Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Μάντζος: Η ομόφωνη απόφαση για την απαλλαγή του Λοβέρδου από την “υπόθεση Novartis” “κόλαφος” για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Published

on

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η υπόθεση Novartis, την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε να «εργαλειοποίησει» κατά πολιτικών αντιπάλων και κατά της αλήθειας, επιμείναμε στην ανάγκη για εις βάθος διερεύνηση από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα ομόφωνα αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από κάθε κατηγορία, δικαιώνοντας τόσο τον ίδιο που ζήτησε από την αρχή τη δικαστική διερεύνηση χωρίς βουλευτική ασυλία όσο και την Παράταξη, για την ανεπιφύλακτα θεσμική της στάση.

H απόφαση

Ομόφωνη δικαίωση για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr.Σήμερα με  βούλευμα του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας απαλάσσεται από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σε σχέση με την υπόθεση Novartis .

Έτσι, έκλεισε και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο των ερευνών μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της φαρμακοβικομηχανίας.

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε προτείνει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβερδου.

Ειδικότερα, στο “δια ταύτα” του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.

Advertisement

Παράλληλα, στο βούλευμα επισημαίνεται ακόμη στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων , δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής , οι ίδιοι δε , δεν ήταν ούτε αυτόπτες , ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έχει ήδη παραπεμφθεί ως κατηγορούμενη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την επίμαχη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Λοβέρδος είχε συναινέσει στην άρση ασυλίας του και έχει δηλώσει πως αναμένει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση και σήμερα δικαιώνεται.