“Δείχνει” νέο κλείσιμο των σχολείων ο Εξαδάκτυλος

Νέα αυστηρά μέτρα σε όλη την χώρα

Σκέψεις για αυστηρό lockdown σε όλες τις “κόκκινες” περιοχές – τύπου Νοεμβρίου. Ξανά κλειστό το λιανεμπόριο, τα σχολεία κυρίως “ύποπτος” για την έξαρση των κρουσμάτων

“Δεν είναι μόνο η Αττική “στο κόκκινο”, χτες είχαμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη που είχε τριψήφιο αριθμό. Κατ’ αναλογία πληθυσμού δεν είναι καθόλου μικρότερος από της Αττικής», είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 το μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος. Μάλιστα, σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να θεωρούμε ότι κάποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στο πρόβλημα. Πριν τρεις ημέρες λέγαμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι καλά. Και αυτό λέγαμε και στις αρχές Οκτωβρίου. Και χτες είδαμε έναν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων που κατ’ αναλογία πληθυσμού δεν απέχει πολύ από τον αριθμό της Αττικής».

«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη αρχίσει να έχει διασπορά στη χώρα μας, αυτή θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο γρήγορα και εύκολα από ό,τι ο “κλασικός” ιός, πολύ γρήγορα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την νέα μορφή του ιού, όχι αυτόν που γνωρίζαμε. Άρα, η ταχύτητα και ο ρυθμός στον οποίο χορεύουμε δυναμώνει, τα βήματα μπρος-πίσω θα πρέπει να είναι ταχύτερα από ό,τι μέχρι τώρα. Το βαλσάκι θα πάει σε πιο άγρια πράγματα … Πρέπει να είμαστε πιο ταχείς στις αποφάσεις μας, δεν θα έχουμε περιθώριο ημερών να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε εμείς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι δύσκολος ο χορός αυτός, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολος. Και τώρα που ο ρυθμός εντείνεται θα πρέπει να προσέχουμε γιατί σε ένα γρήγορο χορό συμβαίνουν και ατυχήματα. Καλύτερα λοιπόν να χορέψουμε έτσι όπως πρέπει, γιατί ο ρυθμός δίνεται από τον ιό, όχι από εμάς».

Εξάλλου, περιγράφοντας το πώς γίνεται αυτό το «μπρος-πίσω» σημείωσε ότι γίνεται «όπως εκμεταλλευτήκαμε τις “αλκυονίδες ημέρες” για μία ανάσα εκτός σπιτιού το Χειμώνα, αυτό ακριβώς απεικονίζουν οι αποφάσεις». Η αναφορά αυτή έρχεται την ώρα που μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συνέχεια, η Ελλάδα δείχνει να επιστρέφει στις επιδημιολογικές συνθήκες που οδήγησαν στο δραματικό τελευταίο δίμηνο του 2020.

«Έδειξε» τα σχολεία

Σήμερα υπάρχει η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική αποτίμηση και την Παρασκευή θα γίνει η μεγάλη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των μέτρων. Και όπως εκτίμησε ο κ. Εξαδάχτυλος, η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων από την αύξηση της κινητικότητας με το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «αποτυπώθηκε με σαφήνεια, είναι σαφές, το βλέπουμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συνέβη».

Αν οι αριθμοί κρουσμάτων συνεχίσουν να αυξάνονται και από τα 1.261 την Τρίτη φτάσουν στο επίπεδο των 1.500-1.800 κρουσμάτων ημερησίως σήμερα ή αύριο Πέμπτη, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή «θα πρέπει να εισηγηθούμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω … δραστηριότητες που έχουν την έναρξή τους πρόσφατα θα πρέπει να ανασταλούν. Βεβαίως και τα σχολεία άλλες δραστηριότητες. Θα πρέπει να εξεταστούν όλες. Οι αριθμοί και η αλληλουχία των γεγονότων είναι σαφέστατη, δεν μπορεί να λέμε ότι δεν συμβαίνει». Στις 11 Ιανουαρίου «άνοιξε» ξανά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση «με ό,τι αυτό σημαίνει για την κινητικότητα των πολιτών» και από τις 25 Ιανουαρίου αρχίζει να καταγράφεται σταδιακή αλλά σταθερή άνοδος κρουσμάτων, είπε ο κ. Εξαδάχτυλος. Και την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου προστέθηκε η κινητικότητα του λιανεμπορίου, ενώ μετά τις 14 Φεβρουαρίου «έρχεται» η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κάτι που πλέον μένει να επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή).

Ο κ. Εξαδάχτυλος σχολίασε και τα σενάρια περί πλήρους lockdown για διάστημα μερικών εβδομάδων ώστε να επανέλθουν σε χαμηλότερες τιμές τα ημερήσια κρούσματα, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι με ένα μέτρο πολύ σκληρό, μετά από τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα που θα τελειώσει δεν θα έχουμε πρόβλημα … για όσο διαρκεί η πανδημία και για όσο δεν είμαστε εμβολιασμένοι, δυστυχώς το πρόβλημα θα το έχουμε μπροστά μας».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έσπευσε να διορθώσει σχόλιο ότι ο ίδιος «καθάρισε» με την πανδημία αφού είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό στα τέλη Ιανουαρίου και παρότι ο ίδιος είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ιερωμένος που εντοπίστηκε να φέρει το νέο «μεταλλαγμένο» στέλεχος από τη Νότιο Αφρική αυτό θεώρησε «αλλά πάντα εδώ είναι ο ιός, για να μας εκπλήσσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ