Αναστασία Σιμητροπούλου: Μαζί με την κοινωνία, σηκώνουμε ψηλά τον πράσινο ήλιο της ελπίδας και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Αυτές τις μέρες, εδώ στο Συνέδριό μας, επικυρώνουμε όλοι μαζί ενωμένοι το νέο ιστορικό κύκλο της Παράταξής μας. Έναν κύκλο, που άνοιξε με την πρωτοφανή συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών τόσο στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου όσο και στις εκλογές για τις τοπικές μας οργανώσεις και τους συνέδρους στις 8 Μαΐου.

Έναν κύκλο που έχει ως βασικό στόχο να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ αυτό το οποίο οι παλαιότεροι που βρίσκεστε εδώ σήμερα, το έχετε ζήσει.

Ένα κόμμα βάσης και ένα κόμμα των οργανώσεων με μαζικά χαρακτηριστικά, ένα κόμμα ανοιχτό, με αυτόνομη πορεία, ενωμένο, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτή είναι η εντολή που μας δόθηκε, αυτή είναι η πολιτική πυξίδα όλων όσων βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Κι αυτή η προσπάθεια είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να πετύχει.

Γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι, συναντιόμαστε σε μια περίοδο όπου οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Σε μια περίοδο όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων αμείβεται με μισθούς επιβίωσης, όπου η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων και τα ενοίκια είναι απλησίαστα για χιλιάδες οικογένειες και ειδικά για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους.

Σε μια περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν τα δυσβάστακτα κόστη στο ρεύμα και την ακρίβεια ακόμα και σε βασικά τρόφιμα, ενώ η πανδημία δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τις επιχειρήσεις.

Και εκ του αποτελέσματος, σε αυτές τις κρίσεις, ο δικομματισμός του χθες, αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις, γιατί επιλέγει τον εύκολο δρόμο της τοξικότητας, των άγονων αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων.

Γι’ αυτό, με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, είναι στο δικό μας χέρι να βάλουμε ένα τέλος στην επιλογή του μη χείρον βέλτιστον.

Δεν αξίζει στους πολίτες να επιλέγουν τη ΝΔ γιατί απλά δεν θέλουν να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αξίζει στους πολίτες να αναγκάζονται να επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θέλουν τον κ. Μητσοτάκη.

Είναι λοιπόν δική μας ευθύνη, να δώσουμε στους πολίτες μια θετική εναλλακτική επιλογή ελπίδας βάζοντας στο τραπέζι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για όλα τα θέματα που έχουν προτεραιότητα για τη χώρα.

Προτάσεις που στηρίζονται στις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που η πανδημία έφερε ξανά στο προσκήνιο κι έκανε πιο αναγκαίες από ποτέ.

Τη στήριξη της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, την κλιματική αλλαγή, την αλλαγή του τρόπου που παράγει πλούτο η χώρα, το δημογραφικό, τα εθνικά μας θέματα.

Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας, να δώσουμε φωνή σε όσους δεν ακούγονται σήμερα. Τους σύγχρονους μη προνομιούχους. Τους υποαμειβόμενους, τους νέους που δεν μπορούν να κάνουν σχέδια και όνειρα στη ζωή τους, τους μεγαλύτερους που ζητούν αξιοπρέπεια.

Είναι στο χέρι μας, συντρόφισσες και σύντροφοι, να αποδείξουμε ότι μπορούμε.

Μπορούμε μαζί με την αυτοδιοίκηση, από την οποία έχω την τιμή να προέρχομαι και η οποία ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ αποτελώντας διαχρονικά την καρδιά της δημοκρατικής παράταξης, να ενισχύσουμε στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες;

Μπορούμε να δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια της πατρίδας μας που με μισθούς 600 και 700 ευρώ μισθό καλούνται να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να ονειρευτούν; Όταν την ίδια στιγμή θα πρέπει να καλύψει υπέρογκα ενοίκια, λογαριασμούς και υποχρεώσεις;

Μπορούμε να δώσουμε αξιοπρέπεια στη νέα γενιά της πατρίδας μας που βλέπει να έρχεται άλλη μια δεκαετία χαμηλών προσδοκιών; Να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να μην ξεκινούν όλοι νέοι από την ίδια αφετηρία, αλλά θα έχουν στη ζωή τους ίσες ευκαιρίες;

Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στη νέα εργαζόμενη που βιώνει ένα επαγγελματικό περιβάλλον γεμάτο ανισότητες, όπου σε πολλές περιπτώσεις ο άνδρας συνάδελφός της αμείβεται με μεγαλύτερο μισθό ;

Μπορούμε να σχεδιάσουμε ως χώρα ολοκληρωμένες πράσινες πολιτικές από τα κάτω προς τα πάνω για να απαντήσουμε πειστικά και στην ενεργειακή κρίση  και στην κλιματική αλλαγή;

Αυτές είναι οι προκλήσεις και απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, είναι η δική μας ιστορική ευθύνη να δώσουμε απαντήσεις και να φέρουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Και, συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε.

Μαζί με την κοινωνία, και έχοντας ψηλά τον πράσινο ήλιο της ελπίδας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Και θα τα καταφέρουμε.

Μαζί μπορούμε.

Μαζί μπροστά.

Καλό μας αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ