Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απ.Πάνας:«Το Ν/Σ για τα επιχειρηματικά πάρκα εστιάζει σε τεχνικά ζητήματα χωρίς να δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση και τη ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», τοποθετήθηκε ως Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής αρχικά αναφέρθηκε στην απουσία μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων, μάλιστα ο κ. Πάνας κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, θα προχωρούσε στην επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας και στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Φόροι από τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί υπερεισπράξεις τους τελευταίους μήνες».

Στη συνέχεια ο Βουλευτής κι επί του θέματος του Νομοσχεδίου υπογράμμισε πως τα τελευταία 10 με 15 χρόνια και παρόλο που μπορεί σε μεγάλες ΒΙ.ΠΕ η πληρότητα να είναι μεγάλη και να συνεχίζουν τις παραγωγικές δραστηριότητες, πολλές βιομηχανίες σε πολλές περιφερειακές ΒΙ.ΠΕ., η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 3.500 βιομηχανίες με πολλές από αυτές να έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες, ενώ τα κύρια αίτια της κατάστασης αυτής εστιάζονται στην αδυναμία των Ελληνικών επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τις ξένες, στην οικονομική αστάθεια που επικρατεί και επικρατούσε και στην κακή διαχείριση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που επηρέαζαν την βιομηχανία και τις ΒΙ.ΠΕ.

«Το παρόν όμως Νομοσχέδιο παρόλες τις θετικές τεχνικές διατάξεις που εμπεριέχονται σε αυτό δεν εστιάζει στην παρούσα κατάσταση και στην επίλυση των ζητημάτων, που οδήγησαν στον μαρασμό των περιφερειακών ΒΙΠΕ ή επιχειρηματικών πάρκων κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Ο εντοπισμός και η λύση του προβλήματος.

Ούτε όμως αποτελεί μια φυσική συνέχεια μιας αξιολόγησης της λειτουργίας τους, ή εξαγωγής συμπερασμάτων που αφορούν το αποτύπωμα της δραστηριότητας τους ή έστω των αποτελεσμάτων της δράσης των βιομηχανικών περιοχών σε εθνική και περιφερειακή κλίμακα των ήδη υπαρχόντων Πάρκων.

Advertisement

Ούτε όμως συνοδεύεται και από μια μελέτης βιωσιμότητας.»

Ως Υπεύθυνος μάλιστα του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής κλείνοντας την τοποθέτησή ανέφερε χαρακτηριστικά για τις διατάξεις του Ν/Σ σχετικά με τα Επιχειρηματικά Πάρκα: «Ο σχεδιασμός τους, η υλοποίησή τους, καθώς και οι υποδομές εντός τους, θα πρέπει να γίνονται βάσει μελετών και ερευνών, με γνώμονα, – πέρα από τα χωροταξικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής -, το επίπεδο τεχνολογίας, παραγωγής και ανάπτυξης, που θα εναρμονίζονται πλήρως με τις μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες, προκειμένου να βελτιστοποιούνται οι επιχειρησιακές λειτουργίες.

Ένα τέτοιο φιλοσοφίας νομοθέτημα αναμέναμε δηλαδή.

Ένα νομοσχέδιο, που μέσω θεσμικών και νομοθετικών πλαισίων θα παρείχε τα κατάλληλα κίνητρα και ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, που θα εγκατασταθούν εντός των περιοχών, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην περιβαλλοντική προστασία κι επαναπροσδιορίζοντας τους σύγχρονους στόχους, που καλούνται να εκπληρώσουν οι παλιές ΒΙ.ΠΕ. και τα νέα επιχειρηματικά πάρκα, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες απαιτήσεις».

Advertisement