Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας – Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, συμμετοχής και επικοινωνίας – Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Published

on

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Η ηγεσία δεν ορίζεται από τη θέση, αλλά από την ικανότητα να εμπνέει και να δημιουργεί υπερβατικές προϋποθέσεις συμμετοχής και ελπίδας.

Ακριβώς γι αυτό λοιπόν, η αποτελεσματική επικοινωνία δεν είναι κάποιο επιπλέον “μπόνους”, είναι ένα θεμέλιο της πολιτικής που επιτρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα διαλόγου με τους πολίτες. Ένας ηγέτης δεν είναι μόνο αυτός που εφαρμόζει πολιτικές, αλλά κυρίως αυτός που τις καθιστά κατανοητές προς στους παραλήπτες, τους πολίτες.Στο κάτω κάτω, τι είναι η επικοινωνία, αν όχι η προσβάσιμη πληροφορία;

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, ένας παγκοσμίου φήμης 43χρονος καθηγητής του ΕΜΠ -αλλά άγνωστος στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα- ξεκινούσε την εκστρατεία του για τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, ως υποψήφιος Δήμαρχος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Σε μια περίοδο που κανείς δε φαινόταν πρόθυμος να συμμετέχει σε μία τέτοια αποστολή πολιτικής «αυτοκτονίας».Ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του ήταν ασφυκτικά περιορισμένος και οι διαθέσιμοι πόροι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Παρ’ όλα αυτά, σε ελάχιστο διάστημα, ο Χάρης Δούκας δεν κατάφερε μόνο να φέρει στο προσκήνιο μια καινοτόμο ατζέντα, αλλά και να επιτύχει μια ξεκάθαρη νίκη, ανατρέποντας κάθε προγνωστικό και αντιπαρατιθέμενος σε ένα πανίσχυρο κατεστημένο.

Αυτή του η επιτυχία, όπως γρήγορα έγινε φανερό, δεν θα μπορούσε να του συγχωρεθεί από τους “νόμιμους ιδιοκτήτες” της πόλης και της χώρας.

Ακριβώς γι αυτό το λόγο, ο Χάρης Δούκας σύντομα κατάλαβε πως ή θα υποκύψει στις επιταγές του Μαξίμου και θα κάνει τα «στραβά μάτια» στην υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών ή θα ηγηθεί μιας ιστορικής προσπάθειας νικηφόρας ανασύνταξης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Ας γυρίσουμε όμως πάλι πίσω στην Επικοινωνία.Ναι, ο Χάρης Δούκας εμφανίστηκε στο debate λίγο τρακαρισμένος. Ναι, μερικές φορές κοιτάει και τις σημειώσεις του (τι περίεργο για καθηγητή).Ναι, δεν περιβάλλεται από στρατιές επικοινωνιολόγων.

Advertisement

Όλα αυτά ισχύουν. Για έναν πολύ απλό λόγο. Ο Χάρης Δούκας δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.Δεν είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα. Δεν πιστεύει σε «μεσσίες», πεφωτισμένους ηγέτες και υπερσυγκεντρωτικά «επιτελικά κράτη».Η τομή που χαράσσει ο Χάρης Δούκας είναι η αλλαγή διοικητικού και κυβερνητικού μοντέλου. Είναι η εμπιστοσύνη στο συλλογικό έναντι του ατομικού.

Η υπέρβαση του «Εμείς» σε αντιδιαστολή με τον περιορισμό του «Εγώ».Η μαζική συμμετοχή πολιτών στις δημόσιες ομιλίες του Χάρη Δούκα σε όλη την Ελλάδα, θυμίζει περισσότερο εθνικές εκλογές, παρά εσωκομματικές.

Σε έναν κόσμο όπου η πολιτική, σήμερα περισσότερο από ποτέ, φαίνεται απομακρυσμένη από την καθημερινότητα των ανθρώπων, η προσέγγιση του Χάρη Δούκα αναζωογονεί το ενδιαφέρον για τη δημόσια συμμετοχή, κάτι που πιστεύω θα φανεί διάφανα και στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας και για το ΠΑΣΟΚ και για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό γενικότερα. Ένα μοντέλο που υπογραμμίζει τη σημασία της επικοινωνίας που δεν είναι μονόδρομη, αλλά προσανατολισμένη στη συμμετοχικότητα. Όπου οι πολίτες δεν είναι απλώς αποδέκτες πολιτικών αποφάσεων, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στη διαδικασία σχηματισμού τους.

Ειδικότερα στο πλαίσιο των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ, η επικοινωνιακή υπεροχή του Χάρη Δούκα μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ανανέωση και την κυβερνητική προοπτική του κόμματος, καθιστώντας το πιο προσβάσιμο στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, έχουν την Κυριακή, τη μεγάλη ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας νέας μεγάλης αλλαγής.

Μιας «Αλλαγής» που δεν θα είναι απλώς ένα σύνθημα του παρελθόντος με συναισθηματική βαρύτητα, ούτε μια ασαφής, οραματική αντίληψη, αλλά μια δέσμευση για μια πιο δίκαιη, δημιουργική και συμπεριληπτική κοινωνία.

Μια βαθιά, αναστοχαστική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε τις πολιτικές, στις αδιάκοπες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Advertisement