Άνοιγμα Σχολείων: Προτεραιότητα τα Λύκεια και “δεύτερες σκέψεις”

Είπαμε, σε αυτό το “χάος” (υπάρχει κι άλλη λέξη είναι viral στο Τwitter) , που ονομάζεται κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο έγκυρες και εξακριβωμένες να είναι οι “πηγές” σου ως δημοσιογράφος, ποτέ δεν ξέρεις πότε και πως θα σε “εκπλήξουν” τα “τερτίπια” και οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, με αρκετή δόση “βεβαιότητας” , μπορούμε να πούμε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα των Λυκείων της χώρας από τις 12/04 ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στόχος είναι, να μην πάρει παράταση η εξεταστική περίοδος των Πανελλαδικών (15 Ιουνίου) και να “καλυφθεί” όπως γίνεται η ήδη μειωμένη λόγω συνθηκών εξεταστική ύλη:

Η επιτροπή των επιστημόνων που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη, αναμένει με αγωνία τα κρούσματα των επόμενων ημερών

Αγωνία για τα κρούσματα των επόμενων ημερών που οδηγεί σε δεύτερες, εναλλακτικές σκέψεις σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων, επικρατεί στην επιτροπή των επιστημόνων.

Σε προτεραιότητα για το άνοιγμα της επόμενης Δευτέρας παραμένουν τα Λύκεια, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των οποίων θα διατεθούν και τα πρώτα self tests έως την Παρασκευή, ωστόσο ακούγονται πλέον αρκετές φωνές υπέρ του ανοίγματος μόνο της Γ’Λυκείου σε πρώτη φάση.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρήεπανέλαβε σε συνέντευξή της σε ιστοσελίδα ότι η διά ζώσης επαναλειτουργία ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι, είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων.

Το ίδιο επισήμανε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το Σάββατο. Αυτή την εβδομάδα «θα συνεδριάσουμε με τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα τα Λύκεια. Έχει γίνει μια συζήτηση να έχουν πάρει τα φαρμακεία τα self test και θα θέλαμε την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 12 του μήνα, να ανοίξουν τα Λύκεια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Μόνο η Γ’ Λυκείου

Ωστόσο κατά τις τελευταίες πληροφορίες οι επιστήμονες είναι  επιφυλακτικοί και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να που “ναι” μόνο στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, στην περίπτωση που τα κρούσματα των επόμενων ημερών παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε στον Σκάι:

«Επειδή η πίεση είναι τρομακτική, η Επιτροπή θα πρέπει να δει που υπάρχει αδήριτη ανάγκη και αυτή και μόνο να εξυπηρετείται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου»

Ανάλογη γνώμη έχει και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Είναι θέμα ανάγκης για την 3η Λυκείου να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων» είπε προχθές στον Σκάι. Διευκρίνισε δε πως «οι επόμενες τάξεις των σχολείων θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα».  

Βέβαια αυτή η σκέψη έχει στοιχεία επιδημιολογικής μόνο προσέγγισης. Όλοι γνωρίζουν ότι η συζήτηση για την επιστροφή της Γ Λυκείου στα θρανία “επειδή έχουν πανελλήνιες εξετάσεις” είναι και λίγο υποκριτική, δεδομένου ότι κατά παράδοση εδώ και χρόνια μετά το Πάσχα είναι λίγοι οι τελειόφοιτοι μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα, καθώς οι περισσότεροι έχουν “κρατήσει” απουσίες για αυτήν ακριβώς την περίοδο. Οι πασίγνωστες στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος όμως δεν εξετάζονται -και βέβαια δεν συνυπολογίζονται- από λοιμωξιολόγους.

Πέντε όροι από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ

Στο μεταξύ, προβλήματα αναμένεται να προκύψουν από τη μίξη της «δια ζώσης» και «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης με την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θεόδωρο Τσούχλο, ο οποίος έθεσε πέντε όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

1. καταγραφή των υπαρχόντων κρουσμάτων

2. ιχνηλάτηση κάθε περίπτωσης

3. διενέργεια μοριακών εξετάσεων

4. άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ και διενέργεια τεστ στο σύνολο της σχολικής μονάδας που θα εμφανίζει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

5. πλήρης τήρηση του πρωτοκόλλου στα ανωτέρω σχολεία

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει για το άνοιγμα των σχολείων ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου, εφόσον υπάρχουν τα self test και οι υπόλοιπες τάξεις «να πάνε μετά το Πάσχα».

Τριπλάσια από 3.000 κρούσματα μετά το Πάσχα

Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον στον Real Fm 107,1 «δεν αποκλείεται να δούμε την κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Πάσχα. Και μέχρι τότε, εφόσον αποτύχει και η διαδικασία των self test, δεν θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα τη μέρα αλλά για διπλό και για τριπλό αριθμό».

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από τα επίπεδα του μαύρου Νοέμβρη. «Το ιικό φορτίο είναι μεγάλο και βαίνει αυξανόμενο, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Κοζάνη. Η ταχύτητα αύξησης είναι πολύ σημαντική και αυτό είναι πραγματικά επίφοβο», επισήμανε.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα υπάρξει ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων και σε πανελλαδικό επίπεδο έως τις 18 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ