ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Αδιανόητο φιάσκο στην ΕΡΤ: Παρουσίασαν καταδικασμένο χρυσαυγίτη ως «θύμα ΜΚΟ» – Αντιδράσεις και ερωτήματα για τη δημόσια τηλεόραση
Σοβαρά ερωτήματα για τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά και τις διαδικασίες ελέγχου της ΕΡΤ προκαλεί η εμφάνιση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, σε ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, όπου παρουσιάστηκε ως «θύμα ΜΚΟ», χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ποινικό και πολιτικό παρελθόν του.
Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤnews, με παρουσιαστή τον Γιώργο Σιαδήμα. Στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος εμφανίστηκε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, με την ένδειξη «Ιδρυτής λέσχης, θύμα ΜΚΟ».
Μόνο που ο συγκεκριμένος καλεσμένος δεν ήταν ένα άγνωστο πρόσωπο. Πρόκειται για πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε επτά χρόνια κάθειρξη για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και έχει αποφυλακιστεί.
Η εξήγηση της ΕΡΤ και οι ευθύνες για το δημοσιογραφικό φιάσκο
Μετά τις αντιδράσεις, η δημόσια τηλεόραση απέδωσε το περιστατικό στην πίεση του χρόνου και στις συνθήκες μιας ζωντανής ενημερωτικής εκπομπής. Σύμφωνα με την εξήγησή της, δημοσιογράφος είχε εντοπίσει μέσω Facebook καταγγελία μέλους λέσχης μοτοσικλετιστών, το οποίο παρέπεμψε την εκπομπή στον πρόεδρο της λέσχης. Αυτός εμφανίστηκε τελικά στον τηλεοπτικό αέρα χωρίς να έχει προηγηθεί οπτική επαφή μαζί του.
Η εξήγηση, ωστόσο, δεν απαντά στο βασικό ζήτημα: πώς ένα πρόσωπο με γνωστή δημόσια παρουσία και καταδίκη για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης δημοσιογραφική ταυτοποίησή του;
Η ΕΡΤ υποστήριξε επίσης ότι έχει τηρήσει διαχρονικά αυστηρή στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την απόφασή της να μη μεταδώσει δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του.
Το περιστατικό προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με τη βουλευτή Έλενα Ακρίτα να ζητά παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ και ανάληψη ευθυνών, ακόμη και με παραιτήσεις από τη διοίκηση και τη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ.
Η υπόθεση δεν αφορά το δικαίωμα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου να διατυπώσει καταγγελία για ενδεχόμενη εξαπάτησή του. Αφορά την υποχρέωση της δημόσιας τηλεόρασης να γνωρίζει ποιον φιλοξενεί και να ενημερώνει πλήρως το κοινό της. Η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν αναστέλλεται λόγω της πίεσης του τηλεοπτικού χρόνου.
Το ζητούμενο πλέον είναι εάν η διοίκηση της ΕΡΤ θα περιοριστεί στην επίκληση ενός ατυχούς χειρισμού ή εάν θα εξετάσει τις διαδικασίες που επέτρεψαν την εμφάνιση ενός καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των τηλεθεατών για την ταυτότητά του.
