Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Πουλάς: «Με “όχημα” την πανδημία μας οδηγείτε στο παρελθόν»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανδρέας Πουλάς: «Με “όχημα” την πανδημία μας οδηγείτε στο παρελθόν»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την κύρωση των από 10-8-2020 και 22-8-2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν νομοθέτημα έρχεται να επικυρώσει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έλαβε η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Δυστυχώς και αυτό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα κακής νομοθέτησης και κοινοβουλευτικού αιφνιδιασμού, κατά την πάγια τακτική σας.

Η συγκεκριμένη τακτική υποκρύπτει μία βαθιά αντιδημοκρατική και αλαζονική νοοτροπία, ασέβεια στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά  και κοινοβουλευτική προχειρότητα, που επιβεβαιώνει ότι και στην πανδημία πορεύεστε με το «βλέποντας και κάνοντας».

Μετά από ένα χρόνο που διήρκησε ο κοινοβουλευτικός μήνας του μέλιτος και με την σωρεία των προβλημάτων με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα–από τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό, μέχρι ζητήματα της καθημερινότητας –  είναι φανερό ότι πλέον τα περιθώρια τελείωσαν.

Στηρίξτε μας! Γίνετε συνδρομητές στο “Res Publica”- Το περιοδικό της ΑΛΛΑΓΗΣ: Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

Δυστυχώς σήμερα διαπιστώνουμε  μία ακόμα  χαμένη ευκαιρία:

Διαφήμιση
 • για την αναγέννηση του ΕΣΥ και την έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού του
 • για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, των πληττόμενων κλάδων, των εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών
 • για την έγκαιρη οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών και την αξιοποίηση κονδυλίων για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας
 • για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και των συντονισμό των φορέων του επί τη βάση ενός ενιαίου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού
 • και για την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των δωρεών

Αντ’ αυτών, η πανδημία αποδεικνύεται ότι μας οδηγεί στο παρελθόν:

 • με την μονιμοποίηση διάθεσης κονδυλίων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες
 • με τον παραγκωνισμό κάθε θεσμού που διασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον δημόσιο έλεγχο
 • με αθρόες  προσλήψεις ημετέρων παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ
 • και με την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας σας για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ως ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης σας, το γεγονός ότι ο κύριος Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο δεν έκανε καμία αναφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, παρότι η χώρα μας δίνει μία υγειονομική μάχη διαρκείας.

Προφανώς, δεν αποτελεί πλέον για εσάς πεδίο δόξης λαμπρό και επιχειρείτε σταδιακά την υποβάθμιση του. Οπότε στους υγειονομικούς φαίνεται ότι θα μείνουν μόνο τα χειροκροτήματα…

Παράλληλα, η εκ μέρους σας διαχείριση της πανδημίας κατά τη δεύτερη φάση της είναι απολύτως επιδερμική, πρόχειρη και αποσπασματική.

Παρότι είχατε όλο τον χρόνο να οργανωθείτε, να εντοπίσετε τις ελλείψεις και να οργανώσετε το σύστημα, το έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού και πολιτικής κατεύθυνσης είναι καταφανές.

Συνεχίζετε να νομοθετείτε επιτροπές, να κάνετε εξαγγελίες και να δίνετε αρμοδιότητες με τη λογική της μη ανάληψης πολιτικής ευθύνης, αφήνοντας στην πράξη την χώρα υγειονομικά ανοχύρωτη.

Επιχειρείτε δε, να κρύψετε την ανεπάρκεια σας με επικοινωνιακά τρικ, αποκρύπτοντας στοιχεία για κρίσιμα θέματα που αφορούν τους χειρισμούς σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα στον τομέα της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας:

Γνωρίζατε εξαρχής τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και τεστ.

Διαφήμιση

Είχατε όλο το χρόνο από το Μάρτιο να δρομολογήσετε την προμήθεια τους εγκαίρως.

Αν δυσκολευόσασταν στην πράξη, είχατε τη δυνατότητα να τροποποιήσετε τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού και να επιταχύνετε τη διαδικασία με τρόπο που και η διαφάνεια και η νομιμότητα να διασφαλίζονται.

Αντί αυτού με πρόσχημα τον κορωνοϊό νομοθετείτε σωρηδόν κατά παρέκκλιση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών.

Επίσης έρχεστε σήμερα –έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- με τροπολογία να θεσπίσετε την Επιτροπή Παρακολούθησης Αποθεμάτων σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Χάσατε πολύτιμο χρόνο γιατί αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάρτιο.

Εκτός εάν είχατε εκτιμήσει λάθος την κατάσταση και νομίζατε ότι η πανδημία θα ήταν παροδική.

Έρχεστε να παρατείνετε τις συμβάσεις ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με μισθούς 2000 ευρώ και να διευρύνετε τις ειδικότητες τους με ορισμένες που δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες,  χωρίς να δίνετε στοιχεία για το:

Διαφήμιση
 • Πόσοι ιδιώτες γιατροί εντάχθηκαν μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ μέσω αυτού του αρθρου της ΠΝΠ;
 • Ποιο είναι το συνολικό κόστους τους;
 • Ποιές ακριβώς ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επιβάλλουν την απασχόληση πχ. επιπλέον γυναικολόγων και ακτινολόγων;

Ανανεώνετε τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών χωρίς να υπάρχει κανένας απολογισμός του έργου και κυρίως χωρίς να υπάρχει εκ μέρους σας καμία νομοθετική πρόβλεψη για την οργάνωση των δομών Π.Φ.Υ. όπου ανήκουν.

Μετατρέπετε τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στις ΚΟΜΥ από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνο πλήρους χωρίς να μας λέτε ποιο είναι το μέλλον τους.

Εάν προτίθεστε να τις εντάξετε στις δομές ΠΦΥ όπως επανειλλημένως σας έχουμε προτείνει.

Θεσπίζετε αποσπασματικές ρυθμίσεις όπως την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιβιωτικών, όταν υπάρχουν ειδικότητες γιατρών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα (όπως οι οδοντίατροι) και την επέκταση του ΣΥΚΝΥ όταν δεν έχει γίνει αποτίμηση της πιλοτικής του εφαρμογής, δεν έχουν εντοπιστεί τυχών προβλήματα και δεν έχει διασφαλιστεί η εκτεταμένη λειτουργία του.

Τέλος επιβεβαιώνετε τους προβληματισμούς μας ότι οι Εμπειρογνώμονες του ΕΟΔΥ δεν είχαν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία των κρουσμάτων και τώρα 7 μήνες μετά, ορίζετε την πλήρη πρόσβασή τους στο μητρώο ασθενών COVID-19.

Είσαστε ευχαριστημένοι από τη διοικητική λειτουργία του ΕΟΔΥ;

Τις διαμαρτυρίες που γίνονται για την εξυπηρέτηση του μέσω του τηλεφωνικού κέντρου και των κατευθύνσεων που δίνει σε πιθανά κρούσματα, τις έχετε λάβει υπόψη σας;

Σας είχαμε εδώ και μήνες επισημάνει την ανάγκη ελέγχου της κατάστασης στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, στα ΚΥΤ, στις ιδιωτικές κλινικές και στα σώματα ασφαλείας.

Διαφήμιση

Ο ΕΟΔΥ ευαισθητοποιήθηκε να ασχοληθεί όταν άρχισαν τα κρούσματα να ξεφεύγουν, ενώ φαίνεται ότι κυριολεκτικά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει απολογισμό της δράσης του, δεν γνωρίζουμε πόσο προσωπικό απασχολεί και πού, ούτε εάν υπάρχει ένας συνολικός κεντρικός σχεδιασμός βάσει του οποίου ενεργεί.

Ούτε έχετε επιχειρήσει να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις.

Όσο αφορά στα ΤΕΣΤ που διεξάγουν ιδιωτικά εργαστήρια για λογαριασμό των νοσοκομείων, προβλέπετε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια θα λειτουργήσει εις βάρος των ασθενών.

Επιλέξατε να μην ελέγξετε τη διασπορά στον πληθυσμό με τη διενέργεια των περισσότερων δυνατών τεστ, παρά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρώτοι σας επισημάναμε ότι πρέπει να εντάξετε στον σχεδιασμό σας πέρα από τα υφιστάμενα διαγνωστικά κέντρα και τα ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν μοριακούς αναλυτές.

Διαφήμιση

Δυστυχώς δεν μας ακούσατε.

Αυτό οδήγησε στην υπερφόρτωση του ΕΚΕΑ το οποίο έφτασε πρόσφατα στο σημείο να δηλώσει εγγράφως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στον όγκο των τεστ.

Από την άλλη πλευρά ωθούσατε τους πολίτες να απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για διενέργεια των τεστ με πάρα πολύ υψηλό κόστος.

Δεν τολμήσατε να βάλετε φρένο στις τιμές των ιδιωτικών εργαστηρίων που τιμολογούσαν κατά βούληση.

Έχουμε φθάσει 7 μήνες μετά το lockdown και ακόμα μιλάμε για νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Έχουμε χάσει πλέον το λογαριασμό.

Πόσες κλίνες ΜΕΘ έχουμε τελικά σήμερα,, τη στιγμή που βλέπουμε ότι αυξάνονται ραγδαία οι ανάγκες για νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ και ΜΑΦ της χώρας.

Διαφήμιση

Θα οδηγηθούμε όπως και στην α φάση της πανδημίας στο να σταματήσουν τα χειρουργεία για σοβαρές παθήσεις, καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές θωρακοχειρουργικές και ογκολογικές για να μετατραπούν οι υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ σε κλίνες αντιμετώπισης του COVID-19;

Η καθυστέρηση στη δημιουργία νέων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία δείχνει αυτό που φοβόμασταν: ότι μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία κάνατε μόνο επικοινωνιακή διαχείριση των ελλείψεων.

Βλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος  έρχεστε με την ψυχή στο στόμα να βάλετε μπροστά τη μηχανή για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ, επιταχύνοντας τις πολεοδομικές διαδικασίες.

Ελπίζω αυτό να μην συνεπάγεται παρεκκλίσεις στις πολεοδομικές διατάξεις για την ασφάλεια των κτιρίων και εκπτώσεις στις προϋποθέσεις τους που θα διακινδυνεύσουν την ασφάλεια των ασθενών.

Η προχειρότητα σας φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις δωρεές.

Σας έχουμε προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης τους με την συμμετοχή της Βουλής, που να διασφαλίζει την ταχύτητα και διαφάνεια των διαδικασιών μέσω της λογοδοσίας.

Σας έχουμε ζητήσει στοιχεία για την αξιοποίηση τους μέχρι σήμερα για τον εξοπλισμό και τη δημιουργία ΜΕΘ, για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού για τα νοσοκομεία μας.

Διαφήμιση

Δεν έχετε δώσει κανένα στοιχείο, παρότι οι δωρεές αποτελούν χρυσή ευκαιρία για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και γενναία χρηματοδότηση της αναγέννησής του.

Προχειρότητα και στα φάρμακα. Από την αρχή της διακυβέρνησης σας μιλούσατε για την ανάγκη εξορθολογισμού του Clawback και για τις αλυσιδωτές στρεβλώσεις που αυτό προκαλεί στην φαρμακευτική αγορά.

Η ίδια η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μιλούσε για τον καίριο λόγο του οργανισμού στην κατεύθυνση αυτή και για τον ρόλο του υψηλού clawback και στην καθυστέρηση να μπουν νέα καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Συνεχίζετε την τακτική των προηγούμενων με τα μισόλογα και τα προσχήματα.

Παρότι η φαρμακοβιομηχανία έχει σημαντικό ρόλο στην υγειονομική αλυσίδα, αλλά και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (που πάλι ξέφυγε κατά 27% για το 2020 μέχρι σήμερα) και στην συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, δεν έχετε πράξει απολύτως τίποτα.

Σας έχουμε ζητήσει διακομματική επιτροπή για το θέμα του φαρμάκου, με πλήρη ενημέρωση για όλες τις πτυχές του ζητήματος, ώστε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με συναπόφαση των κομμάτων για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά εσείς αρνείστε.

Διαφήμιση

Προτιμάτε να κρατάτε τη φαρμακοβιομηχανία όμηρο και τον ΕΟΠΥΥ έρμαιο στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, με μέτρα «ασπιρίνες».

Σας θυμίζω ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήρθε να μαζέψει τα αμάζευτα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη φαρμακευτική δαπάνη με υπέρβαση 6,9 δις  τότε.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι η μόνη σας φροντίδα για τις δυσλειτουργίες του γιγαντωμένου ΕΟΠΥΥ είναι η διασφάλιση μετακλητών και αυτοτελούς γραφείου για την Αντιπρόεδρο του. Ελπίζω τώρα τα προβλήματα του να λυθούν! Πότε θα σοβαρευτούμε ως χώρα;

Και στον τομέα της παιδείας επιδείξατε την ίδια προχειρότητα.

Αντί να σχεδιάσετε την έναρξη του σχολικού έτους από το Μάιο με επίκεντρο την αναχαίτηση της πανδημίας στις σχολικές μονάδες και την όσο το δυνατό απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εσείς αφήσατε τον χρόνο να περνάει και πετάξατε τις ευθύνες στους γονείς και τους μαθητές με μοναδικό μέτρο προστασίας την χρήση μάσκας και ένα παγουρίνο.

Κανένας προληπτικός σχεδιασμός για αύξηση των αιθουσών, μικρότερες τάξεις, προστατευτικά πλεξιγκλας, βάρδιες όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, για διασφάλιση κονδυλίων για καθαριότητα στους δήμους.

Καμία πρόνοια ώστε να διασφαλιστούν τα τεχνολογικά μέσα για τους  μαθητές που θα αναγκαστούν να μπουν στη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ούτε φυσικά οικονομική ενίσχυση τους για την αγορά υπολογιστή.

Διαφήμιση

Έχετε αφήσει την δημόσια παιδεία που αφορά στον απλό πολίτη, έρμαιο.

Προχειρότητα και στα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κανένα μέτρο για την ανάπτυξη και ουσιαστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών που βιώνουν τις συνέπειές της.

Μόνο το εργασιακό κόστος είναι για εσάς τρόπος ελάφρυνσης και όχι η μείωση των εξοντωτικών φόρων που έχουν επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακόμα και η προαιρετική μείωση ενοικίου για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο έρχεται αργά και μάλιστα χωρίς να θεσπίζονται ελκυστικά κίνητρα για την συναίνεση των εκμισθωτών.

Στον τουρισμό ιδιαίτερα, η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν απολύτως αποτυχημένη.

Ανοίξατε τα σύνορα υποκύπτοντας στις πιέσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων χωρίς υποχρεωτικό τεστ στις πύλες εισόδου, προσδωκόντας έσοδα.

Διαφήμιση

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία αυτών των εσόδων για την οικονομία της χώρας μας  θεωρούμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που το κάνατε δημιουργησε πολλά υγειονομικά προβλήματα και γέμισε τη χώρα με εισαγόμενα κρούσματα.

Αποτύχατε να διαφυλάξετε το τουριστικό μας προϊόν και τον πληθυσμό μας και επιπλέον αποτύχατε να διαχειριστείτε και επικοινωνιακά την κατάσταση με αποτέλεσμα να ενταχθούν νησιά μας στη μαύρη λίστα χωρών με απείρως χειρότερες επιδόσεις από εμάς  στη διαχείριση της πανδημίας.

Όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και εκεί η πολιτική σας φαίνεται ότι δεν έχει σχέδιο.

Ενώ μας τονίζατε την ανάγκη αποσυμφόρησης της Μόρια το πρόβλημα το βάλατε κάτω από το χαλί, μέχρι που ξέσπασε δυστυχώς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Αυτή η εικόνα που παρακολουθούμε στη Λέσβο είναι η ντροπή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άμεσα θα πρέπει να λάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πάψει η ταλαιπωρία των προσφύγων μεταναστών αλλά και των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Ενώ καταργήσατε το Υπουργείο μετανάστευσης, το επανιδρύσατε με σκοπό τη διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά αποδείχτηκε στην πράξη ότι το μόνο που θέλατε να διαχειριστείτε ήταν κονδύλια με απευθείας αναθέσεις και προσλήψεις προσωπικού με αδιαφανείς διαδικασίες.

Διαφήμιση

Σας είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού στις δομές αυτές και την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης πιθανών κρουσμάτων μέσα σε αυτές.

Δεν κάνατε τίποτα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία υγειονομική βόμβα στη Λέσβο.

Τέλος στον τομέα της εργασίας, συνεχίζετε να νομοθετείτε στο ίδιο μοτίβο: το κόστος της πανδημίας να μετακυληστεί στους εργαζόμενους, με κάθε τρόπο.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σας ως βάρος, όχι ως πυλώνας της επιχείρησης, ενώ ανοίγετε το δρόμο στη μονιμοποίηση ελαστικών μορφών εργασίας, επιλογή με καθαρά ταξικό πρόσημο, αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση  και συντηρητική λογική.

Κύριε Υπουργέ,

Την ώρα που η πανδημία καλπάζει κατά τη δεύτερη φάση της, παρουσιάζοντας καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποδεικνύεται αμήχανη, δειλή και –φοβάμαι- μοιραία στην αναχαίτισή της.

Κάνετε μικροδιευθετήσεις και μπαλώματα, λαμβάνετε αποσπασματικά μέτρα και κάνετε απλή διαχείριση μίας κατάστασης χωρίς να προλαμβάνετε, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Διαφήμιση

Μιλάτε μεγαλεπίβολα για εθνική αυτοπεποίθηση χωρίς να μπορείτε να συντονίσετε τα υπουργεία, τους φορείς και το επιτελικό κράτος μεταξύ τους.

Πολύ θα το θέλαμε να γίνει πραγματικότητα, αλλά τα κυβερνητικά σας πεπραγμένα στη δεύτερη φάση της πανδημίας σας διαψεύδουν.

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.»