“Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες”

Γράφει ο Χατζηπαυλίδης Γιώργος

  Τον Νοέμβριο του 2017 έγινε μια μαζική προσπάθεια από φίλους και μέλη της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης ώστε να κάνουμε την αλλαγή που τόσο ανάγκη είχε η χώρα. Να δημιουργήσουμε τον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς ο οποίος θα έχει έναν καινοτόμο πολιτικό λόγο σε σύγκριση με την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα που έστειλαν οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στην διαδικασία αυτήν ήταν ξεκάθαρο: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Προοδευτική Παράταξη και δεν υπάρχει προοδευτική Παράταξη χωρίς ΠΑΣΟΚ.

  Από τον Νοέμβρη του 2017 και έπειτα κάναμε διαχειριστικά σφάλματα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μεγαλώσουμε την παράταξη μας όσο μπορούσαμε και να μην καταφέρουμε να γίνουμε ξανά η μεγάλη προοδευτική παράταξη που η χώρα είχε και έχει ανάγκη. Τα λάθη φάνηκαν από την αρχή.

Το πρώτο λάθος ήταν το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ένα συνέδριο με διορισμένους συνέδρους, χωρίς εκλεγμένα όργανα του κόμματος. Έπρεπε τότε η ηγεσία να σεβαστεί και να ακούσει τις φωνές που μιλούσαν για εκλεγμένους συνέδρους ώστε να γίνει γόνιμος και δημοκρατικός διάλογος. Ακόμη, αντί να έχουμε μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι παρέμειναν ξεχωριστά το οποίο είχε ως αποτέλεσμα άλλα άρθρα να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ και άλλα το Ποτάμι το οποίο δυστυχώς οδήγηση στην αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Άρα οδηγηθήκαμε σε μια «πολυκομματικής Βαβέλ» και όχι σε ένα ενιαίο κόμμα όπως έπρεπε. Αργότερα ήρθαν οι εκλογές. Όλοι μιλούσαν για διψήφιο ποσοστό καθώς η αφετηρία του Κινήματος Αλλαγής σύμφωνα με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν 13,81% χωρίς να υπολογίσουμε την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 5 χρόνια συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ Τα αποτελέσματα μιλούσαν από μόνα τους καθώς το 8,1% στις εκλογές του Ιουλίου έδειξαν ότι όλα αυτά τα σφάλματα μας οδήγησαν στο ποσοστό αυτό. Είναι ανάγκη για να έχουμε μέλλον να μην κάνουμε κινήσεις που προκαλούν εσωστρέφεια στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτή η εσωστρέφεια μας εγκλωβίζει. Η ηγεσία δεν πρέπει να κάνει πολιτική με την «μεζούρα» και να μπερδεύει τους ψηφοφόρους και τους φίλους της παράταξης.

  Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και μόνο η παράταξη μας μπορεί να προσφέρει στον τόπο είναι ένας ριζοσπαστικός καινοτόμος λόγος, ο οποίος θα μιλήσει για το πως η πολιτική θα βάλει πάλι τον πολίτη στο επίκεντρο, την κλιματική αλλαγή, το brain drain και το brain gain, τον προστατευτισμό και το μέλλον της χώρας μας ως ισχυρή δύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας πρέπει να έχουμε όραμα και αφήγημα. Πρέπει να γίνουμε ξανά η παράταξη αξιών και ιδεών που ήμασταν.

Είναι ανάγκη για να επιτευχθεί αυτό να πάμε σε αλλαγή γενιάς, για να γίνουν όλα αυτά δυνατά. Να κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική αριστερά που έχουν καταληφθεί από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για κλείσιμο ματιών στους αντιπάλους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης για όλα αυτά τα σφάλματα να μπορεί το κάθε μέλος να κάνει ελεύθερα την κριτική του. Πέρα από τις ιδεολογικές και πρακτικές διαφορές που έχουμε με το ΚΚΕ μια σημαντική είναι ότι όποιο μέλος κάνει ελεύθερα την κριτική του γίνεται ξαφνικά εχθρός του κόμματος. Ας μην γίνουμε λοιπόν το ΚΚΕ του κέντρου.

Όπως είχε πει και ο μεγάλος ποιητής Ελύτης: «Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες» . Εμείς λοιπόν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής θέλουμε να φέρουμε την άνοιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στο πολικό σκηνικό της χώρας. Το έχουν ανάγκη οι προοδευτικοί πολίτες του τόπου. Έχουμε χρέος στην συλλογική μνήμη της παράταξης που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να θυμηθούμε όλοι ότι αυτήν την παράταξη δεν την γέννησαν οι μικρό-συμβιβασμοί και ούτε οι πολιτικοί γυρολόγοι αλλά η συνεχής αμφισβήτηση των κατεστημένων και στελέχη με φιλοδοξίες που δεν τους ενδιέφερε εάν και πότε θα εκλεγούν βουλευτές αλλά να φέρουν την αλλαγή στην χώρα. Ως προτεραιότητα μας λοιπόν πρέπει να είναι η εκλογική ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να καταστεί και πάλι πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων . Προϋπόθεση για την εκλογική απήχηση του Κινήματος Αλλαγής είναι η ριζική ανανέωσή σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές, δηλαδή, πρέπει να πάμε σε «αλλαγής γενιάς» στην Κεντροαριστερά.

 

Γράφει ο  Γεώργιος Χατζηπαυλίδης

Φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομιών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του Κινήματος Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ