Κορωνοϊός: Μπαίνει “ταφόπλακα” στην εστίαση;

Της Μαριλίζας Παντέλογλου- Δημοσιογράφου

Σήμερα ακούσαμε μετά από πολύ καιρό, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Χωρίς χαρτιά. Να μας λέει “με το γάντι” και “ροδοπέταλα” πως έρχονται σκληρά μέτρα και νόμοι που πρέπει να μάθουμε να  “ζουμε ελεύθεροι” σε καθεστώς οριζόντιων μέτρων.

Ναι. Αυτό είπε. Και όσοι δεν αντιλήφθηκαν τις λέξεις “πίσω από τις λέξεις” τότε, ο φόβος, ο διχασμός και η “κατευθυνόμενη δημοσιογραφία” έχουν πράξει τα δέοντα για να εθελοτυφλείτε.

1259 κρούσματα. Πολλά. Περισσότερα από όσα μπορεί η κοινή λογική του μέσου νεοέλληνα να αντέξει. Και ύστερα; Υστερία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρακαλάνε για νέο lockdown και τα “καλά θα μας κάνουνε” ακούγονται συνέχεια, σε πλατείες, ραδιόφωνα, εφημερίδες, τηλεοράσεις, καφενεία και σχολεία. Παρακαλάμε δηλαδή, να στερηθούμε βασικών δικαιωμάτων μας, ελέω υγειονομικής κρίσης. Μιας υγειονομικής κρίσης που φαίνεται πως “θα τραβήξει” παραπάνω από όσο περίμενε ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος. 2-3 χρόνια λέει, να βρεθεί ένα εμβόλιο “της προκοπής”. Όλα τα άλλα , δεν θα έχουν δοκιμαστεί επαρκώς…. 2-3χρόνια να βρεθεί ένα εμβόλιο ενός άγνωστου θανατηφόρου και άκρως μεταδοτικού ιού χωρίς πρότερη παρουσία στα ιατρικά χρονικά μα άλλες και άλλες ασθένειες συνεχίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες να μένουν “με ερωτηματικά και αδιέξοδα για εύρεση εμβολίου”.

Έιναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Ναι. Ο Νεοέλληνας είναι “έρμαιο της κοινής γνώμης” , είναι “αντιδραστικός”, είναι “ανεξάρτητος” , είναι “συνομωσιολόγος” είναι “covidiot” και εν τέλει, γίνεται εντελώς “idiot” χωρίς το πρώτο συνθετικό μπροστά…. 

Στα 1259 κρούσματα την ημέρα ΔΕΝ φτάσαμε επειδή οι νέοι “παρτάρουν ανεξέλεγκτα”. Φτάσαμε με τον συνδυασμό ανικανότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης με την ιδιοσυγκρασία όλων ανεξαιρέτως των ηλικιακών ομάδων της χώρας που “δεν πείστηκαν” πως τα πράγματα είναι δύσκολα την εποχή της πανδημίας. Και αυτό γιατί, κυβερνητικά στελέχη έκαναν “πάρτι” σε πλατείες, φιλούσαν το χέρι του παπά και έβγαζαν “σέλφι” σε εκκλησίες -τίγκα στους πιστούς- χωρίς μάσκα πάντα, δήλωναν πως “κολλάει” αν είσαι όρθιος σε ένα κατάστημα χωρίς μάσκα μα αν κάτσεις για να φας, να πιεις ή να παραγγείλεις, ξαφνικά “Δεν κολλάει”. Το ίδιο αστείο με τους μαθητές στην τάξη, 9 άτομα ανα 45 τ.μ και σε 20 τ.μ 30 παιδιά/τάξη…. Αστείοι. Αστείοι και τραγικοί συνάμα οι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα νέα μέτρα που έρχονται- ταφόπλακα στην εστίαση..

Σήμερα, στην Ιταλία, χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονται για την επίσημη 1η ημέρα της ταφόπλακας στην εστίαση ,τις τέχνες, την ψυχαγωγία.. Απο τις 18.00 και μετά όλα κλείνουν, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 και “στρατιωτικός νόμος” στην Β.Ιταλία.

Μας αφορούν όλα αυτά τα μέτρα γιατί πίσω από την εύγλωττη παρουσία του Τσιόδρα στην ενημέρωση σήμερα, είναι σαφές πως έρχονται “οριζόντια μέτρα” στα πρότυπα του εξωτερικού:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 συζητά η κυβέρνηση
  • Κλείνει εστίαση από της 21.00
  • Κλειστά θέατρα κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι
  • Delivery μέχρι τις 23.00
  • Μείωση των καθήμενων ανα τ.μ και των όρθιων ανα τ.μ

Aυτό σημαίνει ουσιαστικά, το “τέλος” της εστίασης και της ψυγαχωγίας όπως την ξέραμε… για πόσο; Για τόσο! Για όσο χρειαστεί – θα μας πουν- το θέμα είναι τι θα γίνει με τις “ουρές” στα ταμεία του ΟΑΕΔ και τι θα γίνει με όλους αυτούς που επένδυσαν σε αυτόν τον μέχρι πρότινος -άκρως κερδοφόρο κλάδου του “άρτου και των θεαμάτων” –

Η Εστίαση κάνει τζίρο ίσο με το 40% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Που “απογυμνωμένη” από βιομηχανία, βιοτεχνία, βασιζόταν στην εστίαση, την ψυχαγωγία και τον τουρισμό για να θεωρείται “υγιής οικονομικά”. Τι πρέπει να γίνει πια; Να επενδύσουμε αλλού; Τι θα γίνει με αυτή την δύσμοιρη γενιά των 30δων που είδαν μία φορά στα 20 τους τα όνειρά τους να “κάνουν φτερά” και μία στα 30 τους , όταν αισθάνθηκαν έτοιμοι να κάνουν βήματα στην “κακοτράχαλη” Ελλάδα, να τους παίρνουν το χαλί κάτω από τα πόδια;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ