Δημήτρης Μάντζος: Πάμε Μαζί! Για μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο φωτεινή.

Ομιλία Δημήτρη Μάντζου, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Τέσσερα χρόνια πριν, μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από εδώ, κάτι ελπιδοφόρο γεννιόταν, μέσα στους κόλπους μιας Μεγάλης, μιας Ιστορικής Παράταξης. Της Δημοκρατικής Παράταξης, των κοινωνικών αγώνων, των διεκδικήσεων και των κεκτημένων. Της Παράταξης που άλλαξε την Ελλάδα και τη ζωή των πολλών. Της Παράταξης που ανέλαβε πολιτικό κόστος δυσανάλογο προς αυτό που πραγματικά της αναλογεί. Ακόμη και για κρίσεις που άλλοι προκάλεσαν.

Και έμεινε μόνη και πληγωμένη να συμβολίζει αρχές και αξίες που ποτέ δεν ξεθώριασαν: Αξιοπρέπεια, Ειλικρίνεια, Εντιμότητα.

Και θέλω εδώ να αποτίσω φόρο τιμής στη γυναίκα που συμβόλισε με πρωτότυπο τρόπο αυτές τις αξίες. Τη γυναίκα που με ανέδειξε και εμπιστεύτηκε, την αείμνηστη Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Βλέποντας την κενή της θέση, νιώθω θλίψη και συγκίνηση. Νιώθω όμως και βαθιά ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό της για όσα μου έδωσε, για όσα μας έδωσε.

Αγαπημένη μου Πρόεδρε, τα κατάφερες.

Μπορούμε, και με τη δική σου συμβολή, να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια με βλέμμα καθαρό και φωνή δυνατή. Το ΠΑΣΟΚ που τόσο αγάπησες και προστάτευσες, «το σπίτι σου», όπως σου άρεσε να το αποκαλείς, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Με τη νέα γενιά μπροστά.

Το φωτεινό σου χαμόγελο, που τόσο σε ξεχώριζε είναι εδώ, μέσα στην αίθουσα μαζί μας. Και μπορείς αιώνια να χαμογελάς γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, η πολιτική επέστρεψε.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι εδώ, η Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ, το Κίνημα της πραγματικής Αλλαγής, της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της ισχυρής Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι εδώ.

Είναι εδώ το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που έφερε τον λαό στην εξουσία το 1981. Που δικαίωσε τους πόθους των πολιτών για πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κόμμα που έθεσε τη χώρα στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με ισχυρή παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι, με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Το κόμμα που, αδιαφορώντας για το δυσανάλογο πολιτικό κόστος, στήριξε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια και λογοδοσία, για αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, πολιτικές που έκαναν πράξη ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Και σήμερα, με τη δυναμική που σηματοδοτεί η εκλογή ενός Νέου Ανθρώπου, με εμπειρία, όραμα και ευρωπαϊκή ταυτότητα, του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, προχωρούμε μπροστά.

Αποκαθιστούμε όχι μόνο τα σύμβολα αλλά την Αλήθεια του ΠΑΣΟΚ, ως πραγματικού κινήματος αλλαγής.

Και δίνουμε ελπίδα.

Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Γινόμαστε η φωνή όσων δεν ακούγονται.

Η δημιουργική ορμή των νέων ανθρώπων με «μπροστάρη» τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη μπολιάζεται με την εμπειρία και τη σοφία των παλαιότερων στελεχών.

Σε ένα κόμμα σύγχρονο. Ψηφιακό. Ανοικτό, δημοκρατικό.

Με λόγο παρεμβατικό. Χωρίς φοβικά σύνδρομα. Γενναίο και αληθινά προοδευτικό.

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων.

Για τους φοιτητές. Τα παιδιά στις ελαστικές μορφές εργασίας.

Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Την ισότητα. Όλων.

Για την εξάλειψη των διακρίσεων. Πέρα από εθνικότητα, καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τη δικαίωση κοινωνικών αιτημάτων.

Ένα κόμμα συμμετοχικό. Που φέρνει του νέους ανθρώπους ξανά στην πολιτική.

Που φέρνει τους πολίτες ξανά στο επίκεντρο της Δημοκρατίας.

Σε ένα κόμμα παρόν παντού. Στη Βουλή. Στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στην επιχειρηματικότητα, στην περιφέρεια. Σε κάθε πυρήνα αυτής της ζωντανής και ανήσυχης Κοινωνίας.

Μιας Κοινωνίας που αρνείται να συμβιβαστεί.

Που ψάχνει όχι να πιαστεί από κάπου.

Αλλά να ακουμπήσει. Ουσιαστικά. Ενεργά.

Να ακουμπήσει ο ένας πάνω στον ώμο του άλλου.

Κι όλοι μαζί. Να πάμε λίγο ψηλότερα.

Για να φύγουμε οριστικά από τα ψευδεπίγραφα διλήμματα και την τεχνητή πόλωση, που τροφοδοτεί τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Της κομματικής εναλλαγής στην εξουσία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και της κατάληψης και διατήρησης του πελατειακού κράτους.

Εμείς δεν θέλουμε την απλή Εναλλαγή στην πολιτική εξουσία. Αλλά την Αλλαγή Πολιτικής. Την Αλλαγή στη Ζωή μας, όχι την απλή εναλλαγή ρόλων σε μια κακοστημένη παράσταση.

Αλλαγή και όχι Εναλλαγή.

Εμείς λέμε τέλος στη ρητορική των διχασμών, τέλος σε εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα που το ΠΑΣΟΚ εξαφάνισε τη δεκαετία του ’80 ενώνοντας τους Έλληνες. Η κοινωνία δεν ακολουθεί πλέον όσους θέλουν να τη διχάσουν.

Και λέμε στους πολίτες: ΌΧΙ, δεν είναι «κανονικότητα» αυτό που σας παρουσιάζουν.

Δεν είναι «κανονικότητα» η αρρύθμιστη αγορά, η συναλλαγή με οικονομικά συμφέροντα.

Δεν είναι «κανονικότητα» οι κοινωνικές διαιρέσεις και οι ανισότητες.

Στα δικά τους αδιέξοδα απαντούμε με τη δική μας πολιτική πρόταση. Σε κάθε πεδίο: Από την πανδημία και την υπεύθυνη στάση μας, απέναντι σε όσους εμπορεύτηκαν ακόμη και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις, απέναντι και στην Κυβέρνηση που μετέτρεψε ακόμη και μια εθνική προσπάθεια σε επιχείρηση επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Ως την ενεργειακή κρίση και τις σύγχρονες, αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες λύσεις που προτείνουμε σήμερα.

Δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου. Με τεκμηρίωση, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Όπως είπε και χθες ο Πρόεδρος Σημίτης, δική μας δουλειά είναι όχι μόνο να παρατηρούμε και να διαπιστώνουμε, αλλά να παρεμβαίνουμε. Δεν είμαστε σχολιαστές ή think tank. Είμαστε κόμμα εξουσίας. Το κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα και θα το ξανακάνει.

Με ιδέες και αξίες διαχρονικές. Με προτάσεις. Με λύσεις.

Για τη νέα γενιά που φεύγει και δεν γυρνά.

Για τη νέα γενιά που θέλει να τα δει να αλλάζουν όλα.

Και για όλους τους ανθρώπους αυτού του τόπου

Έτσι μόνο μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα τους πολίτες. Με ειλικρίνεια. Και να τους πούμε: «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις! Κι είμαστε εδώ για να τις δώσουμε!».

Με τη δύναμη του δικού μας παραδείγματος. Όπως εμείς έχουμε μάθει να βλέπουμε την Πολιτική. Ως ουσία. Ως προσφορα.

Την ώρα που άλλοι κυνηγούν την ατάκα για τα δέκα λεπτά δημοσιότητας και κάνουν πολιτική με tweet, εμείς καταθέτουμε προτάσεις.

Γινόμαστε χρήσιμοι, την κρίσιμη ώρα.

Οι άλλοι, τι κάνουν;

Το πρωί δεν μας ακούν, το μεσημέρι μας αμφισβητούν. Το απόγευμα μας λοιδορούν. Και το βράδυ υιοθετούν τις προτάσεις μας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να το συνηθίσουν.

Εμείς είμαστε η πραγματική Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Εμείς είμαστε η αξιόπιστη εναλλακτική στην ανεπάρκεια αυτής της Κυβέρνησης.

Η Παράταξη της εθνικής ευθύνης είναι πάλι εδώ. Με τη στάση μας στο κοινοβούλιο, με τις θέσεις μας, με τον προγραμματικό μας λόγο.

Η ολική επαναφορά του Κινήματος μας είναι φανερό ότι έχει ανησυχήσει τόσο την ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο η άνοδος των ποσοστών μας, δεν είναι μόνο η μαζική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στις κάλπες του Κινήματος. Είναι και το γεγονός πως αντιλαμβάνονται ότι τελειώνει το αφήγημα του ψευδεπίγραφου διπολισμού.

Γι’ αυτό το λόγο και σπεύδουν, με κάθε αφορμή, να  απλώσουν «χείρα βοηθείας» ο ένας προς τον άλλον, προκαλώντας αυτές τις άγονες και ανιστόρητες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Ματαιοπονούν. Ο νέος ιστορικός κύκλος, με τις προκλήσεις του και τις ευκαιρίες του, απαιτεί άλλες πολιτικές δυνάμεις, άλλα οράματα, άλλες ικανότητες, άλλα πρόσωπα.

Και η Ελληνική Κοινωνία γνωρίζει ότι πλέον έχει επιλογή. Επιλογή υπευθυνότητας.

Και πραγματικής Αλλαγής.

Επιλογή Ελπίδας και Αξιοπρέπειας.

Αυτή η επιλογή είμαστε εμείς.

Αυτή η Ευθύνη είναι δική μας.

Είναι η δική μας Ώρα.

Και θα είμαστε παρόντες. Όλες και όλοι. Μαζί. Μπροστά.

Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Μόνο μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Πάμε, λοιπόν, Μαζί!

Για μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο φωτεινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ