Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Λευτέρης Χρυσοφάκης – “Έτοιμοι να δώσουμε την μάχη στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας να υψώσουμε ψηλά τον ήλιο της Προόδου”

Published

on

To στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Επιχειρηματίας, Λευτέρης Χρυσοφάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST” 

Ο λόγος του Λευτέρη Χρυσοφάκη , δυνατός, κατανοητός δεν αφήνει περιθώρια για “θολά σημεία” σε καμία από τις απαντήσεις του. Με τη συνένεντευξή του αυτή , δίνει το “στίγμα” του για την επόμενη ημέρα και δηλώνει δυναμικά “ΠΑΡΩΝ” στην μάχη της πρώτης γραμμής, στον αγώνα της ψήφου της κοινωνίας.

Διαβάστε αναλυτικά: 

 Κύριε Χρυσοφάκη, η κατάσταση στην χώρα δείχνει να μην βελτιώνεται μετά από μια γεμάτη διετία πανδημικής κρίσης και με το ενεργειακό και τον πληθωρισμό να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση δείχνει να βάζει “μπαλώματα” , θα αντέξουμε μια νέα μακροχρόνια κρίση;

Απ: Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση δείχνει ακόμα μια φορά να είναι κατώτερη των περιστάσεων. Απαντά σε κάθε κρίση με επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες και επιδοματικές πολιτικές που δεν βοηθούν ουσιαστικά την κοινωνία και σίγουρα δεν προστατεύουν τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Την στιγμή που το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει προτάσεις ουσίας, η κυβέρνηση κωφευει και δημιουργεί εντυπώσεις. Εντυπώσεις που συνδυάζονται σίγουρα με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών.

 Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το όνομα σας ακούγεται έντονα για την περιφέρεια Α Πειραιά, την στιγμή που το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο δημοσκοπικά. Είστε αισιόδοξος;

ΑΠ: Είμαι αισιόδοξος πως η κοινωνία και οι πολίτες θα δώσουν δύναμη στην παράταξη των έργων, των θέσεων ,των σοσιαλδημοκρατικών αρχών και αξιών.

Advertisement

Είμαστε εδώ και καιρό έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα μας στην πρώτη γραμμή, να επιστρέψουμε την πολιτική στην κοινωνία, να δώσουμε όραμα και ελπίδα στους Έλληνες, να υψώσουμε τον ήλιο της προόδου ψηλά για να βγεί η χώρα μας από το ολισθηρό μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Μαζί, θα τα καταφέρουμε.

 Μετά και δυόμιση χρόνια πανδημίας πιστεύετε πως το ΕΣΥ είναι σε καλύτερη ή σε χειρότερη κατάσταση;

ΑΠ: Το ΕΣΥ, το μεγάλο έργο του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γ.Γεννηματα και του Π.Αυγερινού, είναι ο λόγος που η Ελλάδα ανταπεξηλθε εν μέρει απέναντι σε μια Πανδημία που έπιασε απροετοίμαστη όλη την υφήλιο. Αυτό το ΕΣΥ, που πολεμήθηκε τόσο σκληρά από την Δεξιά και χλευάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να το υποβαθμίσει και να καταλήξει με τον έναν η τον άλλον τρόπο σε χέρια ιδιωτών. Ένα πάγιο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, μία πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είναι η δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το σήμερα. Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κρύβει το νεοφιλελεύθερο πρόσημό της. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα και με ερώτηση που κατέθεσε η κ.ο του Κινήματος Αλλαγής, οι περισσότεροι θάνατοι από τον κορονοϊο σημειώθηκαν κυρίως στην περιφέρεια και κυρίως εκτός ΜΕΘ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρασύρει την Ευρώπη και τον κόσμο σε μαζική αγορά οπλικών συστημάτων, ενώ το ίδιο καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στις διεθνείς αγορές και δη στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, πιστεύετε πως η Ελλάδα έπραξε σωστά να στείλει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;

ΑΠ: Η ρωσική εισβολή και η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα. Δεν πρέπει να επιτρέψει η Ευρώπη την είσοδο του ιστορικού αναθεωρητισμού στην πολιτική γιατί αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ειρήνη και την ευημερία των λαών. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον Ουκρανικό λαό, με ανθρωπιστική βοήθεια, ανοίγοντας ως κοινωνία την αγκαλιά μας στους πρόσφυγες, τους πρόσφυγες κάθε εθνικότητας που τρέχουν να φύγουν μακριά από τα χαλάσματα που αφήνουν οι βόμβες του πολέμου. Σε εθνικά ζητήματα, είναι τραγικό να παίρνει αλαζονικά τις αποφάσεις ένας Πρωθυπουργός χωρίς πρώτα να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να προκύψει μια ισχυρή εθνική γραμμή. Ακόμα μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζονται “λίγοι” και υπερόπτες.

 Είστε μεταξύ άλλων, Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα της ναυτιλίας όσο και στην εστίαση, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αρκετά για να προφυλάξουν την οικονομία και να κρατηθεί όρθια η κοινωνία;

ΑΠ: Συν τοις άλλοις είμαι και ένας άνθρωπος της αγοράς, που του αρέσει να μιλά απευθείας με τον πολίτη, να ακούσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, να κάνει κάτι για αυτό. Ουκ ολίγες φορές έχω συμβάλει στο να αναδειχτούν προβλήματα της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά και να γίνει ερωτηση από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής στην Βουλή και είμαι περήφανος για αυτό.. Μιλώντας λοιπόν με τους συμπολίτες μου, συμμερίζομαι την ανησυχία όλων για το αύριο. Η κυβέρνηση προσπαθεί με επιδοματικες πολιτικές να κολλήσει τσιρότα σε ανοιχτές πληγές. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί σημαντικά η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση με λογικές “κουπονιών”.

Το Κίνημα Αλλαγής και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν καταθέσει καίριες προτάσεις απευθείας στην κοινωνία και φυσικά και στη Βουλή. Αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση του τέλους καυσίμου και πλαφόν στις τιμές του αερίου και του ηλεκτρισμού είναι μερικές από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον πολίτη. Η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τους πολλούς, νοιάζεται πως θα “βολευτούν” οι λίγοι, απλώς αν αμφιβάλλει κανείς μπορεί να δει στην πράξη την εφαρμογή της πολιτικής της Δεξιάς με την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους έχοντες ή την αφορολογητη μετακίνηση περιουσίας ενώ την ίδια στιγμή αρνείται πεισματικά να μειώσει το τέλος καυσίμου γιατί σύμφωνα με τον κ Σκυλακάκη, είναι “αντιλαϊκό μέτρο”.

Advertisement