Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Διάλογος και σχέδιο για τα λεφτά της ΕΕ, και όχι κομματικές συγκρούσεις”. Toυ Γιάννη Μαγκριώτη.

Published

on

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του κ. Ντομπρόβσκις: «Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στο πακέτο των 32 δις ευρώ», σήμανε νέο χαμό μεταξύ Κυβέρνησης και Σύριζα.

Ο Σύριζα βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την κυβέρνηση για νέο μνημόνιο, προσποιούμενος ότι δεν θυμάται πως, το  καθεστώς υψηλής εποπτείας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν τέλειωσε το δικό τους μνημόνιο.

Η κυβέρνηση απάντηση με ένα ευφυολόγημα: «Με τον Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», αποκρύπτοντας ότι, οι δημοσιονομικοί στόχοι των μνημονίων υπήρχαν και υπάρχουν και τα πακέτα των δις ευρώ της ΕΕ και των Βόρειων χωρών προς τις χώρες του Νότου, δίνονται λόγω της πανδημίας του κορονοιού, που θα πλήξει περισσότερο και πάλι την χώρα μας, λόγω των χρόνιων προβλημάτων μας και των μεγάλων αδυναμιών του ΕΣΥ.

Ξεχνούν σκόπιμα και τα δυο κόμματα ότι, η «Υψηλή εποπτεία» που ξεκίνησε το 2018, έχει συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, με πρώτο σταθμό το 2022 και εκτείνονται στα επόμενα 60 χρόνια. Η Ελλάδα πρέπει να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους, διαφορετικά θα υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό ισχύει για κάθε Ελληνική κυβέρνηση μετά το 2018 και φυσικά για την σημερινή.

Συνεπώς, είναι προσχηματική η σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Και δυο κρίσιμες και χρήσιμες διευκρινήσεις ακόμη:

1. Για φέτος η ΕΕ έχει αναστείλει λόγω COVIT-19, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και φυσικά και για την Ελλάδα. Γιαυτό η κυβέρνηση μπορεί να δίνει επιδόματα και ενισχύσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, έτσι, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου, μπορεί να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 5% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος σε ύψος ρεκόρ, που θα ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ.

Του χρόνου όμως είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε και πάλι σε πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους της «Υψηλής εποπτείας». Επειδή όμως αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί, ακόμη και με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση πρέπει να πει τι θα κάνει, αν δηλαδή θα ζητήσει από το Eurogroup να αλλάξει την δημοσιονομική συμφωνία του 2018 και τι προσδοκά να πετύχει. Το ίδιο βέβαια πρέπει να πει και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα.

2. Πάλι, λόγω COVIT-19 η Κομισιόν επέτρεψε στις χώρες μέλη της ΕΕ, να αναμορφώσουν εκτάκτως το τρέχον ΕΣΠΑ για φέτος, και να ρίξουν τους πόρους σε επιδόματα και ενισχύσεις επίσης, όπως και στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Μάλιστα, λόγω κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλες οι αναθέσεις προγραμμάτων και έργων γίνονται χωρίς διαγωνισμούς.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, και η κυβέρνηση πρέπει να πει, πως θα διαχειριστεί το υπόλοιπο ΕΣΠΑ, του οποίου οι συμβασιοποιήσεις έργων και προγραμμάτων δεν ξεπερνούν το 30% του συνολικού προγράμματος μέχρι τώρα, και ξέρει ότι, μετά τις 31/12/2020 δεν θα μπορεί να υπογράφει συμβάσεις, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν πολλά δις ευρώ από τους πόρους των Κοινοτικών προγραμμάτων.

Πρέπει ακόμη να ετοιμάσει το νέο σχέδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με το δεσμευτικό πλαίσιο της ΕΕ για την ψηφιακή και πράσινη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για να αξιοποιήσει ταυτόχρονα δυο ουσιαστικά ΕΣΠΑ την περίοδο 2021-2027, περισσότερα δηλαδή από 40 δις ευρώ Κοινοτικών πόρων.

Και επειδή στα χαρτιά θα γραφτούν, όπως πάντα, ωραία κείμενα, θα πρέπει να ξέρουν κυβέρνηση και κόμματα ότι, με την σημερινή δημόσια διοίκηση και την ίδια επιχειρηματική νοοτροπία, πως θα τα πετύχει αυτά;

Λεφτά θα υπάρχουν, πως θα αξιοποιηθούν παραγωγικά, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας;

Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ έχουμε, ελπίζω να μην έχει την τύχη του Αμερικανικού, στην χώρα μας.