Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aπόψεις: “Έλληνα, σταμάτα πια να διχάζεσαι! “

Published

on

Γράφει ο Άγγελος Γαβρής, Αρχισυντάκτης/εκδότης “Τhe Socialist”

“Φασίστας” , “Ρατσιστής”, “προδότης” ,”πουλημένος”, “αριστερός”, “δεξιός”….. Όλα αυτά τα έχουμε ακούσει ακόμα μια φορά με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και το Αιγαίο.

Έλληνα, γιατί η διχόνοια είναι πάντα και παντού μέσα σου; Δεν τα ακούσαμε μόνο απο χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα ακούσαμε απο δημοσιογράφους, απο πολιτικούς, απο ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, απο τηλε-περσόνες, λόγια που στάζουν δηλητήριο, για μερικά Like παραπάνω ή την πρόκληση εντυπώσεων. Πρόκληση εντυπώσεων ή αλλιώς “ξες ποιος είμαι ΕΓΩ;” . 

Αυτό μας τρώει σαν έθνος.

Η φράση “ξες ποιος είμαι ΕΓΩ;” και αναρωτιέμαι, γιατί τόσο πολύ σε ενοχλεί, Έλληνα να ενωθείς με τον διπλανό σου που ίσως “πρόλαβε” και εξέφρασε την γνώμη που ήθελες εσύ να πεις πρώτος και τελικά “στράβωσες” και είπες το εντελώς αντίθετο έτσι, γιατί έτσι! ;

Όταν μιλάμε για σύνορα και καθοδηγούμενες μεταναστευτικές ροές, συνδρομή τουρκικού στρατού στον εφοδιασμό των “μεταναστών” με δακρυγόνα και πέτρες με σκοπό την πρόκληση όχι μόνο υλικών ζημιών αλλα και την απειλή των ανθρώπων που φυλάνε τα σύνορά μας, τότε φράσεις όπως “ντρέπομαι που είμαι Ελληνας/Ελληνίδα” δεν χωράνε στο λεξιλόγιο μας.

Ενότητα.Μια λέξη άγνωστη για τον μέσο Έλληνα.

Γιατί; Πάντα θα αναρωτιέμαι. Η αντιπολίτευση εδώ και καιρό ζητά την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με σκοπό την χάραξη εθνικής γραμμής. Και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενδώσει στην “ενότητα”, θέλει να το πάρει όλο πάνω της. Ακόμα ένα δείγμα “ξες ποιος είμαι ΕΓΩ” που επικρατεί στο DNA μας ενδεχομένως.

Απο πότε η έκφραση πατριωτισμού θεωρείται φασισμός και ακροδεξιά; Απο πότε ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη έγιναν αποκλειστικά κτήματα της Αριστεράς; Απο πότε μπερδέψαμε την αριστερά με την δεξιά και χάσαμε την ουσία; Καιρός να μπει ένα τέλος στην διχόνοια που μας διακατέχει και να ιεραρχήσουμε τις στιγμές που οφείλουμε να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε εξελίξεις σαν αυτές στον Έβρο και το Αιγαίο.

Περιμένουμε η “Ενωμένη Ευρώπη” να δείξει αλληλεγγύη, μα πως η Ε.Ε να δείξει αλληλεγγύη όταν μεταξύ μας δεν είμαστε αλληλέγγυοι ως Έλληνες;

Σε ό,τι αφορά τώρα τους καθοδηγούμενους μετανάστες, οφείλουμε και εκεί να καταλάβουμε πως ενδεχομένως η πλειονότητα αυτών, δεν είναι υποχείρια του Ερντογάν μα όντως άνθρωποι που εργαλειοποιήθηκαν απο μια “σουλτανικού τύπου” διακυβέρνηση και “Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα” . Πιόνια. Που άθελά τους ή και ηθελημένα σε περιπτώσεις “παίζουν το παιχνίδι” του Ερντογάν μην ξέροντας τι θα τους ξημερώσει αν δεν το κάνουν. Η Ελλάδα έχει δείξει το “ανθρωπιστικό” της πρόσωπο όχι μια, ουτε δύο αλλα εκατοντάδες χιλιάδες φορές παραπάνω απο ό,τι θα μπορούσε μάλιστα. Μην το ξεχνάμε κι αυτό. Μην ξεχνάμε επίσης το άγριο ξύλο που έφαγαν οι πολίτες της Χιου και της Λέσβου προ ημερών που συνετέλεσε στην αύξηση των “ακραίων” αισθημάτων ξενοφοβίας . Όλα παίζουν το ρόλο τους. 

Advertisement

Ενότητα. Ομοψυχία. Απο όλους και όλα τα κόμματα, έτσι θα πάμε μπροστά και θα κερδίσουμε και την Ευρώπη και τον Σουλτάνο και το παιχνίδι εν τέλει.