“Φylis AUTH”: “Απ’ όσο φαίνεται, η τρομοκρατία είναι θεμιτή εφόσον ασκείται θεσμικά.”

Η ανακοίνωση της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα του Α.Π.Θ

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει τόσο την αστυνομική βία όσο και την “απάθεια” των πρυτανικών αρχών στα επεισόδια που σημάδεψαν την διαδήλωση των φοιτήτριων-φοιτητών για το Νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Παρακολουθούμε με οργή τα σημερινά γεγονότα από το ΑΠΘ. Νιώθουμε ντροπή που το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, όπως πολύ συχνά αρέσκονται οι πρυτανικές αρχές να το αποκαλούν, παρουσιάζει αυτή την εικόνα, μια εικόνα βίας και απάνθρωπης ωμότητας. Δεν είναι αυτό το Πανεπιστήμιο. Δε θα έπρεπε να είναι και δε θέλουμε να είναι.
Ως Ένωση που ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η δημιουργία ασφαλούς χώρου για όλα τα πρόσωπα, αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι το ΑΠΘ, η έδρα μας και ίδρυμα φοίτησης των περισσότερων μελών μας, έχει γίνει χώρος μη ασφαλής, χώρος αστυνομοκρατούμενος, χώρος που ανέχεται ή προάγει την αστυνομική καταστολή. Μια καταστολή που στρέφεται εναντίον του βασικού κυττάρου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των φοιτητών και των φοιτητριών.
Η σημερινή μέρα αποτελεί μία απόδειξη εναντίον όσων φωνών ακόμη υποστηρίζουν πως η ύπαρξη αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο θα βοηθήσει στην προστασία των φοιτητών και των φοιτητριών. Αποτελεί παράδοξο πως ένας στόχος του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που υπερψηφίστηκε στις 11.02.2021 είναι η απάντηση σε «συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ της χώρας…. Φόβος, τραυματισμοί, αξιόποινες πράξεις, καταστροφές», καθώς αυτό ακριβώς που καλείται να αντιμετωπίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αυτό που η ίδια προκάλεσε σήμερα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που νομίμως ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται κατά κυβερνητικών αυθαιρεσιών, βρέθηκαν απέναντι σε κατάχρηση αστυνομικής εξουσίας, σε βίαιες πράξεις καταστολής, σε πάταξη των διαμαρτυριών τους μέσω χρήσης δακρυγόνων και βιαιοπραγίας από αστυνομικά όργανα. Πώς θα μας προστατέψει ένα θεσμικό όργανο τόσο έντονα προετοιμασμένο να καταστείλει μέσω βίας οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης; Πώς θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας η χρήση χημικών και οι προσαγωγές, η βίαιη φίμωση των φωνών μας;
Η παρούσα κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δείξει να αγνοεί την ύπαρξη σημαντικών συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως ιδίως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού. Το πανεπιστημιακό άσυλο, ένας θεσμός που εγγυόταν την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ασφάλεια των φοιτητ(ρι)ών, κατακρεουργήθηκε από το πρόσφατο νομοσχέδιο, υπό το πρόσχημα ότι η εγκληματικότητα προέρχεται εκ των έσω. Η αλήθεια όμως είναι εμφανής, ιδίως μετά τα σημερινά γεγονότα. Η σωματική ακεραιότητα πολλών φοιτητών και φοιτητριών βλάφτηκε και απειλήθηκε από τα ίδια τα αστυνομικά όργανα των οποίων ρόλος υποτίθεται πως είναι ακριβώς η προστασία τους. Ούτε όμως και η πρυτανεία υπερασπίστηκε την άσκηση των συνταγματικών μας ελευθεριών, αφού ο ίδιος ο πρύτανης, αφού ενημέρωσε τον εισαγγελέα, δήλωσε πως «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».
Το καθεστώς φόβου που δημιούργησαν τα σκηνικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας που συντελέστηκαν εις βάρος των διαδηλωτ(ρι)ών μάλλον εκφεύγει της προσοχής των πρυτανικών αρχών. Απ’ όσο φαίνεται, η τρομοκρατία είναι θεμιτή εφόσον ασκείται θεσμικά. Αδιαμφισβήτητα, τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του ΑΠΘ, και κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, τρομάζει πολύ περισσότερο η αδικαιολόγητη βία και η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους αστυνομικών παρά η κατάληψη ενός κτηρίου από διαδηλωτές που ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Λέμε εμφατικά σε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που σήμερα βρέθηκαν να αντικρίζουν αυτή τη θλιβερή εικόνα, που βρέθηκαν να υπερασπίζονται το σπίτι μας, πως είμαστε μαζί σας, είμαστε κομμάτι σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ