Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ Χίου: “Είμαστε μαζί στον αγώνα με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, μαζί με τον κόσμο της εργασίας”

Published

on

Χωρίς αμφιβολία, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη – Μητσοτάκη αποτελούν κοινωνικοοικονομική πρόκληση, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε εργασιακή αβεβαιότητα και εισοδηματική ανασφάλεια, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την κοινωνία.

 

 Γινόμαστε μάρτυρες, λοιπόν, μιας  ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας, απελευθέρωσης των απολύσεων, στιγματισμού της οποιασδήποτε συλλογικής διεκδίκησης και αποθέωσης του απεργοσπαστισμού. 

 

Η κυβέρνηση, στερούμενη διάθεσης για κοινωνικό διάλογο αλλά και σοβαρής επιχειρηματολογίας, σχεδιάζει, διαβουλεύεται και νομοθετεί με τον εαυτό της: 

 

Χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα! 

Advertisement

 

Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγενεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος.

 

 Με μια επιθετική ρητορική, διαστρέβλωσης των πραγματικών επιπτώσεων του νομοθετήματός της.

 

 Η ελληνική κοινωνία έχει ήδη κρίνει και απορρίψει αυτό το έκτρωμα που  είναι  καταστροφικό όχι μόνο για τον κόσμο της εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη, ενώ οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και ακρωτηριάζει κοινωνικά την χώρα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις ανισότητες.

 

Advertisement

Η Ν.Δ., με την ατομική διαπραγμάτευση έναντι των συλλογικών, ανατρέπει τις βασικές αρχές του εργατικού δικαίου, ενώ παράλληλα δεσμεύει όχι μόνο την παρούσα γενιά αλλά και όλες τις επόμενες, καθώς έχει θέσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρηθούν από τη χώρα, ώστε να αποδεσμευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία!!

 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ανενδοίαστα μεροληπτικό υπέρ των εργοδοτών, διαταράσσοντας την κοινωνική δημοκρατία. Καταργεί τις ασφαλιστικές δικλείδες του άρθρου 7 του ν. 3846/2010 και του 42 του ν.3986/2011, δηλαδή της συλλογικής συμφωνίας με την επιχειρησιακή ή την κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση. Υποτάσσει τον εργαζόμενο στην υπηρεσία της αγοράς και δίνει την χαριστική βολή στον εμβληματικό συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982. 

 

Ως Κίνημα αλλαγής επισημαίνουμε ότι ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών που η γνώση, η ποιότητα, η πρωτοβουλία του ανθρώπινου δυναμικού αποκτούν κυρίαρχο ρόλο. Η ΝΔ προωθεί ένα εργασιακό ξεπερασμένο μοντέλο του χθες. Μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες και διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, ξεπληρώνοντας τα προεκλογικά της γραμμάτια.

 

Σήμερα που ο κοινωνικός διάλογος είναι όσο ποτέ αναγκαίος, η ΝΔ επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα της απεργίας. Είμαστε δυναμικά απέναντι σε αυτή την πολιτική. Πιστεύουμε βαθιά ότι η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους. Προτείνουμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, με συλλογικές συμβάσεις, με τους εργαζομένους ασφαλείς με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Advertisement

 

Είμαστε μαζί στον αγώνα με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Με τη δέσμευση ότι τα μέτρα της ΝΔ, θα καταργηθούν όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.