ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κορονοϊός: Φταίει η Κυβέρνηση, ΟΧΙ η νεολαία!
Γράφει η Χριστίνα Ψωμοπούλου.
Εδώ και καιρό, γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ρίξει το φταίξιμο στους νέους. Σε μια γενιά που έχει καταπονηθεί τόσο πολύ από τον λαϊκισμό και την οικονομική κρίση που μπροστά στην Υγειονομική κρίση, η πλειονότητα, έχει επιδείξει σεβασμό και κατανόηση- ιδίως στην Ελλάδα! Είναι εύκολο, για τους “μαγαζάτορες” της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλουν στο παιχνίδι τους “υπαλλήλους” της Λίστας Πέτσα και όλοι μαζί να εφορμήσουν στο μέλλον της πατρίδας μας. Τους νέους. Οι νέοι είναι αυτοί που είδαν τα όνειρά τους “να κάνουν φτερά” όλο αυτό το διάστημα. Οι νέοι είναι αυτοί που σε δύσκολους χρόνους “έβαλαν πλάτη” για να ορθοποδήσει ο τόπος είτε με την αποδοχή των μειώσεων των αμοιβών είτε με την έμμεση επιβολή του καθεστώτος της ανεργίας στην καθημερινότητά τους είτε επενδύοντας στο αύριο των .. παιδιών τους -αν και εφόσον βρουν το κουράγιο να κρατήσουν την ιδέα του έρωτα και της δημιουργίας οικογένειας σε αυτό το ρευστό πολιτικό-κοινωνικό τοπίο της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια. Ναι, στους νέους “Βράζει το αίμα” και προέβησαν σε υπερβολές αυτό το διάστημα. Που ήταν όμως η κυβέρνηση; Τι παράδειγμα έδωσε; Τι μέτρα έλαβε; Τι μέτρα πήρε πίσω και μετά τα ξαναέλαβε;
Πού ακριβώς ήταν το κράτος και οι αρχές, όταν οποιοσδήποτε αψηφούσε τα μέτρα;
Πού ήταν κρυμμένοι όλοι όσοι έπρεπε να διαπιστώσουν τη μη τήρηση αποστάσεων, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα μπαρ, πού ήταν αυτοί που δεν προέβλεψαν το τι θα συνέβαινε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα πλοία και στα νησιά;
Γιατί ο τουρισμός άνοιξε άναρχα και χωρίς πιο αυστηρά μέτρα όπως για παράδειγμα η προσκόμιση αρνητικού τεστ, που επιβλήθηκε πριν λίγες μέρες, όταν πλέον ο εφιάλτης του κορονοϊού στην Ελλάδα είχε επιστρέψει για τα καλά;
Σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους και σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, η ηγεσία πρέπει να δίνει σαφές μήνυμα και να αναλαμβάνει και την ευθύνη. Αυτό έγινε με τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης τον Μάρτιο. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν.
Στη συνέχεια το μήνυμα θόλωσε, από το άγχος να εμφανιστεί η Ελλάδα ως η πιο ασφαλής χώρα για τους τουρίστες και για να καρπωθεί η κυβέρνηση τα όποια πολιτικά οφέλη.
Ακόμα και τώρα, που μετράμε σταθερά 200 κρούσματα την ημέρα, υπάρχει αμφισβήτηση για το αν υπάρχει στρατηγική ή για το αν απλώς τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Και η ευθύνη για αυτή τη θολή εικόνα και τα αντιφατικά μηνύματα, βαραίνει εξολοκλήρου την κυβέρνηση.
Η καταφυγή στον κοινωνικό αυτοματισμό “φταίνε οι νέοι, που πήγαν στα πάρτι”, είναι ένα φθηνό επικοινωνιακό τρικ και το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.
Διότι αν η ηγεσία της χώρας την ώρα της μάχης, “δείχνει” τον πολίτη ως υπεύθυνο, σημαίνει ότι σκέφτεται από τώρα την πολιτική διαχείριση μιας αποτυχίας.
με πληροφορίες απο NEWS247.gr