Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Χρήστος Γκόκας: “Απέναντι στη Δεξιά, στη Συντήρηση και στα κάθε λογής σκάνδαλα  το Κίνημα Αλλαγής είναι η πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος.”

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναλυτική συνέντευξη στον Γαβρή Άγγελο και το “The Socialist” παραχώρησε ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας. Ο Κος Γκόκας τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα για το θέμα των Ελληνοτουρκικών δήλωσε: “Η πρωτοφανής οπισθοδρόμηση της Τουρκίας με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί  86 χρόνια μετά, αποτελεί πρόκληση και ασέβεια για τον Χριστιανικό κόσμο αλλά και βεβήλωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.” Ενώ για τα περί εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής, ο Κος Γκόκας τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει στάση ευθύνης απέναντι στον Έλληνα πολίτη και είναι “απέναντι” στην πολιτική της Δεξιάς και το ίδιο απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό, ενώ για τα σκάνδαλα που είδαν το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η απάντησή του ήταν σαφής, “όλα στο φώς, να αναλάβει η Δικαιοσύνη”.  Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ρωτήθηκε και για το “μεταφορικό ισοδύναμο” που έχει πλήξει τους κατοίκους των νησιών της χώρας μας και η απάντησή του ήταν πως πρέπει να βρεθεί λύση στις δυσκολίες ενώ για την λεγόμενη “επιτροπή Πισσαρίδη” το σχόλιό του ήταν πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης “Βγάζει χαμένη” την Ελλάδα με δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να γίνει σωστή διαχείριση των χρημάτων. 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Γκόκα στο “The Socialist”:

– Aγαπητέ κύριε Γκόκα,σας καλωσορίζουμε στο “The Socialist”. Σε περίοδο “φορτισμένης”επικαιρότητας, με την μετατροπή της Αγιάς-Σοφιάς σε τζαμί, υπάρχει και ο φόβος για ένα ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο. Η Ευρώπη “μουδιασμένη” παρακολουθεί στενά τα γεγονότα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη…βλέπει και κάνει, τι έχετε να πείτε για αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ .

Η πρωτοφανής οπισθοδρόμηση της Τουρκίας με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί  86 χρόνια μετά, αποτελεί πρόκληση και ασέβεια για τον Χριστιανικό κόσμο αλλά και βεβήλωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει την επιλογή της Τουρκικής Κυβέρνησης για αποστασιοποίηση από την έννοια ενός κοσμικού και σύγχρονου Κράτους συμβατού με τις ιδέες της Ευρωπαϊκής προοπτικής. Η απάντηση σ’ αυτή την πρόκληση δεν μπορεί να  είναι οι αμήχανες δηλώσεις από τους διεθνείς παράγοντες. 

Παράλληλα έχουμε μια κλιμάκωση επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Η όποια αποκλιμάκωση δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

 Η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο απέναντι στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε με τη δική μας Εθνική Στρατηγική και αποφασιστικότητα, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα για τη διασφάλιση των Εθνικών μας συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων .Με εθνικό διάλογο και εθνική συνεννόηση,  πρώτα στην Ελλάδα, και όχι κρυφούς διαλόγους με την Τουρκία.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε σταθερά και επίμονα την σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών, για να είμαστε προετοιμασμένοι και όχι να ακολουθούμε τις εξελίξεις.

Διαφήμιση

Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου, και η Ευρώπη πρέπει να αφήσει τις φραστικές καταδίκες και άμεσα, όχι το Σεπτέμβριο, να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες απέναντι στην Τουρκία.

 

 Μετά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, υπήρξε έντονη “αναταραχή” στην βάση των ψηφοφόρων και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Με τα δημοσκοπικά ποσοστά να μην ανεβαίνουν, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σε δυναμική, υπάρχει κίνδυνος εσωστρέφειας στο ΚΙΝΑΛ;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει την αυτοκριτική του και  η Κοινοβουλευτική του Ομάδα  έχει επιλέξει συνειδητά να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και τους πολίτες , αναδεικνύοντας διαρκώς τα προβλήματα που αφορούν όλους μας, ασκώντας “χρήσιμη” Αντιπολίτευση απέναντι σε μια  Κυβέρνηση του  “βλέποντας και κάνοντας” και σε μια ανεπαρκή  και ανίκανη, να προσφέρει, χαμένη στη δίνη της δικής της κρίσης ταυτότητας,  Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στην εσωστρέφεια. Έχουμε κάνει τη στρατηγική μας επιλογή της Αυτόνομης πορείας, που αποτελεί μονόδρομο για την Παράταξή μας.

Παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα όπως καταγράφονται, έχουμε όμως εμπιστοσύνη στις θέσεις μας και στη δουλειά μας, απευθυνόμαστε με ευθύνη ώστε να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, έχουμε υπομονή και επιμονή και εκτιμώ ότι στο τέλος θα αξιολογηθούμε θετικά.

Η πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το “βλέποντας και κάνοντας” ή οι επικοινωνιακές φιέστες- όπως όλα δείχνουν εδώ και 1 χρόνο, έχει “ξεπεράσει επικοινωνιακά εμπόδια” όπως η “Λίστα Πέτσα”, το Προσφυγικό, οι μετακλητοί και τα δημοσιεύματα για απευθείας αναθέσεις κ.α, με αποκαλύψεις για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το παραδικαστικό, το Μάτι .. πιστεύετε πως τα 2 μεγάλα κόμματα, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων τις κρίσιμες ώρες; Ποιά η θέση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για τις αποκαλύψεις εκατέρωθεν;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία, μετά την υγειονομική κρίση, είναι πολλά και σοβαρά. Ο ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ χαρακτηρίζεται από τη επιστροφή στην συντήρηση, τον παλαιοκομματισμό και την αδιαφάνεια. 

Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν απαντά στην ουσία των προβλημάτων. Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις, οι εξαγγελίες συνοδεύονται με μείωση έως 20% των αποδοχών των εργαζομένων, οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν, καθιερώνεται η μισή δουλειά με μισό μισθό, η ανεργία μεγαλώνει, ο κόσμος της παραγωγής αντιμετωπίζει αδιέξοδα.  Επίσης προστέθηκε η απογοήτευση στους συνταξιούχους που θα πάρουν πολύ λιγότερα  τελικά, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι δε θα πάρουν τίποτε.  Παράλληλα,ούτε η πρώτη κατοικία πλέον προστατεύεται. Ολοκληρωμένο Νομοσχέδιο δεν είδαμε για κανένα Τομέα, όπως η Οικονομία, η Ανάπτυξη, ο Πρωτογενής Τομέας, η Παιδεία,  το Φορολογικό Σύστημα, η Υγεία , όπου όψιμα ανακάλυψαν την αξία του Ε.Σ.Υ.

Διαφήμιση

Ακόμα περιμένουμε τις μεγάλες επενδύσεις.

Η πραγματική οικονομία, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας απειλούνται από τις καθυστερήσεις και τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” της Κυβέρνησης και τα ανεπαρκή και αποσπασματικά της μέτρα που μόνο στήριξη δεν προσφέρουν. Οι ανισότητες μεγαλώνουν και οι ευάλωτοι αποδυναμώνονται. Στήνεται το νέο πελατειακό κράτος της Δεξιάς, φαίνεται σε πολλά Νομοσχέδια όπως το πρόσφατο  του Υπουργείου Παιδείας.

Οι αποκαλύψεις για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν τα αποτελέσματα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και του τυχοδιωκτισμού με τον οποίο πολιτεύτηκε. Μ’ αυτές τις λογικές και μ ΄αυτές τις αντιλήψεις, μ ‘ αυτούς που όψιμα υποκρίνονται τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούμε να συναντηθούμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνητικό του παρελθόν βρίσκεται σήμερα σε πολιτικό αδιέξοδο. Οι δυο τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ένα  κακέκτυπο διπολισμού μέσα σ’ ένα νοσηρό κλίμα, σε μια σύγκρουση μακριά από την  ουσιαστική πολιτική πραγματικότητα, δέσμιοι των επιλογών τους και των πράξεών τους που προσπαθούν να κρύψουν από τα μάτια του κόσμου.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να έρθει στο φως η αλήθεια για όλα τα πεπραγμένα, και του  ΣΥΡΙΖΑ  και της ΝΔ.

Το Κίνημα Αλλαγής , απέναντι σ ‘όλα αυτά έχει  επιλέξει να βρίσκεται στο πλευρό των ευάλωτων και μη προνομιούχων, όλων αυτών που πληρώνουν το μάρμαρο της υγειονομικής κρίσης. Απέναντι στη Δεξιά, στη Συντήρηση και στα κάθε λογής σκάνδαλα  το Κίνημα Αλλαγής είναι η πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος.  Για να στεριώσει η πραγματική Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η ευημερία.


 Σε ερώτηση που καταθέσατε ως Κ.Ο στην Βουλή, αφήσατε “αιχμές” για την διαφάνεια στο σώμα της Πυροσβεστικής :Μεταξύ άλλων η ερώτηση που καταθέσατε έχει ως εξής: “Ποια είναι η έκβαση της διερεύνησης των πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα το 2017; Γιατί χρονοτριβεί η
δικαστική έρευνα; Ζητούμε να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα,
εφόσον υπάρχουν.” Η ΝΔ συνεχίζει και διατηρεί το προϋπάρχον καθεστώς και οι πυρκαγιές στις Κεχριές Κορινθίας δείχνουν να επιβεβαιώνουν το Κίνημα Αλλαγής σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος. Τι πρέπει να γίνει;

Πράγματι, μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις και τους πρωτοφανείς διαλόγους,  καταθέσαμε Ερώτηση και ζητήσαμε να  μας γνωστοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα για τις υποθέσεις αυτές  (ΕΔΕ, πορίσματα της Πυροσβεστικής).Παράλληλα θέσαμε ζήτημα για τα κριτήρια, την διαφάνεια και την αξιοκρατία στην επιλογή της ηγεσίας και της ανώτερης ιεραρχίας της Πυροσβεστικής. Ζητήσαμε  επίσης να ενημερωθούμε για το αν έχουν ληφθεί μέτρα εκπαίδευσης του πληθυσμού σε οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, όπως π.χ. ασκήσεις εκκένωσης.

Διαφήμιση

Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που καλείται να διερευνήσει κάθε πτυχή των υποθέσεων που συζητούνται, για το Μάτι, τη Μάνη και τα Κύθηρα.Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι το ελάχιστο χρέος απέναντι στα θύματα αυτής της καταστροφής.

Θεωρώ ότι απαιτείται αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας με μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη οργάνωση και περισσότερα μέσα για τους  αξιωματικούς και τους πυροσβέστες μας, οι οποίοι με αυτοθυσία υπηρετούν το καθήκον τους, και αδικούνται από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Ως υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών και Υποδομών της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, ποιά η θέση σας για την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους νησιώτες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο;
Τι πρέπει να γίνει με την ΕΑΒ που “έχει αφεθεί στην μοίρα της”;

Οι νησιωτικές κοινωνίες και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα επιβίωσης από την κρίση της πανδημίας και των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία τους και ειδικά τον τουρισμό. Απαιτείται πληθώρα θαλάσσιων μεταφορών τόσο για τις εισροές όσο και τις εκροές που προκύπτουν κατά τη λειτουργία των νησιωτικών επιχειρήσεων, πράγμα που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και λειτουργίας τους. 

Για την άμβλυνση του επί πλέον αυτού κόστους εφαρμόζεται μεταφορικό ισοδύναμο που μειώνει το κόστος μετακίνησης των κατοίκων και της μεταφοράς αγαθών και πρώτων υλών.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο υπάγεται στην τήρηση του de minimis και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με επί πλέον δυσκολίες και αποκλεισμούς από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Μετά την εξαγγελία των μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 οι δυσκολίες και οι αποκλεισμοί αυξήθηκαν λόγω του de minimis. Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι δυσκολίες πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν και να βρεθεί τρόπος άμεσης πρόσβασης των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Όσον αφορά τώρα στην ΕΑΒ , θεωρούμε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής Ισχύος της χώρας, και μπορεί να συνεισφέρει άμεσα   στην  ανάπτυξη της Αμυντικής μας Βιομηχανίας. Εμείς, τασσόμαστε υπέρ μιας ευέλικτης και λειτουργικής ΕΑΒ με πολιτικές που θα διευρύνουν τις δραστηριότητες της, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Διαφήμιση

 

-Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία χαρακτηρίστηκε απο ως “ευκαιρία για την Ελλάδα”.Πιστεύετε πως η ΝΔ με την ανάθεση της διαχείρισης του ποσού που θα λάβει η χώρα μας, στην “Επιτροπή Πισσαρίδη” πράττει σωστά; Είναι όντως ευκαιρία για την Ελλάδα ή μιλάμε για μια οικονομική επιτήρηση άλλου είδους;

Κατ’ αρχήν είναι θετικό ότι υπήρξε απόφαση. Με συμβιβασμούς προφανώς, αλλά και με αστερίσκους. Με λεπτομέρειες για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθούμε καλύτερα

Η Ευρώπη όφειλε να δικαιώσει την προοπτική της με αποφάσεις που πρέπει να στηρίζουν τους λαούς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Όφειλε να δώσει τη δυνατότητα για αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη και να αφήσει στην άκρη συμφέροντα που προσπαθούν να επιβληθούν από τη θέση της οικονομικής ισχύος. Αν το οικοδόμημα καταρρεύσει όλοι θα χάσουν.

Αν το πέτυχε, με σιγουριά θα το γνωρίζουμε όταν αρχίσει η υλοποίηση της απόφασης, πολύ περισσότερο όταν θα δούμε τα αποτελέσματα.

Έχουμε τη μείωση της επιχορήγησης στα 19 δισ. και την αύξηση των δανείων στα 12,5 δισ. (3 δισ. λιγότερα επιχορήγηση).

Από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, προκύπτει μείωση συνολικά, με αύξηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σταθερούς πόρους για την ΚΑΠ, αλλά και τον περιορισμό στο ένα τρίτο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, για την Ελλάδα στο 1 δισ.

Είναι λογικό να ακούγονται οι απόψεις ειδικών για διάφορα θέματα, όπως της Οικονομίας ή της Υγείας που προηγήθηκε. Η Επιτροπή Πισσαρίδη μπορεί να δώσει τις προτάσεις της.

Διαφήμιση

Σε κάθε περίπτωση όμως η Κυβέρνηση  οφείλει άμεσα να οργανώσει   μια πολιτική συζήτηση με όλα τα κόμματα, στη Βουλή ,για να συνδιαμορφώσουμε, μαζί με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να ωφελήσουν την αναπτυξιακή – παραγωγική προσπάθεια, να αφορούν όλους, επιχειρήσεις και εργαζομένους, για να αντιμετωπιστούν κοινωνικά προβλήματα και να δρομολογηθεί μια σταθερή πορεία Ανάκαμψης της Εθνικής Οικονομίας και Στήριξη της Εργασίας. Έτσι θα μπορούμε με Εθνική συνεννόηση να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να αποφύγουμε άλλες περιπέτειες.