Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθλητικό “πραξικόπημα” της “ελίτ” του ποδοσφαίρου: Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Το ποδόσφαιρο δεν είναι για τους λίγους και τους ισχυρούς”

Published

on

Δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων που ξεκινούν να βάζουν τα θεμέλια για να χτίσουν τη δική τους λίγκα, την European Super League, αποχωρώντας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, αλλά όχι από τα τοπικά τους πρωταθλήματα. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια και θα δώσει ακόμα ένα χτύπημα στο ήδη υποβιβασμένο ποδόσφαιρο. 

Τι προβλέπει η “Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα”

  • 20 συμμετέχουσες ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα την προηγούμενη χρονιά.
  • Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού.
  • Ξεκίνημα τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε playoffs δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών.
  • Τα νοκ-άουτ θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος.
  • Τo συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Η αντίδραση και η ανάρτηση του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη: 

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, οι οπαδοί του πιο «όμορφου ομαδικού αθλήματος», του ποδοσφαίρου, είναι ανήσυχοι.
Και αυτό γιατί 12 κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προτείνουν τη δημιουργία ενός κλειστού και ελιτιστικού ευρωπαϊκού διαγωνισμού, της ESL, με σκοπό μόνο να προσπορίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στα ήδη υπέρογκα έσοδα τους.
Πρόκειται για την ιδέα μιας διοργάνωσης, της οποίας η σύλληψη, προσβάλλει ευθέως τις αρχές του ανοικτού ανταγωνισμού και της αθλητικής αξίας. Προσβάλλει τον ίδιο τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους και αυτό που αγαπούμε όλοι οι άνθρωποι όταν αγωνιζόμαστε είτε στο χορτάρι, στο παρκέ, τις πισίνες ή τα κουλουάρ του στίβου.
Την αντίληψη ότι είμαστε όλοι ίσοι και ότι έχουμε μια ευκαιρία να διακριθούμε ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος μας, της κοινωνικής μας θέσης, των πολιτικών μας πεποιθήσεων, της θρησκείας ή του σεξουαλικού μας προσανατολισμού.
Είναι οι ίδιες οι έννοιες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού που εκπροσωπούν την ταυτότητα του εθνικού και ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ποδοσφαίρου.
Γιατί σήμερα, οι οπαδοί ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη μπορούν να ονειρευτούν ότι η ομάδα τους, ο Σύλλογος που αγαπούν, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα στον εθνικό και ευρωπαικό ανταγωνισμό και να φτάσει στην κορυφή.
Αυτή είναι η κοινή μας ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική παράδοση ποδοσφαίρου, η παράδοση ενός αθλήματος του κόσμου της εργασίας που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε για να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς.
Οι Ευρωπαϊκές Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν και να συνεργαστούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να υπερασπιστούν μαζί με τους Συλλόγους και το φίλαθλο κοινό την ακεραιότητα και το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προς όφελος του παιχνιδιού.
Για να μπορούν, οι φίλαθλοι οποιουδήποτε συλλόγου στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι η ομάδα τους μπορεί να ανέβει στην κορυφή και να παίξει ενάντια στους καλύτερους.

Γιατί όπως είπε και ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ:

«Γιατί να μην μπορεί κανείς να νικήσει ένα πλουσιότερο κλαμπ…. Δεν είδα ποτέ ένα σάκο από λεφτά να σκοράρει ένα γκολ!»