Αφγανιστάν: “Ώρα μηδέν” – Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη χώρα – Αγωνία για την αναχώρηση των ξένων διπλωματών

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να ανακοινώνουν ότι πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ, ενώ ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξήγησε ότι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν που θα προκαλούσαν αιματοχυσία.

Αγωνία για την ασφαλή αναχώρηση των ξένων αποστολών. Εικόνες συνωστισμού καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με διπλωματικές αποστολές να αποχωρούν μαζικά από τη χώρα.

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».

Ανησυχία για έκρηξη μεταναστευτικών ροών

Για ένα νέο τεράστιο προσφυγικό κύμα ανησυχεί η Αθήνα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς δήλωσε πως η Ε.Ε είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

 

Photo by Mohammad Rahmani on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ