Ανδρέας Παπανδρέου 1986: Ρωτήστε τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, την ελληνική ύπαιθρο και τους κατοίκους της για το που πήγαν οι επιδοτήσεις…”

Γράφει ο “Σαλβαδόρ”

… Όταν η αντιπολίτευση αναρωτιόταν, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλούσε με έργα και διαφάνεια!

Το 1982 λίγους μήνες μετα την μεγάλη πολιτικη αλλαγή  στην Ελλάδα και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες στην πρώτη επίσημη συνοδο με τους υπουργούς οικονομικών της ΕΟΚ ώστε η Ευρώπη να δει στην άτυπη αυτή συνάντηση τις διαθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια διαπραγμάτευση που κράτησε 3 μήνες ουσιαστικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε το εξής αμίμητο που ήταν η θέσπιση και η εξασφάλιση των οικονομικών πακέτων Delor για την στήριξη των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων του ευρωπαϊκού νότου, καθώς και την θεσμοθέτηση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του τότε ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Το 1986 σχεδόν ένα χρόνο μετά την νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα στις εκλογές η χώρα δείχνει ότι πλέον έχει αλλάξει οριστικά ροτα και πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται ενιαία αποκεντρωμενη αγροτική κ’ οικονομική πολιτική. Ήδη από τις αρχές του 1986 και την διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στην βουλή, η Νέα Δημοκρατία ως κυρίως αντιπολιτευτικος κορμός θέτει το ερώτημα της διαχείρισης του προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών κονδυλίων με απανωτές επίκαιρες ερωτήσεις.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής απαντά στις προκλήσεις: “… Ρωτήστε τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, την ελληνική ύπαιθρο και τους κατοίκους της για το που πήγαν οι επιδοτήσεις. Ρωτήστε τους αγροτικούς συνεταιρισμους και τους βιοπαλαιστες των παραγωγικών τάξεων της πατρίδας μας… Αυτοί οι άνθρωποι που για χρόνια ζούσαν στην οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική και πολιτική ερημιά και σήμερα για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να εχουν δικαιώματα και προοπτικές… “.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ