Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Γιώργος Γεωργαλλίδης: “Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας”

Published

on

Γράφει ο Γιώργος Γεωργαλλίδης

Απέχουμε 29 μέρες από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024. Εκλογές οι οποίες έρχονται να κλείσουν ένα χρόνο με 4 εκλογικές διαδικασίες στην χώρα. Αξίζει όμως να δούμε το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται τόσο στον τόπο μας όσο και πανευρωπαϊκά. Στην πατρίδα μας έχουμε μια κυβέρνηση που είναι βυθισμένη στην αλαζονεία του περιβόητου 41%. Μια κυβέρνηση βυθισμένη στα σκάνδαλα (υπόθεση Ασημακοπούλου, υποκλοπές, Τέμπη, κ.α.) και με βαρύτατες Ευρωπαϊκές καταδίκες για το κράτος δικαίου. Μια κυβέρνηση τροχονόμο των μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν εις βάρος μας μέσω της ακρίβειας. Μια κυβέρνηση που εργάζεται μεθοδικά για την διάλυση του ΕΣΥ και του κράτους πρόνοιας της χώρας. Από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι κατ’ όνομα μόνο στον χώρο της αριστεράς, εγκλωβισμένη στην πολιτική του tiktok και του lifestyle. Με αρχηγό, έναν -κατά δήλωση του ίδιου- πρώην υποψήφιο υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη και επί χρόνια “διαφημιστή” του στην ομογένεια (όπως δείχνουν παλαιά άρθρα του κ. Κασσελάκη). Οι δε επιλογές πωλητών «χειρόγραφων επιγραφών του Ιησού Χριστού» και κάποιων κομμάτων – πάρκινγκ της ΝΔ που χρησιμοποιούνται ως “λαγοί” της κυβερνητικής παράταξης, όπως το μόρφωμα του κ. Λοβέρδου, δεν μπορούν να θεωρούνται σοβαρές εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις.

Ας σκεφτούμε όμως, τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει την βάση του και να πιάσει τον στόχο του μιλάει για “κίνδυνο αστάθειας”. Ισχύει; Προφανώς και όχι! Η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχει 159 βουλευτές (15 8+ τον δικηγόρο του κ. Κασιδιάρη που την στηρίζει αναφανδόν). Ενώ με την αποπομπή του ναζιστικού μορφώματος των Σπαρτιατών από την βουλή μπορεί να φτάσει τους 164. Άρα υπάρχει κίνδυνος αστάθειας; Σίγουρα όχι. Τι μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση; Ότι μόνο εκείνη μπορεί να αντιμετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ακούει τα προβλήματα του κόσμου, καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και έχει έναν αρχηγό νέο πετυχημένο και πλούσιο. Η πραγματικότητα; Κουβέντα για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, κουβέντα για την ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα θολά μέρη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του κ. Κασσελάκη. Οι συνεχείς επιθέσεις προς όμορους χώρους με την λογική δολοφονίας χαρακτήρων είναι καθημερινότητα, ενώ οι συνηθισμένες πάσες προς την ΝΔ δίνουν και περνούν (π.χ. το πρόσφατο αντιεμβολιαστικό κρεσέντο του περιβόητου κ. Πολάκη). Ποιο είναι, λοιπό, το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών τόσο για το μέλλον της Ε.Ε. όσο και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Αρχικά, πρέπει να γίνει σαφές ότι στηρίζοντας την ΝΔ στηρίζουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ΕΛΚ είναι αυτό που υποστήριξε την ακραία λιτότητα φτωχοποίησης της χώρας, που κάνει ότι δεν βλέπει το μεγάλο θέμα με το κράτος δικαίου στην χώρα και είναι πάντα υπέρμαχος της αυστηρής περικοπής δαπανών της Ε.Ε. Συνάμα, η κυριαρχία του στο ΕΛΚ σημαίνει αδιάλλακτη Ευρώπη, μη αναθεώρηση της ΚΑΠ και καμιά ευκαιρία μείωσης ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου. Μα αλήθεια, θα υποστηρίξουμε αυτό το κόμμα; Ας αναλογιστούμε τι Ευρώπη θέλουμε. Χωρίς αμφιβολία, μια Ευρώπη που να νοιάζεται για όλα τα κράτη μέλη, μια Ευρώπη με γοργά αντανακλαστικά στις εξελίξεις και τις προκλήσεις, μια Ευρώπη που ακούει τους αγρότες και υπερθεματίζει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης…

Τεράστιο, ωστόσο, είναι και το διακύβευμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τι βλέπουμε τώρα; Μια κυβέρνηση που λειτουργεί με ένα τρίπτυχο θανατηφόρο: “διαφθορά – συγκάλυψη – ατιμωρησία, η οποία όταν πιεστεί επικαλείται ως ύστατο επιχείρημα το 41% ως μια κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όλα τα ανομήματά της. Πως άραγε μπορεί να αλλάξει αυτό; Ψηφίζοντας μια αντιπολίτευση που από το 2019 έως το 2023 σε κατάσταση ύπνωσης έδωσε στον κ. Μητσοτάκη 41%, ενώ η ίδια απώλεσε 14%; Ψηφίζοντας μια αντιπολίτευση που δεν προσφέρει καμία προοπτική ένωσης του κεντροαριστερού χώρου; Πιστεύω ξεκάθαρα πως όχι! 

Την ίδια στιγμή, υπάρχει η ξεκάθαρη πρόταση του ΠΑΣΟΚ: Αν το εκλογικό σώμα δώσει στο ΠΑΣΟΚ την δεύτερη θέση με αυξημένα ποσοστά της τάξης του 16%+ και στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην ΝΔ, τότε το 2027 θα υπάρχει μια ισχυρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Η πρόταση αυτή θα διαμορφωθεί με το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ στους όμορους χώρους από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο για κοινή πορεία, με στόχο να φύγει η παρούσα κυβέρνηση, της οποίας η συμπεριφορά έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα ύβρεως και υποτίμησης της νοημοσύνης μας!

Στις Ευρωεκλογές που έρχονται έχουμε μια διπλή ευκαιρία. Να φέρουμε αλλαγή στην χώρα και αλλαγή στην Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Συμμετέχουμε όλοι και αποφασίζουμε για το μέλλον μας!

Advertisement

Γιώργος Γεωργαλλίδης, Μέλος Περιφερειακής Παράταξης “Νέα εποχή στο Νότιο Αιγαίο”,

Μέλος ΠΑΣΟΚ / Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης / Εκλεγμένος Σύνεδρος.

Advertisement