Χ.Θεοχάρης: “Ο εκτός τόπου και χρόνου” Υπουργός Τουρισμού – Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άρον-άρον άνοιγμα του τουρισμού, με πειραματισμούς και ουσιαστικά χωρίς σχέδιο, και με την πανδημία του κορονοϊού να εξαπλώνεται στη χώρα μας, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μέσα στο Κοινοβούλιο. 

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη από το βήμα της Βουλής, για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού –κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής– δεν έπεισαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Lockdown” για τους πολίτες – “Welcome” για τους Τουρίστες: Χ.Θεοχάρης: “Δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι στα σύνορα”

Όπως είπε ο υπουργός, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Μέχρι να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, θα γίνονται συχνά δωρεάν self-tests σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τόνισε επίσης ο κ. Θεοχάρης, χρησιμοποιώντας και αυτός (όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης) ως πανάκεια τα self test.

«Στέλνουμε σε όλους ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η χώρα είναι απολύτως υγειονομικά ασφαλής», ισχυρίστηκε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «στις 14 Μαΐου ανοίγουμε τα σύνορα μας. Με έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής γίνεται το άνοιγμα του τουρισμού». Όπως υποστήριξε, «για να φτάσεις να πεις συγκεκριμένη ημερομηνία σημαίνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έγινε με πολύ δουλειά και σταθερά βήματα», απορρίπτοντας παράλληλα τις κατηγορίες τόσο των επερωτώντων βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όσο και των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης για προχειρότητες.

Μάλιστα, επέκρινε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης πως ούτε λίγο ούτε πολύ δυσφημούν τη χώρα, ισχυριζόμενοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής υγειονομικά: «Μην χαλάτε την εικόνα. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν και ισχύουν. Χρειάζεται προσοχή να μη δυσφημιστεί η χώρα. Όλοι θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός με υγειονομική ασφάλεια και ισορροπία. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται ο τουρίστας το βρίσκει εδώ, γιατί η χώρα μας απέδειξε ότι σέβεται όλους τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Αποδόμηση από τους ερωτώντες βουλευτές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης, αντέτεινε ότι «ο υπουργός Τουρισμού εμφανίζεται ως Χάρι Πότερ, όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τουρισμού, παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα ότι η κυβέρνηση πέτυχε όλους τους στόχους». Πρόσθεσε πως «αυτά να τα λέτε και όταν συναντιέστε με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου για να διαπιστώσετε ο ίδιος αν τους πείθετε. Η κατάσταση που υπάρχει στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους είναι τραγική, και αποδεικνύει ότι δεν έχετε ούτε ένα υποτυπώδες σχέδιο για τον τουρισμό. Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός όταν ο υπουργός Ανάπτυξης αναιρεί τις προσπάθειες λέγοντας ότι δεν ξέρει πότε θα ανοίξει η εστίαση;».

«Και το σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα είναι ελλειμματικά και μη αποτελεσματικά, υποστήριξε ο γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο πρώτος επερωτών βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης καταλόγισε στη κυβέρνηση «απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, καθυστερήσεις και παλινδρομίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Δημήτρης Μπιάκης τόνισε την «ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης», ο Γιώργος Μουλκιώτης μίλησε για «πλήρη αβεβαιότητα για το μέλλον» του τουρισμού και της εστίασης, ο Ανδρέας Πουλάς σημείωσε ότι «στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός στους δύο σημαντικούς αυτούς παραγωγικούς κλάδους», ενώ ο Απόστολος Πάνας υπογράμμισε ότι «πρέπει με πιο γενναιόδωρη ματιά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τους».

Ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για τα 2 εκατ. των πολιτών που απασχολούνται στην εστίαση και στον τουρισμό, οι συνέπειες θα είναι τραγικές».

Σφοδρές οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό «άνοιγμα στο κενό». «Ανακοινώσατε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει αλλά εσείς δεν αποκαλύψατε κανένα σχέδιο. Το τουριστικό πεδίο είναι θολό. Επιχειρείτε ένα άνοιγμα στο κενό, με τουρίστες δύο ταχυτήτων, τους οποίους καλείτε να έρθουν σε πόλεις φαντάσματα. Πώς μπορεί χωρίς εστίαση να ανοίξει ο τουρισμός;», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Νοτοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, χαρακτήρισε «ελλειμματικό, αναποτελεσματικό και αντιλαϊκό το σχέδιο της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι δεν δίνει λύσεις για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη πολιτική βλέποντας και κάνοντας. Ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο για τον τουρισμό, ούτε πριν ούτε μετά την πανδημία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γεώργιος Λογιάδης, τόνισε «την ανάγκη επιμήκυνσης και αναβάθμισης της τουριστικής περιόδου».

πηγη: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ