δημοσκοπικών μετρήσεων, αυτό να αποτυπωθεί και στις κάλπες.
- Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λπ. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;
Η χώρα μας με την «καταπληκτική ποιότητας ζωής», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δυστυχώς επιφυλάσσει μία πολύ σκληρή πραγματικότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία βιώνουν μία τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής τους.
Το μεγάλο αυτό κύμα ακρίβειας έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα ανασφάλειας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι σαφές πως η κατάσταση που έχει φτάσει για άλλη μία φορά η οικονομία μας χρήζει άμεσης αντιμετώπισης μέσω ουσιαστικών και ρεαλιστικών λύσεων με μοναδική κατεύθυνση την ανακούφιση των νοικοκυριών. Κάτι το οποίο, βέβαια, φαίνεται να μην περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Η καμπάνια που ξεκίνησε το κόμμα μας και ο τρόπος των δράσεων που έχει επιλεχθεί στοχεύουν στην άμεση επαφή με την κοινωνία. Η διάθεσή μας αυτή για άμεση επαφή δε στηρίζεται στην αναπαραγωγή μίας επιφανειακής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ή σε μία διάθεση για στείρα αντιπολίτευση με σκοπό να ασκήσουμε απλά κριτική στην κυβέρνηση. Η επαφή μας με τον κόσμο στις πλατείες και στους χώρους εργασίας έχει σκοπό να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά το κυριότερο ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και ταυτόχρονα να ανακουφίσει πραγματικά.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν, με την σοσιαλδημοκρατική του πρόταση, αποδεικνύει πως τα πάντα στηρίζονται στην ιδεολογία και τις επιλογές. Με ρεαλισμό έχει αναπτύξει μία σειρά προτάσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η επαναφορά μίας μορφής ΕΚΑΣ κ.α. Αυτός θα ήταν και ο κεντρικός πυλώνας μίας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Η υλοποίηση προτάσεων που θα ισχυροποιούσαν τις συνθήκες ενός κοινωνικού κράτους χωρίς να κρατάει ίσες αποστάσεις από την οικονομία.
Κι η Ευρώπη το αποδεικνύει αυτό. Αποδεικνύει πως σε αντίθεση με την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έχει τα εργαλεία και τον σχεδιασμό να αντιμετωπίσει παρόμοιες κρίσεις.
- Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια έναν πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού;
Η εισβολή της Ρωσίας στα Ουκρανικά εδάφη παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και κυριαρχίας κράτους αποτελεί πολεμική συνθήκη που παρόμοια η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα όσα σοκαριστικά βλέπουμε να διαδραματίζονται αυτές τις δύο εβδομάδες ενισχύουν την πεποίθηση πως όπως και να καταλήξει η συγκεκριμένη συνθήκη, τίποτα δε θα παραμείνει ίδιο.
Το σίγουρο, λοιπόν, είναι πως θα ζήσουμε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη την Ουκρανία και κινούνται σε γειτονικές σε αυτήν χώρες.
Πρόκειται για μία προσφυγική κρίση που μπορεί να μας φέρνει στο νου αυτή του 2015, έχει όμως σημαντικές διαφορές. Αυτή τη στιγμή αναμένεται μία πολύ μεγάλη «χερσαία» μετακίνηση και όχι μετατόπιση από τα θαλάσσια σύνορα όπως αντιμετωπίσαμε ως χώρα πριν από κάποια χρόνια. Αυτό συνεπάγεται, λοιπόν, πως αυτή τη φορά θα δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες ο Ευρωπαϊκός βορράς.
Να θυμίσουμε βέβαια πως πρόκειται για χώρες που όλο το προηγούμενο διάστημα το μόνο που επέδειξαν ήταν μία μη αλληλέγγυα στάση απέναντι στα κράτη της ένωσης που υποδέχτηκαν δυσανάλογες ροές, αλλά πολύ περισσότερο απέναντι στους βασανισμένους ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο, με πολλές φορές να προβαίνουν σε ακραίες και βίαιες πρακτικές στα σύνορά τους.
Τα κράτη αυτά, σήμερα που ο πόλεμος χτύπησε την πόρτα στη δική μας γειτονιά, την ευρωπαϊκή, αλλάζουν στάση.
Σε αυτήν την κατάσταση, λοιπόν, που βιώνουμε, θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εξαναγκάζονται σε φυγή από τη χώρα τους θα αντιμετωπιστούν ισότιμα και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους.
Η Ευρώπη, παρά τα αργά αντανακλαστικά που έδειξε στην αρχή, θα πρέπει να αντιδράσει με μία ενιαία γραμμή ώστε να διαχειριστεί τόσο τις προσφυγικές ροές, όσο και όποια δεδομένα προκύψουν στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας. Θα πρέπει να χτίσει τέτοιες δομές που θα προασπίζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δημιουργώντας παράλληλα μία νέα δυναμική που θα προσεγγίζει κάπως περισσότερο αυτό που έχουμε οραματιστεί για την Ενωμένη Ευρώπη. Που θα μας εμπνέει να αγωνιστούμε και θα ενισχύσει την πεποίθησή μας πως οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύουν πάντα απέναντι στον ολοκληρωτισμό.