Connect with us

Uncategorized

Γιατί το διάγγελμα φέρνει “άνεμο” εκλογών το Φθινόπωρο;- Η πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας” της ΝΔ.

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Το χθεσινό διάγγελμα θύμιζε περισσότερο προεκλογικό μονόλογο παρά απόκριση του ΠΘ και μελών της κυβέρνησης στον λαό.

Μετά απο επικλήσεις στο ήθος του Έλληνα (και της κυβέρνησης) ανακοινώθηκαν ημίμετρα με έναν στοχευμένο άστοχο προσανατολισμό και προαναγγελίες υπε-ανάπτυξης το 2021 ενώ παράλληλα έγινε αναφορά στο τί πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα δίνοντας έμφαση στο “μαζί τα καταφέραμε”-εξαιρετικά γνωστό τρικ επικοινωνιολόγων, να βάζεις τον απέναντι στα λόγια σου περί “θριάμβου” και έτσι η πιθανότητα κριτικής στο πραγματικό έργο ελαττώνεται δραματικά- θυμίζει περισσότερο λόγο του ΠΘ στην ΔΕΘ και όχι διάγγελμα. Ως γνωστόν, στην ΔΕΘ πολλές κυβερνήσεις έπεσαν και πολλές άλλες ανέβηκαν…

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα τεκτενόμενα στο Μαξίμου, ότι το πιθανότερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι η μετάθεση όλων των κομβικών αποφάσεων στον Σεπτέμβριο. Η προοπτική των άμεσων εκλογών, μετά και το «φρένο» Γεραπετρίτη, δεν είναι πλέον σε πρώτο πλάνο αν και παραμένει ενεργή ως εφεδρεία. Στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης το πακέτο των μέτρων σπάει, επικοινωνιακά, σε δύο τμήματα – στις αποσπασματικές και κλαδικές μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε μια δεύτερη δέσμη που παραπέμπεται στον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η αναστολή της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και, πιθανώς, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Εδώ τα δημοσιονομικά περιθώρια, με βάση τουλάχιστον το οικονομικό μοντέλο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, είναι περιορισμένα και ο στόχος των σταδιακών «εξαγγελιών» είναι διπλός: Αφενός να εκτιμηθεί στο τέλος του καλοκαιριού η τελική ζημιά στην οικονομία από το lockdown – «εάν και εφόσον διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από τον τουρισμό», όπως λέει βουλευτής της ΝΔ -, και αφετέρου να δοθεί επικοινωνιακή ώθηση και μορφή «restart» στην άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Με το τοπίο να αρχίζει να ξεκαθαρίζει, φαίνεται πως πάμε για διπλό ανασχηματισμό απο την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δηλαδή, μια πρώτη κίνηση στοχευμένων αλλαγών στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου (κοντά στην επέτειο του ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της ΝΔ) και, κατόπιν, στο πλαίσιο του ίδιου «restart», ένας δομικός ανασχηματισμός στις αρχές του φθινοπώρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο περιορισμένο κύμα των αλλαγών θα πρέπει να αφορά «τα υπουργεία που βρέθηκαν ελλιποβαρή» στην διαχείριση του lockdown, κι εδώ φωτογραφίζονται ευθέως οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Στον «δομικό ανασχηματισμό» η εισήγηση προβλέπει αλλαγές που μπορεί να αγγίξουν και το οικονομικό επιτελείο αλλά και υπουργοποίηση περισσότερων προσώπων της απόλυτης επιρροής Μητσοτάκη – δηλαδή, εγκαθίδρυση και νέου εσωκομματικού τοπίου.

Εν ολίγοις, και με παρενθέσεις «ειδικών» παρεμβάσεων, όλες οι στρατηγικές κινήσεις μάλλον παραπέμπονται στον Σεπτέμβρη. Εως τότε,  το μοντέλο που επιλέγεται είναι εκείνο της τμηματικής αναγγελίας μέτρων και στρατηγικών διακυβέρνησης,με την ΝΔ να δείχνει κατ αυτό τον τρόπο πως επαληθεύει την πολιτική στρατηγική του “βλέποντας και κάνοντας”,  με την οικονομία εξαρτώμενη αποκλειστικά και μόνον από την τύχη του τουρισμού, και με εφεδρεία πάντοτε τις πρόωρες εκλογές.

Advertisement