ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Στον αέρα” οι προσλήψεις εργαζομένων στην Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ

Ρεπορτάζ για το “The Socialist”: Δημήτρης Μπαμπούλης.

Κινητοποιήσεις από φοιτητές και συνδικάτα

Εδώ και μέρες φοιτητές του Α.Π.Θ. αλλά και μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής συγκεντρώνονται στον χώρο της Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ. με πανό και συνθήματα για να εκφράσουν την στήριξη τους απέναντι στους 30 εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης τ , οι οποίοι μετά από 21 μέρες επαναλειτουργίας δεν έχουν επαναπροσληφθεί ακόμη, ούτε έχουν ενημερωθεί για το πότε θα γίνει η επαναπρόσληψη τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους δουλεύουν για πολλά χρόνια στην Φοιτητική Λέσχη κάποιοι 10, άλλοι 20 και άλλοι κοντά στα 30, οι οποίοι μέσα σε χρόνια κρίσης και πανδημίας, όπου η επιβίωση γι αυτούς και τις οικογένειες τους είναι δυσκολότερη, δεν λαμβάνουν μία σαφή απάντηση για το μέλλον στην δουλειά τους. Πολλοί από αυτούς είναι σε ακόμη δυσκολότερη θέση, καθώς δεν δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας πλέον, το οποίο λάμβαναν μέχρι να γίνει ξανά η πρόσληψη τους. Ήδη εδώ και κάποια χρόνια, αφού η Φοιτητική Λέσχη πέρασε σε εργολαβικά χέρια, οι υπάλληλοι απολύονταν πολύ νωρίτερα από το προκαθορισμένο και η η επαναπρόσληψη τους γινόταν με καθυστέρηση. Σήμερα, φτάνοντας κοντά στον έναν μήνα αναμονής ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή μία ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα ξανά εργαστούν. Οι πρυτανικές αρχές και η εργολαβική εταιρία με την στάση τους μέχρι τώρα δείχνουν να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δίνουν την μάχη με την επιβίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε απεργία διαρκείας μέχρι την τελική δικαίωση των εργαζομένων. 

 

Τις κινητοποιήσεις οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το οποίο έβγαλε σχετική ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά η Ανακοίνωση:

 

“Τα τελευταία χρόνια οι λέσχες των πανεπιστημίων ανα την Ελλάδα, όπως και στο ΑΠΘ, πέρασαν στα χέρια των εργολάβων. Επιδεινώθηκαν οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους. Το κέρδος του εργολάβου είναι το απόλυτο κριτήριό του, μπρος στο οποίο και η ποιότητα του φαγητού, μπορεί να μπει σε «δεύτερο πλάνο». Η λογική του «κόστους» κυριαρχεί. Είναι «ζημιά» γι’ αυτούς ο μισθός και η ασφάλιση του εργαζόμενου, είναι «ζημια» η σίτιση για όλους τους φοιτητές σε επαρκή ποσότητα και άριστη ποιότητα. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μόνιμα «διαφημίζει» το «Πανεπιστήμιο-ΑΕ» και το βρήκε στρωμένο από τους προκατόχους της, του ΣΥΡΙΖΑ. Διαμόρφωσαν το συνολικό τοπίο των εργασιακών σχέσεων- λάστιχο, των ολιγόμηνων συμβάσεων, της ανύπαρκτης κατοχύρωσης δικαιωμάτων, των ιδιωτικοποιήσεων είτε από την «μπρος» είτε από την «πίσω» πόρτα. Μεγάλες ευθύνες έχει και η Πρυτανεία του ΑΠΘ, που λειτουργεί στα ίδια πλαίσια( και βγαίνει και μπροστά. Με «πακέτα- ευκαιρία»: μάσκα- παγουρίνο 12€…). Έχουν βάλει την υπογραφή τους όλοι αυτοί στο να γίνει η σίτιση των φοιτητών από βασική ανάγκη, βορά στα δόντια των εργολάβων, που παλαιότερα άλλαζαν χρόνο με τον χρόνο και τελικά έκαναν κοινοπραξία.

Με αφορμή την πανδημία η κατάσταση στη λέσχη του ΑΠΘ χειροτέρευσε. Εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, παρακρατούνται οι μισθοί τους, δεν ξέρουν αν και πότε θα επαναπροσληφθούν, αφού δεν ανανεώνεται η σύμβασή τους, χάνουν τα δικαιώματά τους παρόλο που δουλεύουν εκεί χρόνια.

Το Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων στηρίζει τους συναδέλφους εργαβικούς στη λέσχη του ΑΠΘ! 

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις!

Να φύγουν οι εργολάβοι! Οι εργαζόμενοι να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου. Καλύπτουν πάγιες ανάγκες που στην εποχή μας διευρύνονται. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα  στη δωρεάν, ποιοτική, επαρκή σίτιση για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια.

Δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!

Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζόμενων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας με βάση τις Κλαδικές ΣΣΕ!

Αρκετά ματώσαμε!

Αρκετά πληρώσαμε!

Κλιμακώνουμε τη δράση μας μέσα από το Συνδικάτο!”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ