Connect with us

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Ήρθε η ώρα της ανανέωσης”

Published

on

Ν. Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη: Ήρθε η ώρα της ανανέωσης

 

«Κάποιοι έκαναν κεντρικό σημείο της καμπάνιας τους ότι δεν είμαστε βουλευτές. Αν ήταν να κάνουμε εκλογές μόνο για βουλευτές, μπορούσε να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και να εκλέξουν μόνοι τους τον αρχηγό. Οι εκλογές αυτές είναι για όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και ψηφίζουμε όλοι μας και επιλέγουμε όλοι μαζί το μέλλον» είπε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

 

Διλήμματα – ανανέωση ή ανακύκλωση;

Στην πορεία αυτή, τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα. Να πάμε μπροστά ή να μείνουμε στα ίδια; Ανανέωση ή ανακύκλωση προσώπων;

 

Advertisement

Αυτό είναι το εμπόδιο σήμερα; Ότι εγώ και κάποιοι συνυποψήφιοί μου δεν είμαστε βουλευτές; Το μεγάλο εμπόδιο για κάποιους είναι ότι κουράστηκε ο ελληνικός λαός να τους δίνει ευκαιρίες στην πολιτική τους ζωή. Ήρθε η ώρα της ανανέωσης, ήρθε η ώρα της αλλαγής και σας καλώ όλους μαζί να την υπηρετήσουμε 5 και 12 Δεκεμβρίου.Πάρτε την υποψηφιότητά μου στα χέρια σας. Δύναμή μου είστε εσείς, ο απλός κόσμος τους ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος που δεν αγωνιά για την καρέκλα του, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια του. Που δεν αγωνιά για το πολιτικό του μέλλον, αλλά για το μέλλον της πατρίδας μας. ο κόσμος που θέλει το ΠΑΣΟΚ και τον ήλιο να ξανανατείλει για μια εποχή εθνικής αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

 

Σύμβολα – ενότητα

Κάποιοι μας κραδαίνουν τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και λένε την Κυριακή το βράδυ θα τον έχουμε πάλι σύμβολο. Εμείς τον είχαμε πάντα σύμβολο. Δεν τον εγκαταλείψαμε ποτέ. Εμείς τον κρατήσαμε κοινοβουλευτικό κόμμα.Και να είστε σίγουροι ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος θα είναι στη θέση που τους πρέπει και αυτό είναι δέσμευσή μου. Απλά σέβομαι την παράταξή μας, διότι αυτή δεν είναι απόφαση ενός προέδρου, αυτή είναι απόφαση της λαϊκής βάσης της παράταξης.

 

Τιμούμε την αείμνηστη πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά γιατί προσέφερε αρκετά, και κυρίως ήταν αυτή που ένωσε την παράταξη και σταμάτησε την ελεύθερη πτώση των προηγούμενων ετών. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη της ενότητας που άφησε πίσω, να την κρατήσουμε όλοι με πολύ μεγάλη προσοχή, κοιτώντας το μέλλον και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα που θα ξανακάνει τη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Αυτή είναι η αγωνία που μας φέρνει όλους εδώ σήμερα στο Βελλίδειο. Αυτή είναι η αγωνία που οδηγοί χιλιάδες φίλους, μέλη, στελέχη να επαναπατρίζονται στην παράταξή μας, θέλοντας να τη δουν ξανά να σηκώνει ψηλά τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, να σηκώνει ψηλά τον ήλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας, όπως έκανε η παράταξή μας τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

 

Advertisement

Εναλλακτική στον φόβο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί φτάσαμε όμως εδώ; Γιατί πολλοί άνθρωποι δεν κατάλαβαν ότι το πολιτικό κόστος το βάλαμε κάτω από το συμφέρον της πατρίδας. Είδαν όμως στην πορεία ότι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έκαναν τις πολιτικές που ακολούθησε η χώρα μετά την χρεωκοπία του Καραμανλή, αλλά τις έκαναν χρησιμοποιώντας τις χειρότερες πρακτικές του χθες, το πελατειακό κράτος, την έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών, στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους, διχάζοντας τον ελληνικό λαό.

 

Αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε όλα αυτά που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, πρέπει να αγωνιστούμε για να γίνουμε ξανά κόμμα εξουσίας, για να σπάσει ο φόβος που κρατάτε τον Μητσοτάκη όρθιο. Ο φόβος που κάνει τον λαό μη θέλοντας να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην βλέπει μια εναλλακτική. Εμείς πρέπει να δώσουμε αυτή την εναλλακτική και να φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση και να έρθει μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη με ένα ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με αξιόπιστα στελέχη, με πολιτικό ήθος που θα χτυπήσει το πελατειακό κράτος και τα συμφέροντα, που θα ασκήσει πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

 

Κυβέρνηση των άριστων – διορισμένων

Μας λένε ότι είναι η κυβέρνηση των αρίστων. Ποιων αρίστων; Αυτών που διόρισαν στην πιο κρίσιμη φάση, διοικητές νοσοκομείων με πελατειακούς όρους; Αυτών που γέμισαν το κράτος μετακλητούς υπαλλήλους κάνοντάς τους ακόμα και γενικούς διευθυντές για να ελέγξουν τη δημόσια διοίκηση; Αυτών που πολλαπλασίασαν τις απευθείας αναθέσεις χρησιμοποιώντας τον κορωνοϊό; Ποιων αρίστων; Αυτών που κυβερνούν χωρίς να θέλουν να αξιολογούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Είναι πρωτοφανής αυτή η κατάσταση.

Advertisement

 

Τι τους κρατάει όρθιους; Ο φόβος μην επιστρέψουν τα χειρότερα. Όχι, μπορούν να επιστρέψουν τα καλύτερα. Και τα καλύτερα είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, με την παράδοση, την ιστορία και τα σύμβολά της.

 

Νέα εποχή χωρίς καταστροφικές διαιρέσεις

Στη νέα εποχή θέλω να σταματήσουν οι παλιές καταστροφικές διαιρέσεις. Η ενότητα πρέπει να είναι ενότητα στη βάση κι όχι στην ηγεσία, μια επίπλαστη ενότητα που φτιάχνεται με διανομή εξουσίας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Όλοι μαζί θα είμαστε στη νέα εποχή. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ το Κίνημα του ελληνικού λαού, το λαογέννητο κίνημα στην καρδιά και στην ψυχή του, των αγώνων της Δημοκρατίας, των αγώνων της κοινωνικής ισότητας και της αξιοπρέπειας.

 

Ο απλός κόσμος θα είναι η δύναμη αυτής της παράταξης, αυτός που την κράτησε όρθια στα πιο δύσκολα, εκεί πρέπει να επενδύσουμε.

Advertisement

 

Ήρθαν, πήραν καρέκλες και μετά μας γύρισαν την πλάτη

Θυμηθείτε αυτούς που ήρθαν, πήραν καρέκλες και μετά μας γύρισαν την πλάτη και γίναν υπουργοί του Μητσοτάκη και του Τσίπρα. Τους θέλετε πίσω; Εγώ δεν τους θέλω. Εγώ θέλω εσάς, τους ανθρώπους που αγωνίζονται στην καθημερινότητα.

 

Ελάτε μαζί μας να φτιάξουμε τη μεγάλη παράταξη απέναντι στη δεξιά. Γιατί όσο υπάρχει αυτή η αντιπολίτευση η δεξιά δεν θα χάνει δυνάμεις. Ελάτε μαζί μας να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για μια ανταγωνιστική οικονομία, για τις ανισότητες, για μια κοινωνία που δεν θα φοβάται τη φτώχεια, που η μητέρα θα μπορεί να έχει προσχολική εκπαίδευση για το παιδί της χωρίς να φοβάται μην μείνει χωρίς voucher. Να ξέρει ο καθένας ότι δεν απειλείται η οικονομική και κοινωνική του θέση από τις αλλαγές της παγκοσμιοποίησης.

 

Εθνική προσπάθεια να σπάσουμε ένα μίζερο και άγονο δικομματισμό

Advertisement

Ποια συζήτηση δημιουργεί μια αίσθηση γόνιμου πολιτικού διαλόγου στη χώρα; Στα ενικά θέματα, στο κοινωνικό κράτος, στην οικονομία; Άσπρο ο ένας μαύρο ο άλλος και όσο εμείς δεν σηκωνόμαστε όρθιοι αυτό το πράγμα δεν αντιμετωπίζεται. Για αυτό η προσπάθεια μας δεν είναι μια κομματική προσπάθεια για να αυξήσουμε τους βουλευτές από 22 σε 40, είναι μια εθνική προσπάθεια να σπάσουμε ένα μίζερο και άγονο δικομματισμό.

 

Προοδευτική διακυβέρνηση με αυτούς που έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια;

Λένε κάποιοι δεν θέλετε προοδευτική διακυβέρνηση. Με ποιους, με αυτούς που έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια; που έκαναν ένα δημοψήφισμα 5 εργάσιμων ημερών με ένα ψεύτικο ερώτημα και η απάντηση του λαού ανατράπηκε το ίδιο βράδυ; Ποιος σεβασμός στους θεσμούς και στη δημοκρατία; Αυτούς που 5 χρόνια βάφτισαν τον Καμμένο προοδευτικό για να συγκυβερνούν μαζί του; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης με τον κ. Τσίπρα.

 

Υπάρχει όμως πολύ μεγάλο περιθώριο να αγκαλιάσουμε τις δυνάμεις της προοδευτικής αριστεράς, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του κέντρου. Ήταν και πρέπει να ξαναγίνει το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς.

 

Advertisement

Όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου να κάνουμε κι εμείς το ίδιο να αγκαλιάσουμε να αγκαλιάσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς, όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς, να αγκαλιάσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου και να φτιάξουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με πρόγραμμα, χωρίς να μιλούμε με την ηγεσία του κ. Τσίπρα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον ανασχηματισμό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού

Κι αν μετά τη δεύτερη Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει 151 τι θα κάνετε; Εάν του λείπουν βουλευτές έχει ήδη προετοιμάσει το μέλλον ο ίδιος. Ενώ το παίζει κεντρώος έκανε τον ανασχηματισμό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ας πάει λοιπόν με τον Βελόπουλο που του αξίζει γιατί ήδη οι δυνάμεις αυτές στο κόμμα του είναι πάρα πολύ ισχυρές.

 

Το «με ποιους θα πάτε» να γίνει «ρωτήστε αυτούς αν θα έρθουν μαζί μας»

Εμείς θέλουμε να είμαστε ένα κόμμα εξουσίας, το μέλλον μας είναι να πάρουμε ένα πολύ μεγάλο διψήφιο ποσοστό, ώστε να σταματήσει το δίλημμα «με ποιους θα πάτε» σε κάθε τηλεοπτικό ραντεβού. Για να απαντήσουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με το ποσοστό μας, «ρωτήστε αυτούς αν θα έρθουν μαζί μας». Αυτό είναι το μέλλον μας, το μέλλον του πρωταγωνιστή και όχι το μέλλον του κομπάρσου.

Advertisement

 

Προτιμώ τα Βαλκάνια στην Ευρώπη και όχι βορά της Τουρκίας

Στο debate δε με ρώτησαν. Υπονοούμενα άφησαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ. Ως Ευρωβουλευτής είμαι 8 χρόνια στην Επιτροπή Εξωτερικών και τα τελευταία δυόμισι χρόνια α Α’ Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας και έχω ταξιδέψει αρκετά σε δύσκολες αποστολές.

 

Επίσημη μου θέση ήταν πάντα μία, τα Δυτικά Βαλκάνια λύνοντας τα διμερή ζητήματα να μπουν στην ΕΕ σεβόμενα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Εγώ θέλω ειρήνη και ευημερία στα Βαλκάνια προς όφελος του ελληνικού λαού. Προτιμώ τα Βαλκάνια στην Ευρώπη και όχι βορά τρίτων χωρών και ιδιαίτερα της Τουρκίας.

 

Από το 2017 έλεγα ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είναι χίμαιρα. Μπορεί να θεωρηθεί ο Ερντογάν ότι έχει σήμερα ευρωπαϊκή προοπτική; Είμαι κάθετος. Πρέπει να πάμε σε μια ειδική σχέση που από τη μία θα είναι αναβαθμισμένη σχέση μέσω της Τελωνειακής Ένωσης αλλά σε αυτό το νομικό κείμενο θα μπουν αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όποτε καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών ή συνθήκες καλής γειτονίας, απευθείας κυρώσεις. Δεύτερον, στην εμπορία όπλων δική μου η τροπολογία πέρυσι τον Σεπτέμβρη που πρώτη φορά σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπήκε το εμπάργκο όπλων στη Τουρκία. Για να σταματήσουν να πωλούν όπλα και οι δεξιοί Γερμανοί και οι σοσιαλιστές Ισπανοί, γιατί όταν κάνω εθνική πολιτική δεν κοιτώ τις ιδέες αλλά την πατρίδα μου.

Advertisement

 

 

Μου λένε κάποιοι, μα δεν ήσουν υπουργός. Δεν έχεις εκλεγεί βουλευτής. Και τους απαντώ. Όταν τους συνάντησε ο Ανδρέας Παπανδρέου τι από όλα αυτά που μου καταμαρτυρούν ήταν οι ίδιοι; Ήταν οι ίδιοι υπουργοί ή βουλευτές; Ο Ανδρέας τη νέα γενιά έβαλε στο προσκήνιο, διότι αν μετρούσε τις θέσεις της τότε γενιάς έπρεπε να μείνει στην Ένωση Κέντρου. Για αυτό έκανε ένα βήμα προς το μέλλον.

 

Η ανανέωση είναι πολιτική, ηθική, είναι η συνέπεια όλων μας. Είναι και θέμα κουλτούρας. Δεν χρησιμοποίησα εγώ το 4-2-1 για να βολέψω κανέναν πολιτικό μου φίλο, έφτασα να παίρνω 300.000 ψήφους σε δύο ευρωεκλογές και δεν έχω διορίσει ποτέ κανέναν στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Αυτή την ανανέωση θέλει ο ελληνικός λαός. Μια πολιτική που σκοτώνει το πελατειακό κράτος, μια πολιτική που σκοτώνει τον καθεστωτισμό, που οδηγεί την αλαζονεία της εξουσίας στο περιθώριο της ιστορίας. Αυτή πρέπει να είναι η νέα επαφή με τους πολίτες, μια πολιτική που δεν τους πληγώνει, γνωρίζοντας ότι δεν θα απολογηθούν ποτέ ξανά για κακώς κείμενα.

Advertisement

 

Πολιτική αυτονομία – να συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα

Η πολιτική αυτονομία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους αλλά και σε ισχυρά συμφέροντα. Οι πολίτες πρέπει από τη μεθεπόμενη Δευτέρα το πρωί να καταλάβουν ότι όταν λέμε μεταρρυθμίσεις δεν κοιτάμε κάτω, αλλά κοιτάμε και πάνω. Και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε και με μικρά και με μεγάλα συμφέροντα που κρατούν την Ελλάδα πίσω δεκαετίες και να αξιοποιήσουμε σωστά τους δημόσιους πόρους για όλους και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και όχι οι επενδύσεις να είναι μόνο προς τα πάνω.

 

Αυτή πρέπει να είναι η νέα μας πολιτική υπεροχή. Αυτό που δεν κατάφερε ούτε ο κ. Τσίπρας.