ΚΟΙΝΩΝΙΑ
“Από θαύμα” γλύτωσαν οι 19 μαθητές σε σχολείο της Πυλαίας – Κατέρρευσε το ταβάνι – Τι λέει ο Δήμος;
Δεν κινδύνεψαν χάρη στην εγρήγορση της Δασκάλας οι 19 μαθητές τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς στην αίθουσά τους υποχώρησε το ταβάνι και έπεσε πάνω στα θρανία τους.
Συγκεκριμένα, η δασκάλα της τάξης αντιλήφθηκε ρωγμές στην οροφή της αίθουσας και άκουσε έναν θόρυβο. Κατόπιν ζήτησε από τα παιδιά να εκκενώσουν την τάξη και πέντε λεπτά αργότερα η ψευδοροφή κατέρρευσε! Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, λόγω της έγκαιρης διαπίστωσης της δασκάλας.
“Νίπτει τας χείρας του” ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη -Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή
«Μαζί με τις ενέργειες στις οποίες ήδη έχουμε προβεί ως δήμος, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτήν τη σοβαρή κακοτεχνία που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικού της τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.
Πρόκειται για ένα μισθωμένο από την πρώην Νομαρχία σχολείο στο οποίο το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης από τους ιδιοκτήτες του με μελέτη, δαπάνες και τεχνική επίβλεψη δική τους.
Εδώ και τώρα η δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκάνει την υπόθεση. Από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στον χώρο και πραγματοποιούν από το πρωί αυτοψίες και στους υπόλοιπους χώρους της σχολικής μονάδος προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ελλείψεις και κακοτεχνίες στην κατασκευή.
“Με απόφασή μου η σχολική μονάδα θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει υπεύθυνη βεβαίωση για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα επιμείνω και προσωπικά για την απόδοση ακέραια των ευθυνών σε όσους τις έχουν”, δήλωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης».
Παρέμβαση Εισαγγελέα
Το περιστατικό της κατάρρευσης της οροφής των 50τμ που θα μπορούσε να κοστίσει ζωές μικρών παιδιών, ήδη προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα που παρήγγειλε από την αστυνομία τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Θα οριστεί επίσης πραγματογνώμονας και θα διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι κανόνες οικοδομικής.
Ωστόσο, το ίδιο περιστατικό της κατάρρευσης εγείρει πολλά ερωτηματικά καθώς οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του χώρου έγιναν, πρόσφατα, το καλοκαίρι.
Το κτίριο κοστίζει στο ελληνικό κράτος 25.000 ευρώ τον μήνα ενοίκιο ενώ ο δήμος χρεώνει μέσω των δημοτικών τελών, 21 λεπτά ανά τετραγωνικό, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για σχολική στέγη. . .
Το θέμα της εκμίσθωσης έχει τεθεί και συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία εκμίσθωση από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, όταν νομάρχης ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και στο δήμο Πυλαίας, δήμαρχος ο Βασίλης Καρτάλης.
Σήμερα ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη δεν χρεώνεται με την εκμίσθωση του κτιρίου και το ενοίκιο το καταβάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια μέσω του υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς πρέπει να διερευνηθεί και να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα, ποιος είχε την ευθύνη παραλαβής του κτιρίου, μετά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν το καλοκαίρι σε όλες τις αίθουσες του σχολείου.
Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται το σχολείο, πριν το σχολείο αποδοθεί προς χρήση, πραγματοποίησε έλεγχο των εργασιών μέσω των τεχνικών του υπηρεσιών;
Αν ναι, τι αναφέρει το πόρισμα; Αν όχι γιατί δεν φρόντισε να ελεγχθούν οι εργασίες; Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμος Πυλαία Χορτιάτη, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, έσπευσε να απομακρύνει τα συντρίμμια και τα μπάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εστάλησαν δύο φορτηγά και συνεργεία του δήμου, τα οποία φρόντισαν μέσα σε μία ώρα να μαζέψουν και να απομακρύνουν τα μπάζα και τα υλικά της ψευδοροφής που κατέρρευσε.
Γιατί αυτή η σπουδή και η βιασύνη του δήμου, τη στιγμή που το σχολείο είχε εκκενωθεί; Ποια υλικά θα ερευνήσουν ο πραγματογνώμονας και οι μηχανικοί που θα κληθούν να αποφανθούν για τις αιτίες της κατάρρευσης;
Να τονίσουμε πως ειδικά για το συγκεκριμένο κτίριο, παλιότερα υπήρξαν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες ασφάλειας, καθώς είναι ένα κτίριο 70 περίπου ετών που κτίστηκε την δεκαετία του 1950. Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες για την ύπαρξη υλικών αμιάντου στο γυμναστήριο που βρίσκεται στο προαύλιο.
Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, «το αρχικό κτήριο ανεγέρθη το 1952, ενώ η προσθήκη του 2ου ορόφου έγινε το 1975. Λίγο αργότερα κτίστηκε το Γυμναστήριο – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ένα οικόπεδο 4.500 τ.μ περιτριγυρισμένο από πεύκα και κυπαρίσσια, που φυτεύτηκαν από τους πρώτους μαθητές των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων».
Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζίδης, πάντως με δηλώσεις του σήμερα φρόντισε να αποσείσει τις ευθύνες από τη διοίκηση του δήμου και να «δείξει» προς τους ιδιοκτήτες του χώρου, το μηχανικό που έκανε τη μελέτη και τον εργολάβο που εκτέλεσε το έργο. Όπως είπε. «εμείς το παραλάβαμε έτοιμο» ενώ στο ερώτημα ποιος παρέλαβε το έργο από τον εργολάβο, δεν απάντησε. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κακοτεχνίες.
Mε πληροφορίες από PARALLAXIMAG.GR