ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Ανδρέα ΖΕΙΣ εσύ μας οδηγείς!”
Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.
Σαν σήμερα , 5 Φεβρουαρίου, γεννήθηκε ο Μεγάλος Ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου
Μια ημέρα σταθμός, η σημερινή. Μια ημέρα που “θυμόμαστε” αφού δεν γίνεται ποτέ άλλωστε να τον ξεχάσουμε, τον Μεγάλο Ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου που σαν σήμερα, το 1919, γεννήθηκε στην Χίο.
Το μήνυμα της “ΑΛΛΑΓΗΣ” φαντάζει πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ στην Ελλάδα μα και στον κόσμο. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, πάθους, οράματος και ελπίδας. Μια ελπίδα που μας κρατά όλους “στα πόδια” μας, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους για την δημοκρατία, την οικονομία και την παγκόσμια υγεία. Μια εποχή “πανδημίας” σε κάθε ένα κλάδο της ανθρώπινης κοινωνίας. Από την εργασία, την πολιτική, την κοινωνία μέχρι την Παιδεία, την οικογένεια και την Υγεία, έχει εξαπλωθεί παντού ως φόβος, ως πανικός, ως ανασφάλεια για το αύριο. Με κυβερνήσεις σαν αυτή της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αντιμετωπίζουν “πρόχειρα” την σημαντικότερη ενδεχομένως, εποχή κρίσης στην χώρα, λαβώνεται η Δημοκρατία μας. Η Δημοκρατία για την οποία χύθηκε αίμα και μελάνι, βρίσκεται σε κίνδυνο με το πρόσχημα της πανδημικής διαχείρισης. Μια διαχείριση που το μόνο που φέρνει είναι .. “επαναλήψεις” και βυθίζει το μαχαίρι πιο βαθιά στο κόκκαλο της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης στην Ελλάδα.
ΑΝΔΡΕΑ, ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο. Γιος του Γενικού Διοικητή Αιγαίου τότε και μετέπειτα πρωθυπουργού, Γεωργίου Παπανδρέου, και της Σοφίας Μινέικο, κόρη Πολωνού αριστοκράτη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Σε ηλικία 15 ετών δημιουργεί το Μαρξιστικό περιοδικό «Ξεκίνημα», δημοσιεύοντας πολλά κείμενα για τον Σοσιαλισμό. Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από παρέμβαση της δεξιάς εφημερίδας «Εστίας», διέταξε ανακρίσεις και οι μαθητές που είχαν παρεκτραπεί, τιμωρήθηκαν με κακή διαγωγή στο ενδεικτικό τους.
Το 1964 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με την «Ένωση Κέντρου». Μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του ως υπουργός Προεδρίας και αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Την διετία της πολιτικής αστάθειας 1965-67, θα κερδίσει την συμπάθεια των πρώην ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών, των οποίων την εμπιστοσύνη δεν έχασε ποτέ. Η ηγεσία της Αριστεράς τον έβλεπε βέβαια καχύποπτα, όπως και ο ίδιος άλλωστε.
Με το ξέσπασμα της δικτατορία συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος οκτώ μήνες αργότερα, μετά από παρέμβαση διανοούμενων και πολιτικών στον πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον. Στις αρχές του 1968 έφυγε από την χώρα και πήγε στην Στοκχόλμη, όπου ίδρυσε το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), που έδρασε αντιδικτατορικά στο εξωτερικό.
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα). Στις 17 Νοεμβρίου, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, λαμβάνοντας 13,58% και 12 έδρες στη Βουλή. Στην πολιτική του θα ξεκινήσει να επικρατεί η αντιαμερικανική και αντιΝΑΤΟϊκή χροιά.
Το 1977, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνοντας ποσοστό 25,34% και 93 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε τελικά να έρθει στην εξουσία το 1981, την «ώρα της αλλαγής», όπως είχε ονομαστεί, λαμβάνοντας ποσοστό που άγγιξε το 48,1%. Η έννοια της «Αλλαγής», βρισκόταν στο γεγονός πως ύστερα από μια μακρά περίοδο δεξιάς κυβέρνησης, την εξουσία πήρε ένα κόμμα που διέπεται από τις αρχές του Σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα• συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».
Το 1985 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ξανά τις εκλογές.Μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα απο σύστασης Ελληνικού Κράτους, ο ίδιος συγκινημένος, δηλώνει πως “Όμοια μετεκλογική συγκέντρωση δεν έχω δει ποτέ ξανά στην ζωή μου!”. Όμως 3 χρόνια αργότερα θα ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά,μετά από συσπείρωση δυνάμεων της ΝΔ και της Αριστεράς, στο οποίο κατηγορήθηκαν για ενεργή συμμετοχή στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανόμενου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Αθωώθηκαν πανηγυρικά τόσο τα στελέχη όσο και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Στις εκλογές του 1989 θα ηττηθεί, αλλά το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στην εξουσία το 1993. Απαλλαγμένος από τις κατηγορίες του σκανδάλου Κοσκωτά, επέστρεψε θριαμβευτής και έλαβε 47%. Όμως η πολιτική ένταση των προηγούμενων χρόνων και η περιπέτεια του σκανδάλου έχουν επιβαρύνει την υγεία του. Στις 21 Ιουνίου του 1995, θα εισαχθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εσπευσμένα. Οι πιέσεις που του ασκούνται, τον αναγκάζουν τον Ιανουάριο του 1996 να υπογράψει την παραίτησή του, δηλώνοντας πως τα «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν».