ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλες οι θέσεις και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Γαβρής Άγγελος : grthesocialist@gmail.com

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη το 2ημερο 7 και 8 Ιουλίου.

Μια επίσκεψη «πολυσήμαντη» με έντονο το «προεκλογικό» στοιχείο αφού γίνεται λίγο πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αφορά στην εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και 2 μήνες πριν την Δ.Ε.Θ όπου – όπως κάθε φορά – αναμένονται οι πολιτικοί αρχηγοί να παραθέσουν τις δικές τους προτάσεις και τα έργα τους ως μια «ετήσια σούμα» με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.

«Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα». Επισημαίνουν κύκλοι της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

Ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται σαφές πως: «Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς»

Ενώ δριμεία κριτική ασκείται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα: «Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο»

Επιπρόσθετα, από το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζουν τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης ως την  μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

«Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ, “δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.”Σημειώνουν στο Κίνημα Αλλαγής

“Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν» δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Τρικούπη προσθέτοντας με «νόημα» πως: «Μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας»

 

Αναφορικά με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την Θεσσαλονίκη:

 

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να ξεπεράσουν τα «εμπόδια» που προέκυψαν από την δεκαετή κρίση και την κακή διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ

Αναγκαία προϋπόθεση θεωρείται πως είναι για την Θεσσαλονίκη η απόκτηση σαφέστατου προσανατολισμού ανάπτυξης με όραμα.Και με βάση αυτά να αποκτήσει τα εχέγγυα για την πολυπόθητη ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 • Αλλαγή σχεδίου για τη ΔΕΘ – Με ένα σχέδιο ανάλογο με εκείνο του Μιλάνου, όπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μετέφερε το εκθεσιακό κέντρο του, από το «ιστορικό κέντρο», στα προάστια.

Η πάγια πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι πέρα από την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΘ η ανάπτυξη στον σημερινό χώρο της ενός πράσινου πάρκου.

 • Ενιαίο παραλιακό μέτωπο που να ενώνει την πόλη με τον Θερμαϊκό.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε από καιρό προτείνει την διαμόρφωση ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι.

«Σε ένα τόσο σημαντικό project, δεν υπάρχει ο αντίστοιχος φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης ενώ διάφοροι δημόσιοι φορείς και Δημοτικές αρχές κινούνται ανεξάρτητα και αποσπασματικά, με αποτέλεσμα οι προτάσεις και οι ενέργειές τους να αποκλίνουν και να εμποδίζουν στην υλοποίηση αυτού του οράματος για τη Θεσσαλονίκη» τονίζεται από το Κίνημα Αλλαγής

 • Αξιοποίηση και αναβάθμιση του Λιμανιού.

«Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν μέθοδοι και τεχνολογίες για να μειωθεί η εκπομπή των ρύπων κατά την φόρτωση-εκφόρτωση χύδην φορτίου μεταλλευμάτων, δημιουργώντας πράσινές ζώνες» επισημαίνουν ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ενώ ταυτόχρονα γίνεται λόγος για την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες που να ενισχύουν τον θαλάσσιο τουρισμό και ανάπτυξη του εμπορίου

Μετρό Θεσσαλονίκης  – «Μια πονεμένη» ιστορία

Στο ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για «μια εμβληματική υποδομή, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους ανθρώπους της»

Ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το «πολύκροτο» θέμα του σταθμού Βενιζέλου. Όπου όπως τονίζουν συνομιλητές της Προέδρου «αναπτύσσεται μια άγονη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ»

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ είχε προτείνει την συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής υψηλού κύρους, η οποία θα εξετάζει όλα τα δεδομένα και θα προτείνει την βέλτιστη λύση. Ώστε να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση και να αποφευχθούν νέες δικαστικές προσφυγές και καθυστερήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση το έργο πρέπει να προχωρήσει» δηλώνουν με σαφήνεια στην Χαριλάου Τρικούπη

 • ΟΑΣΘ –«Η Θεσσαλονίκη έχει τις χειρότερες αστικές συγκοινωνίες»

«Επιβάλλεται να αγορασθούν 500 καινούργια λεωφορεία, ώστε να αντικατασταθούν όλα τα μεταχειρισμένα και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του συνωστισμού» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο Κίνημα Αλλαγής.

 • Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου

Είναι η πάγια πρόταση του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ και η υλοποίηση του έργου, τονίζεται πως είναι αναγκαίο όχι μόνο να επιταχυνθεί αλλά και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στους οδικούς άξονες  για να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό.

Αστικές αναπλάσεις – με «πράσινο» πρόσημο

Στο Κίνημα Αλλαγής, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή του «Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου» στην πράξη, και όχι στα «λόγια» τονίζοντας πως προϋπόθεση για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των θεσσαλονικέων είναι:

 • Η αξιοποίηση των μεγάλων πρώην στρατοπέδων (π.χ. του «Παύλος Μελάς»)
 • Η αναβάθμιση πρώην βιομηχανικών ακινήτων στην Δυτική είσοδο της πόλης.
 • Ενώ για νέο «πράσινο πάρκο» μιλούν στην Δυτική είσοδο-έξοδο της πόλης με την αξιοποίηση των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και του Δέλτα του Αξιού, ώστε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να βρίσκουν μια μεγάλη περιοχή φυσικού πλούτου για διέξοδο και αναψυχή.

 

Προτάσεις για την ενίσχυση της Υγείας στην Θεσσαλονίκη – Νοσοκομειακές Υποδομές – Προσλήψεις

Από το Κίνημα Αλλαγής υπενθυμίζουν την ολοκληρωμένη πρόταση που ΠΡΩΤΟ το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε και παρουσίασε πριν από περίπου ένα χρόνο για την αναγέννηση του ΕΣΥ – Το ΝΕΟ ΕΣΥ!

Μεταξύ άλλων στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Υγείας στην Θεσσαλονίκη τα εξής:

 • Δημιουργία 150 νέων κλινών ΜΕΘ στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και Κ. Μακεδονίας.
 • Πρόβλεψη για ίδρυση-λειτουργία 4 μονάδων Χρόνιων Παθήσεων εντός Νοσοκομείων που πληρούν τις προϋποθέσεις (με την πρώτη μονάδα πιλοτικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου).
 • Δημόσιο κέντρο Αποκατάστασης στις Δυτικές Συνοικίες στο τμήμα του Στρατοπέδου Καρατάσου.
 • Περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στο νοσοκομείο Παρανικολάου.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κυρίως ιατρών-νοσηλευτών και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών που έδωσαν τη μάχη κατά το covid.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ