Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του Απόστολου Πάνα στο “Τhe Socialist”: “Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό πακέτο στήριξης με συγκεκριμένη στόχευση σε περιοχές που ζουν απο τον Τουρισμό, όπως η Χαλκιδική.”

Published

on

Συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή παραχώρησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.

1)Κύριε Πάνα καλωσορίσατε στο “ΤheSocialist”. Εκλέγεστε στην Χαλκιδική, μια περιοχή που βασίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της τόσο στον τουρισμό όσο και στην γεωργία, 2 κλάδους που “χτυπήθηκαν”από την κρίση του κορονοϊού και τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό..

Απ: Ο τουριστικός και ο αγροτικός κλάδος, δύο βασικοί πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης, όντως πλήττονται δραματικά από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, διεκδίκησα και προσωπικά, με κάθε μέσο που είχα στη διάθεσή μου, τη λήψη γενναίων μέτρων στήριξης ειδικά για τους κλάδους αυτούς. 

Οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, που, κατά κύριο λόγο, είναι εποχικοί, δεν πρόκειται να εργαστούν τη φετινή θερινή σεζόν. Πρέπει, επομένως, να υπάρξει ξεχωριστό πακέτο στήριξης με συγκεκριμένη στόχευση και με προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων αυτών, ιδίως σε περιοχές που ζουν από τον τουρισμό, όπως η Χαλκιδική.

Ειδικότερα, κατέθεσα, προ ολίγων ημερών, προς τον Υπουργό Τουρισμού και τις αρμόδιες Αρχές,  αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων μου για την ουσιαστική ενίσχυση του τουρισμού στη Χαλκιδική, το οποίο και έδωσα στη δημοσιότητα.

Η δυναμική προώθηση του τουριστικού προϊόντος και brandname της Χαλκιδικής, μιας από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας με ισχυρή συμβολή στο εθνικό ΑΕΠ, κρίνεται τώρα πιο επιβεβλημένη από ποτέ με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα που διαμορφώνονται σταδιακά.

Επιπλέον για τον αγροτικό κόσμο, τα θέματα του οποίου έχω την τιμή να επιλαμβάνομαι κοινοβουλευτικά και αποτελεί, για μένα, τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο ούτε από το Υπουργείο Οικονομικών κανένα ουσιαστικό και στοχευμένο μέτρο ελάφρυνσης.

Ο ήδη οικονομικά πιεσμένος αγρότης πώς θα ξεπεράσει αυτή την κρίση; Πώς θα αγοράσει πρώτες ύλες για την καλλιέργειά του, πώς θα προωθήσει τα προϊόντα του στην αγορά; Τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Στο Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν, έχουμε καταλήξει σε δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για τον αγροτικό κόσμο, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών και η επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. 

Advertisement

 

2) Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τόσο πάνω στον αγροτικό όσο και στον τουριστικό κλάδο, σχέδιο υποστήριξης των εργαζομένων και επανεκκίνησης της οικονομίας, ωστόσο οι θέσεις δεν βρίσκουν ούτε την “σωστή αποδοχή”απο τα ΜΜΕ ούτε λαμβάνονται υπ’όψιναπο την κυβέρνηση, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό; 

Απ: Καταρχάς, το τελευταίο δεν νομίζω ότι ισχύει. Κατά τις πρόσφατες συζητήσεις των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Βουλή, υιοθετήθηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έστω και καθυστερημένα αρκετές εκ των προτάσεών μας. Το Κίνημα Αλλαγής άλλωστε είναι εδώ για να κάνει όχι μόνο μαχητική και γόνιμη αντιπολίτευση αλλά και για να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την κοινωνία, για την οικονομία, για την εργασία, με πραγματικό κοινωνικό πρόσημο. Αυτό και πράττει, καθώς έχουμε παρουσιάσει αναλυτικό κοστολογημένο σχέδιο για τη στήριξη των επιμέρους τομέων της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση αλλά και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Σε τελική ανάλυση, μας ενδιαφέρει οι θέσεις μας να έχουν τη σωστή αποδοχή κυρίως από τους πολίτες, να δίνουν διέξοδο, να αποτελούν μια εναλλακτική, βιώσιμη, φιλοκοινωνική λύση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που η χώρα έχει τώρα περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

 

3)Ο Τουρισμός αποτελεί την “Βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ και φέτος φαίνεται πως η ύφεση στον κλάδο θα φτάσει και το 70%, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις περι υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των Ξενοδοχειακών μονάδων απο την κυβέρνηση , πιστεύετε πως θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα; 

Απ: Η τεράστια ζημία του ελληνικού τουρισμού φέτος είναι ήδη ορατή. 

Advertisement

Τo πλήγμα για επιχειρήσεις και εργαζομένους είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με τον κλάδο της εστίασης, τον άλλο βασικά πληττόμενο κλάδο. Είναι επομένως πολλαπλές οι αρνητικές επιπτώσεις και γι΄ αυτό από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για ένα ξεχωριστό σχέδιο διάσωσης του τουρισμού που αποτελεί για τη χώρα μας την κυρίαρχη πηγή εσόδων.

Οι υγειονομικές προδιαγραφές λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων που προτείνει η Κυβέρνηση περιλαμβάνουν μέτρα που προφανώς εισάγουν νέα δεδομένα στις κοινωνικές αποστάσεις και επαφές. Επίσης, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την οικονομική δυνατότητα των επιχειρηματιών των τουριστικών καταλυμάτων να εφαρμόσουν αυτά τα πολύ εξειδικευμένα και δαπανηρά μέτρα. Διότι, ναι μεν ίσως τα μεγάλα ξενοδοχεία να τα καταφέρουν, αλλά τα μικρότερα τουριστικά καταλύματα που αποτελούν την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων, δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν δεδομένης της ανεπανόρθωτης οικονομικής ζημίας που ήδη υφίστανται. Θα δημιουργηθούν επομένως δύο ταχύτητες λειτουργίας των επιχειρήσεων τουρισμού, γεγονός που θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα.

 

4) Σε δήλωσή σας παλαιότερα, έχετε πει πως “Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο απο ποτέ την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” , είναι μια δήλωση πιο επίκαιρη απο ποτέ, ποιές πιστεύετε πως θα ήταν οι σωστές κινήσεις υποστήριξης της Ελληνικής Οικονομίας απο την Ε.Ε; 

Απ: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε αυτά που πραγματικά μπορούσε, δείτε χαρακτηριστικά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ο ρόλος της Ένωσης θα έπρεπε να είναι να σχεδιάζει την επόμενη μέρα με αλληλεγγύη και ουσιαστική στήριξη των πολιτών της, ιδίως των πιο αδύναμων. Αυτό προσδοκούν οι πολίτες από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Θεωρώ ότι η Ε.Ε. τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και αφού πρόκειται για μια διεθνούς βεληνεκούς κρίση, πρέπει να την αντιμετωπίσει ως τέτοια και όχι να χωρίζεται σε στρατόπεδα. Αναφορικά με την Ελλάδα,η Ευρώπη πρέπει να χορηγήσει χρηματοδοτικά εργαλεία όχι ως νέο τύπο δανεισμού αλλά ως ένεση ρευστότητας, με άμεση απορρόφηση στις δημόσιες επενδύσεις, στις ψηφιακές υποδομές, στην υγεία, στην παιδεία, στην έρευνα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση με την κοινωνία και την ευημερία της.

 

Advertisement

5)Το Κίνημα Αλλαγής δέχεται πυρά εκατέρωθεν. Τόσο απο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και απο την ΝΔ υπάρχουν “διαρροές” και φημολογίες για “συζητήσεις”απο τη μια και για “μεταγραφές”απο την άλλη πλευρά, τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό; 

Απ: Τα πυρά εκατέρωθεν αποδεικνύουν ότι ο χώρος μας συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και τώρα αποτελούμε μια αστείρευτη πηγή στελεχών που μπορούν να προσφέρουν. 

Δε θα ήθελα να μείνω σε καμία φημολογία. Ο χώρος μας όλα αυτά τα χρόνια πέρασε πολλά. Τώρα όμως βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη καμπή που θα καθορίσει το μέλλον μας . Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει σαν Κίνημα Αλλαγής είναι πώς από εδώ και πέρα θα καταφέρουμε να έχουμε μια δυναμική παρουσία. Κάτι τέτοιο όμως δε μπορεί πλέον να είναι θεωρητικό αλλά μετρήσιμο. Μας αξίζει το κάτι παραπάνω και οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι προκειμένου να αναπτυχθεί η στρατηγική εκείνη που θα το αναδείξει.

 

6)Είναι οι αρχές τις σοσιαλδημοκρατίας αυτές που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα και την Ευρώπη απο την επερχόμενη κρίση; 

Απ: Σαφώς και είναι αλλά με σύγχρονους όρους βασισμένη στο ρεαλισμό και με πραγματικά δεδομένα. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, οι αρχές και οι διεκδικήσεις της είναι τώρα πιο επίκαιρες από ποτέ. Απέναντι σε ένα μοντέλο που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των λίγων, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να προτάσσει βιώσιμες πολιτικές για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Η ίδια η κρίση του κορονοϊού αποδεικνύει τη φθορά και την παντελή έλλειψη προοπτικής του καπιταλιστικού συστήματος.  Μόνο οι προγραμματικές λύσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εργαλείο παραγωγής πλούτου, δημιουργίας θέσεων εργασίας, εγγύηση κοινωνικής συνοχής, προστασίας της δημόσιας υγείας και μείωσης των ανισοτήτων.

 

Advertisement

7) Τι έχετε να πείτε στους συντοπίτες σας στην Χαλκιδική; Να “σφίξουν το ζωνάρι” ή να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο; 

Απ: Είμαι πάντα συγκρατημένα αισιόδοξος. Φυσικά και το φετινό καλοκαίρι για μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή όπως η Χαλκιδική θα είναι αρκετά δύσκολο αλλά ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με εκπληκτικές ομορφιές και εξαιρετικά γόνιμη γη. Μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε σε ένα χρόνο η Χαλκιδική μας να μην έχει ούτε ένα ξενοδοχείο κλειστό, ούτε έναν εργαζόμενο απολυμένο, ούτε έναν αγρότη σε οικονομική ανέχεια. Να είναι και πάλι η Χαλκιδική ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός που όλοι ξέρουμε. Προσωπικά δεν επαναπαύομαι, παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα των συμπολιτών μου και καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στις δύσκολες αυτές συνθήκες να μη νιώθει κανένας Χαλκιδικιώτης ότι δεν ακούγεται.