ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Χωρίς σχέδιο, με έξαρση κρουσμάτων τα σχολεία ανοίγουν 7 Σεπτεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου. Στο σκοτάδι οι γονείς που δεν έχουν καμία ενημέρωση για το σχέδιο (;) του υπουργείου Παιδείας.

“Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού και στο σχολικό περιβάλλον”, πρόσθεσε.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιβεβαίωσε την ημερομηνία, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία. Θα πηγαίνουν και πάλι οι μαθητές εκ περιτροπής και πόσοι μαθητές θα είναι ανά τμήμα; Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα υπάρξει παρακολούθηση εκ περιτροπής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εκπαιδευτικοί έχουν ειδοποιηθεί να δηλώσουν ωράρια, κάτι που σημαίνει ότι εξετάζεται λειτουργία πρωί – απόγευμα.

Πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα υγιεινής και η χρήση μάσκας σε μικρούς μαθητές;

Θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση και πώς δεν θα εξελιχθεί ξανά σε παρωδία, με την εφαρμογή να επαφίεται στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών με πενιχρά μέσα;

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δασκάλων, καθηγητών και μαθητών;

Έχουν ληφθεί υπόψη, παραδείγματα ανοίγματος σχολείων στο εξωτερικό, σε καιρό έξαρσης κρουσμάτων, όπως στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ;

Μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει, ενώ η 7η Σεπτεμβρίου είναι μόλις τρεις εβδομάδες μακριά και θα έπρεπε οι γονείς να γνωρίζουν το σχέδιο που υπάρχει -αν υπάρχει- έστω και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τι λέει η ΟΛΜΕ

Ενστάσεις και προβληματισμούς εξέφρασε μιλώντας στο Open ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης. Έκανε λόγο για αντιφατική στάση του υπουργείου Παιδείας και τόνισε οτι απαιτούνται κονδύλια τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που το υπουργείο επιλέξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είπε οτι δεν είναι κάτι απλό και χρειάζεται σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή. Επεσήμανε δε, οτι κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος απο την τηλε -εκπαίδευση που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη άνοιξη.