Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Μπ. Καραγεωργίου: “Μία μεγαλειώδης κυβίστηση και μία οφειλόμενη συγνώμη για τις Πρέσπες”

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου, Δημοσιογράφος

Η ξεκάθαρα προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την διάρκεια της ορκομωσίας της, ήταν η αφορμή να βγουν και πάλι στην επιφάνεια τα κατάλοιπα του ακραίου εθνικολαϊκισμού αλλά και να γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις όλων γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήταν 12 Ιουνίου του 2018 όταν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ,μετέπειτα, Βόρεια Μακεδονίας παρουσία των Πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ υπέγραφαν την συμφωνία για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας εν μέσω αντιδράσεων. Παρά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που εξέφρασε εκείνο το διάστημα, αλλά και πριν τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη κυβίστηση εγκαλώντας μάλιστα την Βόρεια Μακεδονία για την πιστή τήρηση της. Είναι πλέον σαφές πως η αφωνία και η αδράνεια γύρω από τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος λαμβάνoυν τέλος.

Βλέποντας τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον χαμογελά βλέποντας αυτή την μεταστροφή 180 μοιρών από αυτούς που τον κατηγόρησαν και με όχημα τους την πατριδοκαπηλία εξαπάτησαν τους πολίτες. Όλοι θυμόμαστε τις κορώνες πολλών από τους νυν κυβερνητικούς βουλευτές να εξαπολύουν μύδρους, μιλώντας για μειοδότες και προδότες. Όπως εν τέλει αποδείχτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις όποιες αστοχίες εμπεριέχει αποδείχτηκε ότι λειτουργούσε από το 2019 ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, κάτι που φανέρωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η νίκη του VMRO.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Προέδρου Κασσελάκη δείχνει να θέλει να οικειοποιηθεί την Συμφωνία των Πρεσπών αποφεύγοντας να αναφερθεί στο όνομα του εμπνευστή της, του Αλέξη Τσίπρα επί 3 συνεχόμενα 24ωρα, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει την παρακαταθήκη του. Μάλιστα η κίνηση του να επικοινωνήσει με τον Ζόραν Ζάεφ και να οργανώσουν από κοινού πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της συμφωνίας, έφερε ταραχή στη Κουμουνδούρου. Το κλίμα το έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο και η δήλωση του πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέα του “ΚΟΣΜΟΣ”, Πέτρου Κόκκαλή ο οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε:

” Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τομή στον ιστορικό χρόνο και έχει ονοματεπώνυμο. Να είμαστε, λοιπόν, ξεκάθαροι: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και είναι συνταρακτικό να ξεχνά να τον μνημονεύσει η ανακοίνωση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε στις Πρέσπες, όπως και στη Μακρόνησο, δεν διχάστηκε η Ελλάδα. Δόθηκαν αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη και χύθηκε αίμα νεών ανθρώπων. Η Ιστορία έχει καταγράψει στάσεις, απόψεις και μικροπολιτικές τακτικές.” στέλνοντας ξεκάθαρες βολές στην τωρινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι έχει γίνει σαφές πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει στο πλευρό εντός ή εκτός κόμματος ανθρώπους πρόθυμους και ικανούς να τον υπερασπιστούν.

Η μεγαλειώδεις κυβίστηση της Νέας Δημοκρατίας

Advertisement

“Είναι μία διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό περιμένουμε να γίνει σεβαστό και από την άλλη πλευρά” ήταν οι κουβέντες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Mε δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως απαράβατο όρο για την ευρωπαική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την απαράβατη τήρηση της Συμφωνίας λέγοντας αναφερόμενος στην πρόκληση κατα την διάρκεια της ορκομωσίας της νέας προέδρου πως:

“Αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ”

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα του “βέτο” σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας.

Αν κάτι είναι αυτό που μένει στην ατμόσφαιρα είναι ότι κάποιοι οφείλουν μία συγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Advertisement