Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Νίκος Μποζιονέλος για σκάνδαλο υποκλοπών: 14 ψεύδη και 13 ερωτήματα

Published

on

Η ζωή κάνει κύκλους: γνωστό. Και το να διαβάσεις, στην ημερήσια ειδησεογραφία, περί υποκλοπών και Νέας Δημοκρατίας το είχε βιώσει η χώρα και επί Μαυρίκη και Γρυλλάκη, τότε που ο (πατέρας) Μητσοτάκης κρυφάκουγε τον Ανδρέα από το σταθερό του σπιτιού του. Επειδή μπορούσε.

Επί των σύγχρονων υποκλοπών, δεν χρειαζόταν να είσαι γνώστης για να κατανοήσεις ότι η κυβερνητική απαξίωση των καταγγελιών έδειχνε ενοχή. Τούτο (το άρθρο) επιβεβαιώθηκε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και έκτοτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποπίπτει σε, το ένα μετά το άλλο, λάθη που επικοινωνιακά δεν τα λες. Είναι απλώς ο πανικός της ενοχής στο θέμα των υποκλοπών. Κάθε, μα κάθε, μέρα λένε κάτι και εντέλει καταρρέει, διαψεύδεται, γελοιοποιείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία όσο περισσότερο γίνεται διότι γνωρίζει ότι η κλεψύδρα αδειάζει. Οι εκλογές, όποτε κι αυτές γίνουν, θα τον οδηγήσουν εκτός εξουσίας και πιθανότερα εκτός αρχηγίας της ΝΔ, σε έναν ακόμη ρόλο «μούμιας» στο κόμμα της Δεξιάς όπως αυτοί των έσχατων προκατόχων του (Καραμανλής, Σαμαράς, Μεϊμαράκης).

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι ο χρόνος του τελείωσε. Και θα κάτσει στην καρέκλα όσο περισσότερο γίνεται – αν τυχόν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, θα οφείλεται στα (λιγοστά, δυστυχώς) στελέχη της ΝΔ που διαβλέπουν τον κίνδυνο της διάλυσης και της διάσπασης του χώρου ελέω των μητσοτακέικων παλινωδιών.

Ψέματα, ψέματα και ξανά ψέματα. Προκαταβολικά δε, εκφράζω δημόσια τη συμπόνοια μου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για όσα του λένε να πει – άλλος βέβαια στη θέση του θα είχε παραιτηθεί, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ. Οπουδήποτε αλλού, ουδείς θα έμενε στη θέση του. Όχι όμως στη βορειότερη χώρα της Αφρικής.

Και κάτι άλλο, προ… της λίστας (όχι Πέτσα, ούτε Σίντλερ, αλλά Μητσοτάκη): η παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας. Για όποιον δεν το κατανοεί, μιλάμε για πλήρη κατάργηση θεσμών…

Advertisement

Απολαύστε τους:

 

«Υβριδικές απειλές»

Το ανάφερε (κι αυτό) ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, δημιουργώντας αυτό που όλοι οι πολιτικοί φτιάχνουν ότι πιέζονται: φανταστικούς εχθρούς. Κι όμως, διαβάσαμε (σχετικό άρθρο από το tvxs.gr) πως ο -τέως- διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολεών «δεν υπέγραφε, δεν λάμβανε γνώση των πληροφοριακών εγγράφων, δεν μετείχε σε συναντήσεις, δεν έδινε καμία οδηγία ή κατεύθυνση, ήταν γενικά “άφαντος ” και ανάθεμα κι αν γνωρίζει τι θα πει ο όρος “υβριδικές απειλές”».

 

«Ξένες δυνάμεις ζήτησαν την παρακολούθηση»

Ο Παναγιώτης Κοντολέων κατέθεσε, ευθαρσώς, στην (κλειστή, αλλά τα μάθαμε…) συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως οι παρακολουθήσεις έγιναν «κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών» αναφερόμενος στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και τον Predator που τάχα μου δεν διαθέτει η χώρα μας, ως λογισμικό.

Advertisement

Ετερο άδειασμα; Η παλαιότερη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «ιδιωτική παρακολούθηση» και εξηγούσε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά (spyware)» ενώ λίγο καιρό μετά ο Κοντολεών στην ΕΘΔΒ το παραδέχθηκε. Ξεδιάντροπα.

 

«Κλίμα τοξικότητας»

Το κλίμα τους μάρανε. Ημέρα Παρασκευή παραιτείται ο πρωθυπουργός ανιψιός, Γρηγόρης Δημητριάδης και η διαρροή (aka, non paper) που διανέμει παντού κάνει λόγο για… δύσκολη θέση που στις ΗΠΑ δεν μένει κανείς πάνω από ενάμισι χρόνο (σ.σ. και τις μας νοιάζει…) και ότι «η παραίτηση είχε να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του». Φράσεις που έγραψαν / είπαν όλα τα συστημικά Μέσα.

Ημέρα Δευτέρα, διάγγελμα Μητσοτάκη. Και τι λέει – προφανώς δεν… του ξέφυγε: «Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού (σ.σ. ο Δημητριάδης δηλαδή) ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Να το κάνουμε λιανά; Καμία τοξικότητα, καμία παραίτηση. «Ανάληψη πολιτικής ευθύνης» από μη εκλεγμένο πολιτικό, ίσως με απόλυση. Νέτα, σκέτα.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενοχής του Μητσοτάκη είναι ότι σε ολόκληρο το διάγγελμά του αφιέρωσε μόνο μία πρόταση στον μέχρι πρίτονος πανίσχυρο διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Advertisement

 

«Ενημερώθηκα μόλις πριν από λίγες ημέρες»

Ημέρα Παρασκευή παραιτούνται Κοντολεών και Δημητριάδης. Η διαρροή, η «γραμμή», από του Μαξίμου προς τους κυβερνητικούς ρεπόρτερ ήταν πως ο Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί μόλις το βράδυ της Πέμπτης, 4 Αυγούστου.

Επειδή και η προπαγάνδα έχει τα όρια της. Από 8/7/2019, πρώτη ημέρα κυβέρνησης ΝΔ, η ΕΥΠ υπάγεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη – προσωπικά. Με απόφαση, την επομένη των εκλογών! Και προσωπική του επιλογή ήταν ο Κοντολεών, που μάλιστα άλλαξε η προκήρυξη για να πληροί τις προϋποθέσεις.

Δύο τινά, με ίδια κατάληξη.

Είτε ο Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, από τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του Δημητριάδη. Το λογικό, εκτός κι αν δεν μιλάνε στο ίδιο σπίτι.

Είτε δεν γνώριζε, άρα είναι ανίκανος να δει τι συμβαίνει στην ίδια την οικογένειά του.

Advertisement

Και στα δύο, πρέπει να παραιτηθεί. Τίποτε λιγότερο.

Αλλά, με το χέρι στην καρδιά, είναι δυνατόν κοτζάμ Μητσοτάκης και να μη γνώριζε τα πεπραγμένα του ανιψιού του ή… και των δύο; Τροφή για σκέψη.

 

Ήξερε ή δεν ήξερε;

Από ανάρτηση του Κώστα Ντάλτα.

«Ο κάθε φορά πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ (υπουργός Προεδρίας, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, παρά τω πρωθυπουργό κλπ.) κάθε πρωί, παραλαμβάνει με ειδικό αγγελιαφόρο ,την ημερήσια αναφορά της ΕΥΠ ,σε ειδικά σφραγισμένο φάκελο, με ειδική διαδικασία αποσφράγισης (…). Αν εσείς νομίζετε ότι η επί τρίμηνο παρακολούθηση εν ενέργεια ευρωβουλευτή και εν αναμονή προέδρου του τρίτου κόμματος έγινε με διαδικασία του τύπου, ο Κοντολέων το είπε στην ουρά του και η ουρά του το είπε στο αυτί του, περνάτε με άριστα την δοκιμασία του όψιμου νεοδημοκράτη που κατά βάθος ντρέπεται (…). Το βραβείο του καλύτερου όψιμου Νεοδημοκράτη θα πάρει αυτός που θα γράψει πρώτος ότι υπάρχει πιθανότητα ο Κυριάκος να μην ήξερε».

Εμένα με κάλυψε. Εσάς;

Advertisement

 

Πώς θα απέτρεπε κάτι που επιβάλλεται από τον νόμο;

Κι άλλο απόσπασμα από το διάγγελμα… του ψεύδους:

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας. Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Ας υποθέσουμε ότι όντως ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε. Τι θα πει, πρωθυπουργέ, ότι δεν θα το επέτρεπες ποτέ; Είναι ή δεν είναι ανεξάρτητη η ΕΥΠ; Είναι ή δεν είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, η οποία ενέκρινε με υπογραφή της την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;

Πώς θα αποτρέπατε κάτι που επιβάλλεται από τον νόμο; Ε;

Ουσιαστικά ένας φανταστικός διάλογος θα ήταν κάπως έτσι:

Advertisement

– Είναι λάθος αυτό που έκανε η ΕΥΠ, αν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

– Εσείς ποιος είστε;

– Ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ.

 

«Νόμιμες επισυνδέσεις» και «διαφάνεια»

Είναι να γελάει κανείς, που έλεγε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος.

Από το διάγγελμα: «Πρόθυμα θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Advertisement

Κι όμως, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του δηλαδή, πέρασε τροπολογία σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν είχε την υποχρέωση πλέον να ενημερώνει όσους πολίτες παρακολουθούνταν (!). Κι όμως, έφτασε στο σημείο να προτείνει και δέσμη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία της ΕΥΠ. Ποιος, αυτός που πριν λίγους μήνες άλλαξε όλη την ανθρωπογεωγραφία της ΕΥΠ και τον τρόπο ανάδειξης των ανώτερων στελεχών της…

Ας σταθούμε στα περί διαφάνειας. Όταν ο δημοσιογράφος Νάσος Κουκάκης ανακάλυψε την παρακολούθησή του από το σύστημα Predator αρχικώς, και στη συνέχεια από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας», απευθύνθηκε (ως θα έκανε κάθε Έλληνας πολίτης) στην ΑΔΑΕ και ζήτησε τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε υπό παρακολούθηση – όπως προέβλεπε ο νόμος. Αμέσως μετά την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος, ο Μητσοτάκης ψήφισε (στις 31 Μαρτίου 2021) ώστε να μην μπορεί πλέον να ενημερωθεί ο δημοσιογράφος και κάθε πολίτης τους λόγους παρακολούθησής του.

Και ψήφισε τότε «ναι» και το ΚΙΝΑΛ…

Για τέτοια διαφάνεια μιλάμε. Κι αυτά δεν τα έκανε ούτε ο Δημητριάδης ούτε ο Κοντολέων, αλλά ο ίδιος π πρωθυπουργός.

 

Ναι, ήταν παράνομο

Κόπι πάστε (sic) από την πρόσφατη ανάρτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος μετά από καιρό έριξε (δις) σφαλιάρες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που “ακόμα συνέρχεται”

Advertisement

«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντ, είτε με συμβατικές είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δυο, συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη. Δεν υπάρχει δε ούτε στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών ευρωβουλευτή, που διαθέτει σε εθνικό επίπεδο τη νομική προστασία του βουλευτή, με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας (…). Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους “εθνικής ασφαλείας” ενδογενείς ή πολύ περισσότερο “εισαγόμενους”. Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν».

Επανάληψις: ήταν παράνομη ως πράξη η παρακολούθηση.

Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι η παρακολούθηση Έλληνα βουλευτή (αλλά και ευρωβουλευτή) είναι δυνατόν να γίνει μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ελέγχεται για θέματα κατασκοπίας. Άρα, μιας και η κυβέρνηση μας είπε ότι παρακολούθηση Ανδρουλάκη γινόταν για εθνικούς λόγους, θεωρεί ως κατάσκοπο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ;

 

Ναι, δεν ήταν νόμιμο

Καμία νομιμότητα δεν υπάρχει στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ – κι ας είπε άλλα ο πρωθυπουργός. Ψεύδεται, ως συνήθως.

«H AΔΑΕ κατοχυρώθηκε συνταγματικά για να προστατεύει το απόρρητο. Οταν η κυβέρνηση, η ΕΥΠ και το δικαστικό συμβούλιο την αγνοούν επιδεικτικά ή υπονομεύουν το έργο της, παραβιάζεται το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος.

Advertisement

Συμπέρασμα: καταστρατήγηση του Συντάγματος και παραβίαση της ΕΣΔΑ κατ’ εξακολούθηση, με γελοίες νομιμοφανείς διαδικασίες που επιτρέπουν την αυθαίρετη, κατά βούληση παρακολούθηση των πάντων αδιακρίτως από τον πρωθυπουργό» (από ανάρτηση του δικηγόρου Ξενοφώντα Κοντιάδη).

 

Περί εποπτείας

«Όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της» είπε, επίσης, σε εκείνο το διάγγελμα ο πρωθυπουργός.

Δείτε κι αυτό: «…είναι άξιο απορίας πώς αναμένει κανείς να πιστέψουμε ότι η προστασία της ελευθερίας και του απόρρητου των επικοινωνιών πρόκειται να αναβαθμιστεί με την υπαγωγή της εποπτείας των αρχών, που είναι αρμόδιες για την άρση απορρήτου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δηλαδή σε όργανα που εξ ορισμού ελέγχει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ενώ παραλείπεται επιδεικτικά η ΑΔΑΕ, στην οποία το ίδιο το Σύνταγμα, εν όψει ακριβώς της ανεξαρτησίας της, ρητώς αναθέτει την κυρία αρμοδιότητα διασφάλισης της ελευθερίας και του απορρήτου των ανταποκρίσεων και επικοινωνιών» (από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

 

Ήταν ένας Ουκρανός, ένας Αρμένιος κι ένας Έλληνας…

Advertisement

Γέλασαν, και με το δίκιο τους, άπαντες με τα δημοσιεύματα σε -φίλια στην κυβέρνηση- ΜΜΕ περί επαφών του Νίκου Ανδρουλάκη με «Αρμένιους, Ουκρανούς και Κινέζους» που φέρεται ότι οδήγησαν στην (νόμιμη, σύμφωνα με την κυβέρνηση) παρακολούθηση του.

Προφανώς και η γελοιότητα αυτή διαψεύστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τους πρέσβεις των δύο κρατών, δημιουργώντας δύο παράλληλα «μίνι» διπλωματικά επεισόδια εις βάρος της χώρας.

Τα, δε, εν λόγω δημοσιεύματα που, από τη στιγμή που βγήκαν σε συγκεκριμένα Μέσα και γραμμένα πανομοιότυπα, δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να καταλάβεις ότι εστάλησαν από του Μαξίμου…

Έχει κι άλλο. Μου έστειλαν τις προάλλες από το «Manifesto» ένα… ρεπορτάζ ότι «τα περί ξένων χωρών ξεκίνησαν από καφενειακού τύπου συζητήσεις στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα, τις οποίες σιγοντάρισαν τα πρώτα 24ωρα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς έπρεπε να στηθεί ένα τεχνητό κλίμα αποπροσανατολισμού και να μην απαντηθεί το καίριο ερώτημα που επιμόνως έθετε το Μέγαρο Μαξίμου. Το ερώτημα παραμένει: γιατί ο Ανδρουλάκης δεν πάει στις αρμόδιες αρχές να ενημερωθεί θεσμικά και υπεύθυνα; Μήπως γιατί και στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν καλά πως αλλού βρίσκεται η απάντηση;».

Μη γελάτε, ρε…

 

Κάτι δεν κολλάει…

Advertisement

Άλλα δημοσιεύματα… nonpaperικά, με αντίστοιχα “αστεία” επιχειρήματα. Απολαύστε ένα από τα Παραπολιτικά:

«Όλα ξεκίνησαν όταν η ΕΥΠ πληροφορήθηκε από δύο μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες έχει διαχρονικό πεδίο συνεργασίας, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επαφές με αμφιλεγόμενα πρόσωπα που λειτουργούσαν για λογαριασμό κινεζικών παρασκηνιακών συμφερόντων. Εκτοτε πράγματι ξεκίνησε η διαδικασία επισύνδεσης όπως προβλέπεται νομικά και θεσμικά, ωστόσο μόλις ο ευρωβουλευτής κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυτομάτως τερματίστηκε».

Σας φαίνεται λογικό αυτό το σενάριο; Ο Ανδρουλάκης ήταν ύποπτος τέλεσης αδικημάτων ή είχε επαφές με ξένους, κακούς ανθρώπους και όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έκοψαν τους κοριούς; Ε, κάτι δεν κολλάει σε αυτό.

 

Εργαλειοποίηση

Κι έχεις και τον δύσμοιρο κυβερνητικό εκπρόσωπο να… κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ότι… εργαλειοποιεί τις εξελίξεις.

Και τι έπρεπε να κάνει δηλαδή, να σιωπήσει; Να μην εκμεταλλευτεί το ζήτημα ο Ανδρουλάκης για να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους και το ζητούν ποιοι, οι κυβερνώντες για να πετύχουν… τους δικούς τους.

Advertisement

 

Περί αρχείου και… καταστροφής

Και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προ ημερών δεν απέκλεισε «το ενδεχόμενο να έχει καταστραφεί ο φάκελος για τις υποκλοπές εις βάρος του κ. Ανδρουλάκη».

Και μια μέρα μετά, σε ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα «Νέα», αποκαλύφθηκε ότι ο χρόνος «αποθήκευσης» και διατήρησης του αρχείου με τις καταγραφές των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ λήγει… τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα λειτουργίας του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων των μυστικών υπηρεσιών αλλά και τις σχετικές νομικές προϋποθέσεις για την παρακολούθηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές του ιταλικού συστήματος επισυνδέσεων της ΕΥΠ ορίζουν ότι τα αρχεία καταγραφής (log files) συνομιλιών διατηρούνται αυστηρά για 24 μήνες από την περίοδο της παρακολούθησης και δεν επιτρέπεται σε κανέναν χειριστή του συστήματος να διαγράψει νωρίτερα οτιδήποτε σχετικό.

Πόσα ψέματα αντέχεις;

 

Advertisement

Ερωτήματα – και το μεγαλύτερο

Εν κατακλείδι, η απορία είναι μια, μετά και τις παραιτήσεις Δημητριάδη, Κοντολέοντα και το ρεσιτάλ γελοίων δημοσιευμάτων: πώς είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το παραμικρό, να προχωρά στις απολύσεις τους (άντε, εξαναγκασμό σε παραίτηση) και να βλέπει τις εξελίξεις να οδηγούν, ντόμινο, προς τον ίδιο;

Προφανώς και γνώριζε την επικοινωνιακή φθορά που θα προκαλέσουν οι παραιτήσεις. Άρα, μήπως κρύβεται και ακόμη σε αυτή την υπόθεση;

Και βέβαια υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα. Αναπάντητα ως τώρα, φυσικά.

2 – Γιατί παρακολουθούνταν τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης;

3 – Ποιοι άλλοι παρακολουθούνται από τους πάνω από 15.000 Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ;

4 – Ποιοι, κι αυτό κι αν είσαι σοβαρό, παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση κι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Advertisement

5 – Ποια είναι η πραγματική σχέση Δημητριάδη και Κοντολέοντα από τη στιγμή που η αδερφή της γραμματέως του Δημητριάδη ήταν γραμματέας του.. Κοντολέοντα;

6 – Για ποιον λόγο τα γνωστά τρολάκια των social media και οι ομάδες… αλήθειας άρχισαν να γράφουν και να ποστάρουν, ταυτόχρονα, αφήνοντας υπονοούμενα για προσωπικά θέματα του Ανδρουλάκη;

7 – Πώς ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, μίλησε δημόσια αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει γνώση (ο ίδιος!) για τα αποτελέσματα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη;

8 – Για ποιον λόγο ο Μητσοτάκης, στον διάγγελμά του, δεν αναφέρθηκε καν στις παρακολουθήσεις Κουκάκη και άλλων δημοσιογράφων παρά μόνο σε αυτή του Ανδρουλάκη;

9 – Γιατί γράφτηκε, στο πάντα φιλικό «Βήμα», ότι ΕΥΠ είναι… διαβρωμένη από ξένες μυστικές υπηρεσίες; Δεν πρέπει ο επικεφαλής της, δηλαδή ο πρωθυπουργός, να παραιτηθεί άμεσα πάραυτα αν το δημοσίευμα ισχύει;

10 – Κι ενώ όλα στην κυβέρνηση γίνονται με εντολή Μητσοτάκη, πώς γίνεται να μην έχει ιδέα (ως λέει) για τις υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών;

11 – Πώς έδειξε ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Inside Story, η Ελλάσα για το Pegasus, λογισμικό ανάλογο του Predator, ενώ ακόμα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο;

Advertisement

 

 

Εν κατακλείδι…

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί.

Τελεία και παύλα.

Ειδάλλως θα έριχνε άπλετο φως στην υπόθεση – αν ήταν αθώα. Αν δεν ήταν, θα έκανε τα πάντα για να το κουκουλώσει όσο παραμένει στον θώκο.

Εσείς, με το χέρι στην καρδιά, τι από τα δύο βλέπετε να συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα;

Advertisement

Κι αφού το βλέπουμε όλοι, κρατήστε και τούτο. Η διαρκής άρνηση για ΕΥΠ και Predator («δεν ξέραμε») θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος αν / μόλις εμφανιστούν αδιάσειστες αποδείξεις επί του αντιθέτου, ειδικά για το Predator. Η ιστορία, ναι, θυμίζει πολύ Watergate και είναι γνωστή η κατάληξή του.

 

ΥΓ. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ υψώνει ξανά ανάστημα στην πολιτική σκηνή του τόπου και στέλνει την κυβέρνηση στο πυρ το εξώτερον, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν έχει βρει να πει ούτε μια λέξη τόσες μέρες για την παρακολούθηση του αρχηγού του κόμματος του, υποστήριξε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι». Μπράβο Ανδρέα. Δεν περίμενα ότι μπορούσες και πιο κάτω. Όχι, μπράβο.

 

Αν είσαι socialιστής, τα λέμε κι από Facebook, Twitter & Instagram

*Το άρθρο-γνώμης υπογράφει ο Δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ του ΠΣΑΑΤ, Νίκος Μποζιονέλος 

Advertisement