Ακρίβεια εκτός ελέγχου

Η εκτίναξη του πληθωρισμού ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κάνει δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών.Νυκοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο με την κυβέρνηση να αρκείτε στην λήψη ημίμετρων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει που κινούνται γύρω στο 8% ενώ βέβαια δε λείπουν και ποσοστά σε κωδικούς στο 30%. Και βέβαια μένει να φανεί το ποσοστό αυξήσεων, όπως αναφέρουν, που θα περάσει το καλοκαίρι και κυρίως το φθινόπωρο, σε νέους τιμοκαταλόγους προϊόντων, που θα δοθούν στη αλυσίδες λιανικής ενσωματώνονοντας τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Aύριο αναμένεται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το νέο πακέτο μέτρων, που είναι επί τάπητος αφορά καύσιμα,ενέργεια και βασικά αγαθά.

Να σημειωθεί πάντως ότι τι μέτρο της διευθέτησης και συγκεκριμένα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως για παράδειγμα στο ψωμί και εν γένει στα προϊόντα σίτου εξετάζει η κυβέρνηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τέτοιου μέτρου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη Δευτέρας (06/06) στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα” και έπειτα από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “η κυβέρνηση παρακολουθεί τα ζητήματα καθημερινά και κάνει όπου χρειάζεται τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχει το εξής δεδομένο. Είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο, σε όποιο προϊόν κι αν γίνει δημιουργεί ένα μεγάλο και άμεσο δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό μας, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι απόλυτα βέβαιη η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτής σε σχέση με την τιμή. Αυτό έχει παρατηρηθεί. Βεβαίως η κυβέρνηση τα εξετάζει όλα”.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ λίγες φορές φάνηκε η διαφορά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της τάξης του 6% στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, υπογράμμισε ωστόσο ότι με μία “πολύ σοβαρή παρέμβαση” στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα παρατηρηθεί πλέον μία αποκλιμάκωση συνολικά και θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων.

“Το κόστος παραγωγής σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει συνάρτηση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση λοιπόν στην ηλεκτρική ενέργεια σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα γίνει από το επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι θα αλλάξει συνολικά την κατάσταση. Στον λογαριασμό πιστεύουμε ότι θα φανεί σίγουρα, πιστεύουμε ότι θα φανεί και στην τιμή των προϊόντων και αυτό θα το παρακολουθήσουμε”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς.

ΠΗΓΗ news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ