ΓΝΩΜΕΣ
Από τον Ανδρέα στον Νίκο και την “Αυτοργάνωση”
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ο Πρόεδρος της παράταξης που θα την κάνει ξανά πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Ξεκινάω με ξεκάθαρη θεματική πρόταση το εν λόγω άρθρο και παρακάτω εξηγώ το γιατί είμαι πεπεισμένος, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο πολιτικός ηγέτης που η προοδευτική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε ανάγκη για να σηκωθεί όρθια και να κοιτάξει κατάματα την ίδια την κοινωνία.
Επαναφέροντας την αυτοοργάνωση, που χαρακτηρίζει την ίδρυση του Κινήματός, η οποία πέρα από τρόπος λειτουργίας και συσπείρωσης ενεργών πολιτών, είναι μια πολιτική και ιδεολογική έννοια στην οποία ποντάρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Τα πρώτα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου στην εθνική πολιτική σκηνή έγιναν μέσω της Ένωσης Κέντρου, όπου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας. Στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, διετέλεσε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού.
Στη συνέχεια, ίδρυσε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), με αρχική έδρα την Στοκχόλμη και με τη θερμή συμπαράσταση των κυβερνήσεων της Σουηδίας, που μετεξελίχθηκε σε ΠΑΣΟΚ.
Με τα συνθήματα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή», κατάφερε να εκφράσει την αλλαγή που επιθυμούσε μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών.
Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι παραδέχονται ότι προσπάθησε και τα κατάφερε, σε μεγάλο βαθμό, να επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής εποχής. Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν δεν δούλευε το βασικό “γρανάζι” της υπό κατασκευήν παράταξης, η λεγόμενη “αυτο-οργάνωση”, που συνετέλεσε εν πολλοίς στο να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένα μαζικό κίνημα αλλαγής.
Η έννοια του ανοιχτού κόμματος, πλέον, συμπληρώνεται και ταυτίζεται με το ψηφιακό, ως αποτέλεσμα όχι “εκμοντερνισμού” μα των ίδιων των απαιτήσεων που προβάλλει η κοινωνία.
Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο “τιμονι” της παράταξης σηματοδοτεί την ευρεία ανανέωση και η οργανωτική ανασυγκρότηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
- Η οργανωτική ανασυγκρότησή του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, λοιπόν, έχει σκοπό την προώθηση ενός μοντέλου εσωκομματικής δημοκρατίας, βασιζόμενο στην αδιαμεσολάβητη σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο και το μέλος ή φίλο του κόμματος και φυσικά στην ανάδειξη της φυσικής ή διαδικτυακής διαβούλευσης ως βασική αρχή λήψης αποφάσεων. Άλλωστε ένα πολιτικό κόμμα και πόσο μάλλον το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η κεντρική διαμεσολαβητική δομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.
- Τίθεται λοιπόν η σχέση κομματικής ηγεσίας και μελών σε νέα βάση κατά τα σύγχρονα πρότυπα, εργαλειοποιώντας ακόμα και τα απλά μέλη ως έναν επιπλέον οργανωτικό πόρο.
Άρα η αυτοοργάνωση δεν πραγματοποιείται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα επαναπροσδιορίζεται και ενισχύεται περεταίρω με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.
Τα βήματα της αυτοργάνωσης όπως τα παρουσίασε ο υπεύθυνος για την αυτοργάνωση του κόμματος, Απόστολος Πάνας στην συνεδρίαση της ΚΠΕ:
Οδηγούμαστε σε ένα νέο Κίνημα βάσης, συγκροτώντας:
- επιτροπές αυτοοργάνωσης ανά θεματικό δίκτυο αλλά και
- τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών στους δήμους τους, στις πόλεις τους και στον εργασιακό τους χώρο, ώστε πλέον να αποκτήσουμε φωνή και εκεί που δεν είχαμε.
- Άμεσα με τη συμμέτοχη των στελεχών του Κινήματος ξεκινάμε πανελλαδική εξόρμηση, περνώντας το μήνυμα της συμμετοχής, της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας σε κάθε γωνιά της χώρας.
- Ενισχύουμε συγχρόνως τον ανοικτό διάλογο με συλλογικότητες, σωματεία, με οργανώσεις της κοινωνία των πολιτών, υλοποιώντας ειδικές θεματικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με φυσική ή ψηφιακή διαδικασία
Τα 3 αυτά βήματα αποσκοπούν στην αναγκαία αποκέντρωση της παράταξής μας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ το
4ο βήμα, η παράλληλη υλοποίηση ή και θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Πολιτικών Εργαστηρίων θα συμβάλει στην ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών, δίνοντας τους απευθείας τον πρώτο λόγο, με ανοικτή συμμετοχή, έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί και η ατζέντα του Συνεδρίου μας.
Τέλος υιοθετούμε την καινοτομία της Ψηφιακής οργάνωσης μέσω της ψηφιακής κοινωνίας:
Όλα τα μέλη μπορούν να προτείνουν δίκτυα και θεματικές / οργανώσεις και να προσκαλέσουν και άλλους, στηριζόμενοι από την απευθείας επικοινωνία των μελών και φίλων με τους τομείς πολιτικής του κόμματος .
Αντί Επιλόγου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πατά γερά στα πόδια του πολιτικά, ξεκάθαρος, πιστός στο αφήγημά του και αυτή τη φορά, με το ξεκάθαρο μήνυμα της αξιακής προσέγγισης των τεκταινομένων βάσει των σοσιαλδημοκατικών αρχών, κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της παράταξης της Προόδου, μεταφέρει το σοσιαλιστικό πυρήνα της βάσης, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της σοσιαλδημοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας τόσο τον όρο, όσο και το ίδιο το κόμμα που επαναπροσδιορίζει την θέση του ανάμεσα στην κοινωνία ως πρωταγωνιστής εν δυνάμει και όχι ως “περασμένα μεγαλεία” , από κόμμα μνήμης, γίνεται κόμμα με μνήμη. Η ανανέωση είναι πρόταγμα συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.