Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aπολογισμός έργου 2020: Εύα Καϊλή – Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη

Published

on

Η Βίκυ Χαριτάκη, κάνει τον απολογισμό του έργου για το 2020 της Ευρωβουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Εύας Καϊλη.

Προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια χαρακτηρίζουν την φετινή χρονιά, τα γεγονότα της οποίας σημάδεψαν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολιτικοί πρωταγωνιστές κλήθηκαν να αναλάβουν νέους ρόλους χωρίς να κάνουν πίσω ούτε στιγμή, προασπίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών.

Ένα από αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, είναι και η Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, το έργο της οποίας αναδεικνύεται αξιοσημείωτο για άλλη μια χρονιά. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλοδημοκρατών, Πρόεδρος στην Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας (STOA) είναι μόνο κάποιες από τις οργανικές θέσεις που κατέχει. Πολλοί είναι οι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι επαναπαύονται μετά και τον ορισμό τους, σε σημείο που παρασιτούν στα ευρωπαϊκά όργανα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει συμβεί με κανέναν από τους Ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι πάντα δίνουν μάχη στο ΕΚ. 

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες της αφορά την ίδρυση του Center4AI, με σκοπό να παρακολουθεί την επιστημονική εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και να παρέχει επιστημονική γνώση στους Ευρωβουλευτές σχετικά με όλες τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα αυτή τεχνολογία στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ζωτικής σημασίας, διότι βρισκόμαστε υπό την ομπρέλα νέων τεχνολογιών, οι εξελίξεις των οποίων είναι καταιγιστικές και οφείλουμε όχι μόνο να τις ακολουθούμε αλλά και να γνωρίζουμε την αρνητική τους πλευρά ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία μας. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια μας, το οποίο όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως να χειριστούμε σωστά μα πάνω από όλα ηθικά και με σεβασμό στον άνθρωπο. 

Όπως δήλωσε και η ίδια  “Το Center4AI είναι μια πρωτοβουλία της STOA που δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει υπ’ όψη τις ανησυχίες των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως π.χ. η προστασία των προσωπικών δεδομένων τους. Σκοπός του θα είναι να παράσχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση στους ευρωβουλευτές για την καλύτερη προετοιμασία του νομοθετικού τους έργου.”

Επιπλέον, πρόσφατα κατάφερε να κλειδώσει μια συμφωνία όπου η STOA και η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμπράξουν, για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και το Παγκόσμιο Δίκτυο Κοινοβουλευτικών Δικτύων ( GPN). Η συνεργασία ανακοινώθηκε επίσημα στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής συνάντησης της Ομάδας GPN για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συνδιοργανώθηκε με το STOA.

Εξίσου αγαστή είναι και η πρωτοβουλία της όπου με επιστολή της προς τους προέδρους του Συμβουλίου, της Επιτροπής, της Ευρω-ομάδας και της ΕΚΤ, επιχείρησε να υποστηρίξει στο μέγιστο και τους αρχηγούς των εννέα κυβερνήσεων της ΕΕ που ζήτησαν τη δημιουργία ευρωπαϊκού ομολόγου στο Συμβούλιο, κινητοποιώντας μια μεγάλη μερίδα Ευρωβουλευτών διακομματικά και διακρατικά. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής με δεύτερη παρέμβαση της στην ΕΚΤ ανέδειξε την ανάγκη υποστήριξης όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατευθείαν με εγγυήσεις και με δανεισμό μηδενικού επιτοκίου.

Η αρωγή της προς την χώρα μας είναι ανιδιοτελής και ατέρμονη, ενώ πρόσφατα η ίδια μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές συμφώνησαν διακομματικά, να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες και να ασκήσουν πίεση στο Βρετανικό μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 2021. Στην επιστολή οι 30 ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι μια νομοθετική πρωτοβουλία της Βρετανικής Κυβέρνησης, θα δώσει ένα μήνυμα καλής θέλησης προς όλη την ΕΕ, και θα επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σε ένα γενικότερο τεταμένο κλίμα, ο πόλεμος στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ σόκαρε την ήδη κουρασμένη από την επιδημία κοινωνία μας. Η μαχητικότητα όμως της Εύας Καϊλή δεν έλειψε ούτε τότε, καθώς με αίτημα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την αφαίρεση της Schengen Visa Aζέρων, κατόχων διπλωματικών διαβατηρίων, αλλά και κατάργηση της διευκόλυνσης απόκτησης Visa για τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, ως συνέπεια της κατάφωρης παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Αρμενίων πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το αυταρχικό καθεστώς Αλίεφ.

Advertisement

Επιπλέον, η ίδια ζήτησε να γίνει εκτίμηση των συνεπειών της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν σε επίπεδο ασφαλείας της Ένωσης με ορατό πλέον ενδεχόμενο την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις πληγείσες περιοχές προς την ΕΕ και πλήρη αναφορά και ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου από την Επιτροπή. Τέλος ζήτησε την έμπρακτη στήριξη προς την Αρμενία, με την εκκίνηση διαλόγου με σκοπό την κατάργηση της έκδοσης θεωρήσεων (visa), για τους Αρμένιους πολίτες σε μια περίοδο που η χώρα κινδυνεύει από γενικευμένη στρατιωτική επίθεση και μάλιστα μια επίθεση υποστηριζόμενη στρατιωτικά από την Τουρκία.

Αυτή της η κίνηση είχε μεγάλο αντίκτυπο, με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος System of the down, Serj Tankian, ο οποίος είναι αρμενικής καταγωγής, να την ευχαριστεί δημόσια για την παρέμβαση της. 

Ηχηρή είναι και η παρουσία της όσο αφορά τα εθνικά ζητήματα της χώρας μας, τα οποία δεν διστάζει να φέρει στην ευρωβουλή και να παλέψει για αυτά.

Ειδικότερα, δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας η οποία οργιάζει, η Εύα Καϊλή κατέθεσε αίτημα για πλήρη ενημέρωση ως προς τις εξοπλιστικές συμφωνίες και τις ροές του εμπορίου όπλων με την Τουρκία, όπως και την αναλυτική καταγραφή των ισοζυγίων πληρωμών, εμπορικών και χρηματοπιστωτικών ροών του κάθε κράτους μέλους με την Τουρκία, ώστε να χαρτογραφήσει τις οικονομικές, τραπεζικές και εμπορικές εξαρτήσεις της ΕΕ, εντοπίζοντας τους παράγοντες που υπονομεύουν την προσπάθεια να επιτευχθεί μία σταθερή και αξιόπιστη κοινή εξωτερική πολιτική. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τους Ευρωβουλευτές μας να ασκούν πίεση στην ΕΕ ώστε να χαλιναγωγήσει την τουρκική πλευρά και επιτέλους να της ασκήσει κυρώσεις και όχι να την αφήνει σε ένα καθεστώς «ασυλίας» και ελευθερίας. 

Οι πάντα επίκαιρες και στοχευμένες ερωτήσεις της Εύας Καϊλή δεν εκλείπουν από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως η ερώτηση της στον Επίτροπο Dombrovskis, όπου ανέδειξε τις ολιγωρίες και την ανεπάρκεια της Γερμανικής εποπτικής αρχής BaFin για την υπόθεση της Wirecard AG, που είχε σημαντικές επιπτώσεις στις λειτουργίες πληρωμών σημαντικών τραπεζών που εποπτεύονται από το Ευρωσύστημα. Αλλά και η ερώτηση της  για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας & των ΜΚΟ για τις ευθύνες Σύριζα Ανέλ 

Παράλληλα με αυτό, με μια “ομοβροντία” αναρτήσεων η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ , Εύα Καϊλή έχει ανακοινώσει τις δράσεις που υποσχέθηκε και έκανε πράξη, τα όσα πρόκειται να κάνει και τις θέσεις της για Ελλάδα-Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτή η πρόταση της για πρωτοβουλίες από τους Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε δεκτό και το να υπάρξει συντονισμός από την Ισπανίδα πρόεδρο ώστε να αποφευχθούν κινήσεις λαϊκισμού & να μην παρασυρθούν σε ρητορική Σύριζα. 

Ακόμα, έστειλε απαντήσεις σε Ευρωβουλευτές που απέφυγαν να αναφερθούν σε ευθύνες Τουρκίας ή έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης & λαϊκισμού, προς αποκατάσταση της αλήθειας ενώ ζήτησε αλληλεγγύη στους Έλληνες & τους ανθρώπους που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να πιέσει την ΕΕ. Συνάντησε και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα -ώστε να ενταθούν οι πιέσεις σε Τουρκία & τις χώρες της ΕΕ που δεν ανέλαβαν ευθύνες, ενώ άφησαν Ελλάδα-Ιταλία να φυλάνε τα Ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και απευθύνθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell για άμεση κινητοποίηση προς μια ειρηνική λύση στην Συρία, καθώς την απουσία της Ευρωπαϊκής διπλωματίας την πληρώνουν Ευρωπαίοι αλλά & Σύριοι πολίτες. 

Όπως είναι προφανές, η συνδρομή της είναι υψίστης σημασίας ενώ η εργατικότητα και η  αφοσίωση της καθώς και η αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της αναγνωρίζονται τόσο από τους ίδιους τους  Έλληνες αλλά και από παγκόσμιους παρατηρητές και πολιτικούς.

Advertisement

Με άλλα λόγια, η Εύα Καϊλή συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 20 βουλευτών με το πιο ισχυρό δίκτυο στο Ευρωκοινοβούλιο και τοποθετήθηκε στη θέση «13» για τις πολιτικά πολυδιάστατες συνεργασίες που αναπτύσσει με βουλευτές άλλων ομάδων και εθνικοτήτων.

Επιπλέον, η ιστοσελίδα Digital Diplomacy στην κατηγορία Women in Tech and Politics 2020 περιλαμβάνει την δικιά μας Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, ανάμεσα σε μια μεγάλη λίστα με σημαντικά και μεγάλο ονόματα, χαρίζοντας μας έτσι άλλη μια πρωτιά και επιβεβαίωση για τα έργα της. 

Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις τις φετινής χρονιάς, το έργο της Εύας Καϊλή δεν κλονίστηκε ούτε στο ελάχιστο, αναδεικνύοντας την ως μια από τις ενεργητικότερες Ευρωβουλευτές μας. Χωρίς αμφιβολία, η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη με εξίσου σπουδαίες πρωτοβουλίες. 

 

ΠΗΓΕΣ 

www.evakaili.gr

www.thesocialist.gr

Advertisement