ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διασύνδεση Λιβύης – Κρήτης με αγωγό αερίου πρότεινε απο το 2010 ο Γ.Παπανδρέου
Διασύνδεση Λιβύης – Κρήτης με αγωγό αερίου πρότεινε απο το 2010 ο Γ.Παπανδρέου
Στην Τρίπολη της Λιβύης, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, ταξιδεύει αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Πρόκειται για ανταπόδοση της – προ δεκαπενθημέρου – πρόσφατης επίσκεψης του Λίβυου πρωθυπουργού Al-Baghdadi Ali al-Mahmudi και του Λίβυου υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα.
Διασύνδεση
Ένα μεγάλο ενεργειακό project Ελληνο – Λιβυκού ενδιαφέροντος έχει πέσει «στο τραπέζι» και αναμένεται να εξεταστεί διεξοδικότερα. Πρόκειται για σενάριο διασύνδεσης της Λιβύης με την Κρήτη με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, προκειμένου να τροφοδοτηθεί ενεργειακά η μεγαλόνησος, αλλά και να καλυφθούν ανάγκες του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.
Το ερώτημα είναι, βεβαίως, πως θα είναι βιώσιμος ένας αγωγός ο οποίος δεν θα οδηγεί στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό σύστημα, αλλά σε ένα νησί, και ως εκ τούτου χρειάζεται δίκτυο περαιτέρω διασυνδέσεων για να καλύψει μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες. Αντίθετα, είναι οπωσδήποτε πιο ρεαλιστική η προοπτική δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Κρήτη και η τροφοδοσία του με LNG από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Ευρώπη
Η διασύνδεση, πάντως, της Βόρειας Αφρικής με την Νότια Ευρώπη δεν είναι «πρωτόγνωρη». Υπάρχουν οι αγωγοί που συνδέουν την Αλγερία με την Ιταλία και το Μαρόκο με την Ισπανία, ενώ ο μεγαλύτερος, τέτοιου είδους, υποθαλάσσιος αγωγός είναι ο λεγόμενος Green Stream που συνδέει, μετά από διαδρομή 520 χιλιομέτρων, τη Λιβύη με τη Σικελία της Ιταλίας και λειτουργεί από το 2004. Είναι ιδιοκτησία της Ιταλικής ENI και της National Oil Corporation, του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης και μεταφέρει 8 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξεύρεση «δρόμων» μέσω των οποίων θα διοχετεύεται το παραγόμενο φυσικό αέριο είναι κομβικής σημασίας για τη Λιβύη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κρατική της εταιρεία είναι έτοιμη να επενδύσει. Σήμερα η Λιβυκή παραγωγή αερίου φτάνει τα 16 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο, εκ των οποίων εξάγονται περίπου τα 10,5 δις. κυβικά. Τα βεβαιωμένα αποθέματα της χώρας εκτιμώνται σε 1,54 τρις. κυβικά μέτρα τοποθετώντας τη Λιβύη στην 23η θέση διεθνώς.
Προαναγγελία
Μετά τη συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι ανοίγονται νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας και των επικοινωνιών. Ανάλογες δηλώσεις για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνεργασίας έκανε και ο Λίβυος πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι για το Λιβυκό λαό και τον Μουαμάρ Καντάφι, “φίλος και αδελφός”.
Πρότεινε ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Εκστρατεία
Το ταξίδι στη Λιβύη το Καλοκαίρι του 2010 ήταν το πρώτο μιας σειράς ταξιδιών του πρωθυπουργού μέσα στον Ιούνιο, καθώς θα ακολουθήσουν: Επίσκεψή στη Βιέννη, στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής και μετά τις 20 Ιουνίου στη Ν. Υόρκη για τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Καλώδιο
Εν τω μεταξύ, τη διασύνδεση της Λιβύης με την Ελλάδα μέσω υπερσύγχρονου υποβρύχιου καλωδίου τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσαν ο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός της Λιβύης LITC και η OTEGlobe, θυγατρική του ΟΤΕ και υπεύθυνη για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, το.. νέο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο – που ονομάζεται Silphium – θα συνδέει τη Λιβύη με την Ελλάδα στους διεθνείς καλωδιακούς σταθμούς των πόλεων Derna και Χανίων, αντίστοιχα και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία σε περίπου ένα χρόνο. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την LITC και είναι το πρώτο καλώδιο αποκλειστικής λιβυκής ιδιοκτησίας που θα συνδέει τη βορειο-αφρικανική χώρα με την Ευρώπη.