Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Λοβέρδος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν με διαφορά ο χειρότερος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης

Published

on

Σε μια συνέντευξη που “θα συζητηθεί” προχώρησε ο υποψήφιος για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος…

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην Εφημερίδα “Πελοπόννησος”

Ποια είναι η άποψη σας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

 

Αυτά τα ξέρουν μόνο οι πρωθυπουργοί. Ούτε καν οι υπουργοί γνωρίζουν κάτι. Συνεπώς μόνο εκτιμήσεις μπορώ να κάνω. Το 2022 θα είναι έτος δημοσιονομικής χαλάρωσης. Έτσι αποφασίστηκε από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Άρα η κυβέρνηση θα μπορεί να διαχειριστεί με άνεση τις ανάγκες τις αγοράς και της κοινωνίας. Κι ακόμη, το β´ εξάμηνο του 2021 ελπίζουμε όλοι πως θα είναι η έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης. Δεν βλέπω πως ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αφαιρέσει δύο μήνες για τις διπλές εκλογές. Άρα δεν νομίζω πως θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο.

 

Ποιον θα εξυπηρετούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ποιον όχι. 

 

Advertisement

Κανέναν! Ίσως κάποιους στο δικό μας κόμμα, που για προσωπικούς λόγους βλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως προσωπική σωτηρία.

 

Εκτιμάτε ότι το σκέφτεται σοβαρά ο κ. Μητσοτάκης;

 

Ούτε είμαι, ούτε πρέπει, ούτε θέλω να είμαι στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι συμπολίτες μας ψήφισαν τον κ.Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό κι εμένα για να ασκώ αντιπολίτευση (πάντοτε υπεύθυνη και εποικοδομητική) στην κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο σε μια τέτοια περίπτωση;

Advertisement

 

Κανένας δεν δικαιούται να αιφνιδιαστεί. Πάντως εάν στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν  δεν υπερδιπλασιάσουμε το ποσοστά μας ώστε να αποτελέσουμε δύναμη εξουσίας, δεν υπάρχει ούτε ελπίδα, ούτε σωσμός. Είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Κινδυλογώ; Όχι. Καταγράφω την  πραγματικότητα.

 

Ανησυχείτε μήπως, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο δικομματισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επηρεάσει και κρατήσει χαμηλά το δικό σας κόμμα;

 

Τις πρόωρες εκλογές με δεδομένο ότι θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα τις διαδεχθούν και δεύτερες εκλογές, οι οποίες είναι λαιμητόμος για τα μικρότερα κόμματα. Εάν δεν έχουμε όπως προείπα υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά μας τα κόμματα δεξιά και αριστερά θα μας πιέσουν υπερβολικά. Όπως είμαστε σήμερα δεν θα αντέξουμε.

 

Advertisement

Πότε θα φτάσει ξανά το ΚΙΝΑΛ σε μεγάλο ποσοστό; Μπορεί να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας και πώς;

 

Ένα βήμα τη φορά λένε οι Εγγλέζοι. Αν στις επόμενες εκλογές υπερδιπλασιάσουμε την δύναμή μας, μετά δεν θα υπάρχει ταβάνι στις φιλοδοξίες μας.

 

Είστε έτοιμος για την ηγεσία του Κινήματος;

Είμαι πανέτοιμος.

 

Advertisement

Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας;

 

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία και την εξέλιξη της δικής μας παράταξης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν με διαφορά ο χειρότερος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Εάν εμείς γίνουμε δύναμη εξουσίας, τότε η Ελλάδα δεν θα κινδυνέψει να ξανακυβερνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και  λέω συχνά ότι είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία της παράταξής μας αλλά πρωτίστως απέναντι στους πολίτες να αφαιρέσουμε από τον κ.Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Τι δουλειά έχει ο Α.Τσίπρας με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου; Ποια η σχέση του με τον Α. Παπανδρέου; Καμία.

 

Πολλοί προβλέπουν ως εξαιρετικά πιθανό σενάριο, στις επόμενες εκλογές, μια κυβέρνηση αναγκαστικής “ενότητας” ελλείψει αυτοδυναμίας. Τι λέτε;

 

Μα σας απάντησα ήδη. Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει διπλές εκλογές. Δεν πρόκειται να εμπιστευθεί κυβέρνηση απλής αναλογικής. Το απέδειξε με τον τελευταίο ανασχηματισμό. Όλο το Μαξίμου είναι πρώην ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εσωτερικών ο κ. Βορίδης.

Advertisement

 

 

Τι βαθμό, με άριστα το 10, θα βάζατε στην Κυβέρνηση στο μάθημα «διαχείριση της πανδημίας»;

 

Ως Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου βαθμούς έβαζα στα γραπτά των φοιτητών μου. Ως πολιτικός θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Δεν είναι όμως η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα.

 

Επειδή τον χώρο τον γνωρίζετε άριστα: έστω – θεωρητικά – ότι αναλαμβάνατε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο το Υπουργείο Υγείας, ποια θα ήταν η πρώτη σας κίνηση-προτεραιότητα;

Advertisement

 

Να επιτύχω εξ αρχής την καλύτερη δυνατή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας και να εμβολιασθείυποχρεωτικά το υγειονομικό προσωπικό. Τα λέω αυτά εδώ και μήνες.

 

 

Πόσο σας λείπει το ΠΑΣΟΚ; Με το χέρι στην καρδιά…

 

Εν προκειμένω δεν είναι το χέρι στην καρδιά, αλλά η καρδιά μου στο ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

 

Ενα σχόλιο, λακωνικό, για τον πρώην σύντροφό σας, τον κ. Χρυσοχοϊδη; Τον έχουν στήσει στο απόσπασμα εδώ και καιρό…

 

Λακωνικά αφού μου το ζητάτε σας απαντώ ότι εκ φύσεως και χαρακτήρος ποτέ δεν είμαι από την πλευρά του αποσπάσματος.

 

Επ ευκαιρία: εσείς θα δεχόσαστε ν’ αναλάβετε υπουργικό πόστο σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ; 

 

Advertisement

Το έχω κάνει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Σε μονοκομματική κυβέρνηση άλλης παράταξης όμως δεν θα συμμετείχα. Από το κόμμα μου θα φύγω τελευταίος.