“Μάχη” ανακοινώσεων ΔΑΠ(ΝΔΦΚ)-ΠΚΣ με θέμα ψήφισμα για την Σοφία Μπεκατώρου

“Κόκκινους φασίστες των Πανεπιστημίων” χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης την ανακοίνωση που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ από την “Πανσπουδαστική” του ίδιου τμήματος.

Προς διεξαγωγή συμπερασμάτων, η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦ και το ψήφισμα της ΠΚΣ:

Διαχρονικά ψεύτες και φασίστες

Κάθε φορά που νομίζει κανείς ότι το βαρέλι της λασπολογίας έχει πιάσει πάτο, έρχονται οι γνωστοί-άγνωστοι λάτρεις των fake news να μας διαψεύσουν.

Από χθες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια ανεκδιήγητη καταγγελία της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με την οποία οι αυτόκλητοι τιμητές των πάντων τολμούν να κατηγορήσουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χανίων για την καταψήφιση ψηφίσματος στήριξης προς τη Σοφία Μπεκατώρου.

Επειδή το θέμα της σεξουαλικής βίας δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, είχαμε την ελπίδα ότι έστω γύρω από αυτό το ζήτημα, ο Σύλλογος Φοιτητών θα μπορούσε να ενώσει τη φωνή του σε μια κοινή καταδίκη των θλιβερών και σοβαρών περιστατικών σεξουαλικής βίας και ότι θα δηλώναμε συνολικά τη στήριξή μας προς τη Σοφία Μπεκατώρου και κάθε θύμα σοβαρότατων εγκληματικών ενεργειών.

Μάταια. Οι κόκκινοι φασίστες του πανεπιστημίου απαίτησαν την ψήφιση ενός ψηφίσματος γεμάτο κομματικές θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος με λίγες γραμμές για τη Σοφία Μπεκατώρου. Απαιτούσαν ένα ψήφισμα που θα έπρεπε να έχει ενωτικό μήνυμα να γίνει για αυτούς ένα ακόμη πεδίο ιδεοληψίας. Οι ίδιοι άλλωστε με περίσσια αλαζονία το διακινούν στο διαδίκτυο.

Αρνήθηκαν την αντιπρότασή μας ο Σύλλογος Φοιτητών να σταθεί απερίφραστα και ενωτικά στο πλευρό κάθε θύματος χωρίς μικροκομματικά σχόλια και σε μια χυδαία και ακραία αντίφαση του υποτιθέμενου μηνύματός τους για στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες, επιτέθηκαν στη γυναίκα εκπρόσωπο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Να το ξαναγράψουμε με σαφήνεια: πέντε εκπρόσωποι της δήθεν προόδου στα Πανεπιστήμια, προπηλάκισαν και απείλησαν με βία την κοπέλα που εκπροσωπούσε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτοί οι ψεύτες, υποκριτές και φασίστες κάθε απόχρωσης σήμερα κουνάνε το δάχτυλο για «μη στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες».

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει δώσει μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλευρό της κοινωνίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών. Δε θα δεχτούμε μαθήματα απο διακινητές fake news και θρασύδειλους τραμπούκους που συνηθίζουν τις συμπεριφορές για τις οποίες σήμερα -όπως και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν- μας κουνάνε το δάχτυλο. Δε θα δεχτούμε υποδείξεις από εκείνους που σιωπούσαν για τα περιστατικά βιασμών και τις απόπειρες βιασμών που λάμβαναν χώρα μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους επί ΣΥΡΙΖΑ και σιωπούσαν για το «άσυλο».

Συνεχίζουμε με όπλο μας την αλήθεια.

Το ψήφισμα της ΠΚΣ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που κατήγγειλε την σεξουαλική καταπίεση που δέχτηκε η ίδια στα 21 της χρόνια. Ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από αθλήτριες και φοιτήτριες, που δίκαια έχουν πυροδοτήσει την αγανάκτηση και την οργή για την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες. Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη.

Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένα περιστατικά. Καταδικαστέα φαινόμενα όπως το συγκεκριμένο είναι αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού στον οποίο κουμάντο κάνουν οι «ισχυροί παράγοντες». Όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις καταγγελίες η σαπίλα έχει διεισδύσει βαθιά και στο χώρο του αθλητισμού, αφήνοντας τις αθλήτριες και τους αθλητές εκτεθιμένους σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς, την ίδια στιγμή που δεν έχουν στήριξη προκειμένου να καταγγείλουν τέτοια γεγονότα, να σταδιοδρομήσουν ως αθλητές.

Άρα, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν, ψυχαγωγούνται, ζουν οι γυναίκες δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό. Είναι η “κορυφή του παγόβουνου” της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, όπου τα όνειρά των γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για σπουδές και ενασχόληση με το επιστημονικό αντικείμενο, το άθλημα, την τέχνη, η ανάγκη για ψυχαγωγία “σκοντάφτουν” στις οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις και εκβιασμούς. Αυτές είναι οι συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν.

Όσοι σήμερα “πέφτουν από τα σύννεφα”,ΟΗΕ, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις, είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί! Πόσο υποκριτικό είναι να καλούν τις γυναίκες να “σπάσουν τη σιωπή τους”, όταν η πολιτική που ακολουθούν τις κρατά σιωπηλές, τις εκθέτει σε κίνδυνο; Η εργοδοτική τρομοκρατία, η απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι εκβιασμοί των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, του πολιτισμού, ακόμα και των Πανεπιστημίων δεν παύουν να υπάρχουν μόλις τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν.

Η ολόπλευρη στήριξη των γυναικών για να σταθούν στα πόδια τους και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, ακόμα περισσότερο για να ενταχθούν στον αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που δέχονται απαιτεί όλα όσα διαχρονικά το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στερούν από τις γυναίκες. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια υποκρίνονται ότι νοιάζονται για την εξάλειψη των επιθέσεων σε βάρος των φοιτητριών, όταν έχουν στερήσει από φοιτήτριες και φοιτητές βασικές υποδομές, προσωπικό φύλαξης στις Σχολές και τις εστίες, το δικαίωμα να ζουν και να σπουδάζουν με ασφάλεια στις Σχολές και τις εστίες.

Η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, κρατικής, μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες προϋποθέσεις, ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, πολιτισμό.

Απαιτούμε:

  • Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς
  • Στελέχωση Ιδρυμάτων και Φοιτητικών εστιών με ιατρικές μονάδες, παροχές συμβουλευτικής και ψυχολογική υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ