ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφιέρωμα: Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων: 7 μέλη της “Ενωμένης Αριστεράς” γράφουν στο “The Socialist”
Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην πολιτική, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η προσομοίωση της διαδικασίας νομοθέτησης της Βουλής των Ελλήνων. Νέοι από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού λαμβάνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίσουν ψηφίζοντας τα δικά τους σχέδια νόμου. Η προσομοίωση περιλαμβάνει τέσσερις ισάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο βασικός στόχος του προγράμματος και της προσομοίωσης είναι να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες τους με τον ορθό τρόπο χάραξης και άσκησης της πολιτικής, να αυξήσει τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο.
Στο “Mini -Αφιέρωμα” που ακολουθεί, 8 νέες και νέοι Βουλευτές*, 7 μέλη της “ΕΝ.ΑΡ” (Ενωμένης Αριστεράς), “μιλούν” στο “The Socialist” για την ενασχόλησή τους με την Πολιτική και μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για την συμμετοχή τους στο Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων.
- Άγγελος Τζίτζιρας, ΕΝ.ΑΡ ,Ειδική Νομοπαρασκευαστική επιτροπή
- Γιαννιού Ραλλού -βουλευτής της ΕΝ.ΑΡ και μέλος της Διαρκής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων
Ονομάζομαι Γιαννιού Ραλλού. Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος μου είναι μέσα από το τμήμα αυτό να αποκτήσω άριστες γνώσεις στη Διπλωματία και να μπορώ να συμβάλλω στην διεθνή ασφάλεια της χώρας μου.
Ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και με τον εθελοντισμό τον τελευταίο έναν χρόνο. Είμαι μέλος στην πολιτική παράταξη του Κινήματος Αλλαγής, ασχολούμαι με τα κοινά της πόλης μου χωρίς να κατέχω κάποια θέση και είμαι μέλος, επίσης, της φιλανθρωπικής οργάνωση, Κιβωτός του Αγίου Νεκταρίου. Θεωρώ πως πολιτική και εθελοντισμός έχουν έναν κοινό στόχο. Την προσφορά για τον πολίτη, γι’ αυτό και αποφάσισα να τα συνδυάσω. Θέλω να προσφέρω στους
Εν τέλει, έγινα δεκτή στο ΜΒΕ-2021 ως βουλευτής της ΕΝ.ΑΡ και ως μέλος της Διαρκής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων. Μέσα από το ρόλο που μου δόθηκε θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω το εξής για ένα φλέγον ζήτημα της χώρας μας:’ Στο αιγαίο γίνεται παρέλαση από Τουρκικά στρατιωτικά πλοία και η ελληνική κυβέρνηση αγνοείται’. Η εθνική μας κυριαρχία πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Εύχομαι η κυβέρνηση να αφυπνιστεί, να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και να υπερασπιστεί την Εθνική μας κυριαρχία
- Ιωάννης Γερέλκης, Βουλευτής ΕΝ.ΑΡ
Είμαι δευτεροετής φοιτητής Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και της ιστορίας. Θέματα σχετικά με την παιδεία, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δικαιοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου. Συμμετέχω για πρώτη χρονιά στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων, ως βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς.
Ένας από τους τομείς που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία είναι η παιδεία. Τα πανεπιστήμιά μας παραμένουν εδώ και ένα χρόνο κλειστά, ενώ δεν προβλέπεται επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων τουλάχιστον μέχρι το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η πολιτεία παραμένει άφαντη στη στήριξη των φοιτητών, πολλοί από τους οποίους δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Τη δυσκολία της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας έρχεται να εντείνει και η ολιγωρία στη διανομή των συγγραμμάτων, ορισμένα από τα οποία δεν έφτασαν ποτέ στους φοιτητές ή χρειάστηκε οικονομική τους επιβάρυνση για το σκοπό αυτό! Οφείλουμε, λοιπόν, να διαφυλάξουμε την ποιότητα της παρεχόμενης Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απαιτείται έγκαιρη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, μέριμνα για την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού στους φοιτητές. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων στη μάθηση
- Νίκος Σώκος -Βουλευτής ΕΝ.ΑΡ -Επιτροπή Παιδείας
Ονομάζομαι Νίκος Σώκος και είμαι φοιτητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα εκτός από τις σπουδές μου αρθρογράφω τακτικά για θέματα παιδείας, πολιτικής και ιστορίας. Στο ΜΒΕ ήλθα με σκοπό να συζητήσω τις ιδέες μου με νέους απ’ όλη την Ελλάδα, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, την ενασχόληση με τα κοινά. Από μικρή ηλικία είχα μια τάση προς τα αριστερά και προς τον σοσιαλισμό και αυτό το κατάλαβα πλήρως, όταν στο γυμνάσιο ακούμπησα πρώτη φορά έργο του Μαρξ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Στα μαθητικά μου χρόνια προσπαθούσα πάντα να συνεισφέρω για ένα καλύτερο σχολείο, είτε από τη θέση του προέδρου δεκαπενταμελούς, είτε της τάξης. Από τότε που ξεκίνησα τις σπουδές όμως, αφοσιώθηκα στην επιστήμη μου και προς το παρόν εκφράζω τις απόψεις μου μέσα από την αρθρογραφία μου, επιδιώκοντας να προβληματίσω και να επηρεάσω.
Δε σας κρύβω βέβαια και γι αυτό επέλεξα άλλωστε και την αντίστοιχη επιτροπή στο ΜΒΕ, ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που με απασχολεί και επιθυμώ να αλλάξει ριζικά και σύντομα είναι η δημόσια παιδεία. Η τωρινή κυβέρνηση από την αρχή της θητείας αγωνίζεται να την υποβαθμίσει, ανοίγοντας τον δρόμο στον μεγάλο της πόθο, την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την καταβαράθρωση των δημοσίων. Λειτουργεί λοιπόν καταστροφικά για τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία θυσιάζονται στον βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων των ελίτ. Τέτοιου είδους ιδέες δεν πρέπει να κυριαρχούν και η μόνη λύση να εκλείψουν, είναι η νίκη της προόδου κόντρα στην συντήρηση. Μια πρόοδο που θα καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο σε ενα παλλαΐκο κίνημα, το οποίο θα μεριμνά για το συμφέρον όλων των Ελλήνων και δεν θα κάνει διακρίσεις εξυπηρετώντας μονάχα τα δικά του παιδιά. Με σκληρή δουλειά, τόλμη και όραμα πιστεύω θα τα καταφέρουμε!
- Βασίλης Πλαϊτης -Προεδρείο της Βουλής
Είμαι ο Βασίλης Πλαΐτης, είμαι 18 ετών και φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο. Αν και έχω συμμετάσχει σε πολλές προσομοιώσεις διεθνών θεσμικών οργάνων, είναι η πρώτη φορά που συμμετάσχω στο ΜΒΕ. Θα είμαι μέλος του Προεδρείου της Βουλής.
Κάτι που με εντυπωσιάζει με την επικαιρότητα είναι η ανεύθυνη στάση των κομμάτων στο θέμα της παιδείας (και ειδικότερα στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνόμευσης), καθώς επιλέγονται τα άκρα και δεν υιοθετούνται ωφέλιμες και αποτελεσματικές λύσεις.
- Παναγιώτης Βασιλόπουλος -Βουλευτής ΕΝ.ΑΡ -Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Ονομάζομαι Παναγιώτης Βασιλοπουλος , και είμαι πρωτοετης φοιτητης Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Στο παρελθόν έχω υπάρξει έφηβος ευρωβουλευτής , στο EYE2020 , καθώς και έχω ιδρύσει μαζί με άλλα παιδιά ένα think tank νέων την συμμαχία.
Συμμετέχω φέτος στο ΜΒΕ ως βουλευτής στην ΕΝΑΡ , στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων , η οποία ασχολείται με την τηλεργασια. Η πανδημία μας ανάγκασε να γνωρίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις μεταξύ των οποίων και η τηλεργασια. Πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους , και εργάζονται από το σπίτι μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους. Η τεχνολογία δίνει λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται , αλλά προξενεί κάποια άλλα τα οποία , εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής μου θα συζητήσουμε και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε
- Μερκούρης Κυπραίος-Βουλευτής ΕΝ.ΑΡ -Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Ονομάζομαι Μερκούριος Κυπραίος και είμαι τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Accounting & Finance του πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο. Η πρώτη μου επαφή με την πολιτική και την διπλωματία ήταν μέσω Μοντέλων Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχα από τα μαθητικά μου χρόνια. Είμαι συνιδρυτής ενός Think Tank νέων την Συμμαχία, μέσω της οποίας προσπαθούμε να θίξουμε επίκαιρα θέματα που αφορούν την νεολαία και όχι μόνο. Φέτος έχω την τιμή να συμμετέχω στο ΜΒΕ ως βουλευτής στην Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΝΑΡ.
Θα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους εμάς που θα συμμετέχομε αφού το φετινό ΜΒΕ θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και θα γίνει διαδικτυακά. Ο Covid-19 άλλαξε δραστικά την καθημερινότητα μας από τον περσινό Μάρτιο. Χάρη στην τεχνολογία καταφέραμε να συνεχίσουμε τις αναγκαίες δραστηριότητες μας παρά τα περιοριστικά μέτρα είτε αυτά αυτές ήταν η εργασία είτε η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Παρότι αυτό μπορεί να είχε κάποιες θετικές επιδράσεις όπως ως προς το περιβάλλον, με τις λιγότερες μετακινήσεις, είχε όμως και αρνητικές στους εργαζόμενους, τις οποίες εμείς ως βουλευτές της συγκεκριμένης επιτροπής καλούμαστε να βρούμε λύσεις. Ευελπιστώ ότι θα είναι μία αξέχαστη εμπειρία και ανυπομονώ ν αρχίσει.
- Τάσος Ζησίμου -Βουλευτής ΕΝ.ΑΡ -Ειδική Νομοπαρασκευαστική επιτροπή
Ονομάζομαι Τάσος Ζησίμου . Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και συγκεκριμένα σε αυτό της Πολιτικής Επιστήμης. Όντας πολιτικός επιστήμονας «υπό κατασκευή», με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η σφαίρα του δημοσίου και ειδικά ο τομέας της ευρύτερης δημόσιας πολιτικής.
Η επικαιρότητα έχει πολλά ζητήματα για τα οποία θα μπορούσα να μιλήσω και θα επιλέξω το θέμα της εκπαίδευσης. Είμαστε φοιτητές και δεν έχουμε δει καν το πανεπιστήμιο μας από κοντά. Η κυβέρνηση αρνείται να μας χρηματοδοτήσει και, μάλιστα, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που θα δυσχεράνει την καθεστικυία τάξη πραγμάτων. Θα χρειαστεί να «χτυπήσουμε» πολλές φορές στην ρίζα του προβλήματος για να ευοδωθούν οι προσπάθειες μας και να έχουμε μια κοινωνία που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη.