Γιώργος Τσούμας: “Σήμερα, είναι καιρός να ξεκινήσουμε νέες συζητήσεις όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις.”

Mε μια “προσωπική” ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συντονιστής του δικτύου της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας, δίνει το “στίγμα” του στο αύριο της νεολαίας του δημοκρατικού χώρου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "JOIY team oving ocrats PES 6 κίνημα αλλαγής SOCIALISTS DEMOCRATS www.pes.eu Συντονιστής Δικτύου Νεολαίας o Γιώργος Τσούμας"

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσούμα:

Όταν ήμουν πιτσιρικάς συνήθιζα να ακολουθώ τον παππού μου στο καφενείο. Απολάμβανα τις πολιτικές συζητήσεις της παρέας του παππού από μικρό παιδί, ειδικά αυτές που περιελάμβαναν πασοκικές ιστορίες από την δική τους νεανική ηλικία. Θυμάμαι να αναρωτιέμαι τι συνάρπαζε τους νέους τότε και άφηναν πίσω δουλειές, υποχρεώσεις και οικογένειες για να πάνε να βάψουν τοίχους, να φωνάξουν συνθήματα, να ακούσουν πολιτικές ομιλίες. Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι η κινητήριος δύναμη τους ήταν η πίστη τους ότι η πολιτική μπορεί να καλυτερέψει τις ζωές τους. Ας το κρατήσουμε αυτό.
Η δική μας γενιά, η δική μου γενιά μεγάλωσε σε ένα διαφορετικό, μάλλον καλύτερο πλαίσιο από τις προηγούμενες. Σε μια χώρα που άνθιζε, ευημερούσε και επέτρεπε στον καθένα και την καθεμιά να προχωρά στη ζωή με αξιοπρέπεια. Αυτό άρχισε να αλλάζει με την έναρξη της κρίσης. Μας ονόμασαν αρχικά γενιά των 700 ευρώ. Έπειτα ήρθε το μνημόνιο και χαρακτηριστήκαμε γενιά του brain drain. Ακολούθησε το σύνθημα γενιά των 500 ευρώ για να φτάσουμε τελικά στο δραματικό χαρακτηρισμό της πρώτης γενιάς που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί έχουν ένα κοινό: αποδόθηκαν σε μια γενιά που δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της.
Τα τελευταία χρόνια εύκολα κανείς διαπιστώνει την απαξίωση της πολιτικής από την πλειοψηφία της νεολαίας. Τα συνεχή σκάνδαλα, η διάψευση των ονείρων και των προσδοκιών, ο ξύλινος λόγος, τα συνεχή εκβιαστικά διλήμματα και κυρίως η έλλειψη οράματος αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την νεολαία ράγισε βαθιά. Σήμερα, μετά από μια 10ετή οικονομική κρίση, εν μέσω μιας πανδημίας και εν αναμονή της επόμενης οικονομικής κρίσης όλα είναι αμφισβητήσιμα, όλα αλλάζουν, όλα κλονίζονται, όλα μετασχηματίζονται.
Σήμερα, είναι καιρός να ξεκινήσουμε νέες συζητήσεις* όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτός είναι ο διακριτός ρόλος, η αποστολή του πολιτικού δικτύου της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Να πλησιάσουμε όσους και όσες απομακρύνθηκαν, να βάλουμε πέρα τους προβληματισμούς και τις διαφορές μας, να ανοίξουμε και να δημιουργήσουμε μια καινούρια πολιτική ατζέντα. Να μιλήσουμε για το πως φανταζόμαστε την εργασία στην Ελλάδα του 2030, να μιλήσουμε για την αδικία που περικλείεται στις ανισότητες κάθε μορφής, να αμφισβητήσουμε τις σημερινές καθετοποιημένες δομές εκπαίδευσης και να δομήσουμε ένα διαφορετικό, ριζοσπαστικό, καινοτόμο σύστημα παιδείας.
Να βάλουμε ως πρόταγμα την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, να διαμορφώσουμε μια κοινωνία πουο ρατσισμός, ο φασισμός και οι έμφυλες διακρίσεις δεν έχουν περιθώριο ύπαρξης. Να δομήσουμε ένα πολιτικό λόγο που θα παλέψει για μια καλύτερη Δημοκρατία, που θα περιλαμβάνει περισσότερους, δεν θα αποκλείει τους αδύναμους αλλά αντίθετα θα ενισχύει τις φωνές τους. Να μειώσουμε τις αποστάσεις που δημιουργεί η πανδημία.
Ξεκινάμε λοιπόν. Θα τολμήσουμε, θα αμφισβητήσουμε, θα χτίσουμε γέφυρες αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πιστέψουμε ξανά ότι η πολιτική μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας, ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι πεδίο διευθετήσεων, ότι η πολιτική είναι κομμάτι της λύσης και όχι πρόβλημα.
Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο

Φώφη Γεννηματά

για την τιμή της επιλογής στη θέση του συντονιστή. Η ευθύνη μεγάλη, η πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη. Θα προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να φανώ αντάξιος των προσδοκιών. Αυτό επιτάσσει η παράταξη που τόσο αγαπάμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ