“Πλαφόν στα Τεστ”: ΚΙΝΑΛ: “Που είναι τόσο καιρό η επιτροπή ανταγωνισμού και η Δικαιοσύνη;”

  • Κόστος τεστ, πλαφόν και συνταγογράφηση -Ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για διατίμηση/απόφαση που εδώ και 8 μήνες πιέζει το ΚΙΝΑΛ για να παρθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς όφελος της Κοινωνίας και την διαφύλαξη της υγείας

 

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής είχαμε πρώτοι επισημάνει την αναγκαιότητα των μαζικών τεστ, σε ευθυγράμμιση με την αντίληψη του ΠΟΥ.  Απο τότε, σε κάθε δημόσια παρέμβαση της προέδρου , που αφορά το υγειονομικό σκέλος διαχείρισης  του κορονοϊού, το τρίπτυχο τεστ τεστ τεστ, είναι η προμετωπίδα της πρότασης μας. Γιατί; Τότε, για πρώτη φορά αναδεικνύεται και το τεράστιο ζήτημα του κόστους, με τα τεστ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να φτάνουν έως τα 300 ευρώ το τεστ (https://kinimaallagis.gr/προτάσεις-της-προέδρου-του-κινήματος/

 

 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για διατίμηση στην τιμή των τεστ, με συνέπεια για 8 μήνες τα rapid test που στην χονδρική έχουν τιμή 5-7 ευρώ να πωλούνται 40-60 ευρώ  και αντιδραστήρια των μοριακών που στην χονδρική πωλούνται μεταξύ €13-15, να κοστίζουν 70-120 ευρώ τους τελευταίους μήνες, ενώ κατα την πρώτη φάση έφτασαν έως και τα 300€ ανα τεστ. 

Η κυβέρνηση όμως, δεν κάνει τίποτα. 

 

Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου στις 04.09.2020, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Κοντοζαμάνης δήλωνε: «Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα που αναφερθήκατε για τη διατίμηση στις τιμές, το Κράτος παρεμβαίνει όταν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Νομίζω ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, έχουν εξορθολογιστεί οι τιμές σε σχέση με την αρχική περίοδο. Ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα έκανε όλος αυτός ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για να κάνουν τεστ.» (https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ypoyrgeioy-ygeias-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-diacheirisis-kriseon-n-chardalia-ton-kathigiti-tis-iatrikis-scholis-toy-panepistimioy-patron-melos-ti/?fbclid=IwAR0qQdL-HJXhIh-j2sZ7sL-DS5ExUB1w0yKAhpQ4pu76zr9_6s3e0jiTA5s). 

 

Αυτή η τιμή δημιουργεί δύο μεγάλα προβλήματα. Αφενός, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον έλεγχο της διασποράς. Λαμβάνοντας υπόψη, πως η οικογένεια είναι η κύρια δομή μετάδοσης, μια τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε να δώσει μισό μισθό, κατι προφανως αδυνατο για αρκετούς συμπολιτες μας.  Αφετέρου, προκύπτει προφανής αισχροκέρδεια με εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στα χέρια λίγων. Για περίπου δηλαδή 7-8 μήνες, η μέση τιμή των μοριακών τεστ σε ιδιωτικά πολυιατρεία κυμαινοταν από 80 έως 100 ευρώ, και 110 με 130 ευρώ αν οι πολίτες ζητούσαν να έρθει στην κατοικία τους νοσηλευτής που θα τους έκανε το τεστ. Αυτή η ανεπάρκεια, που στοιχίζει στον πλήρη έλεγχο της διασποράς και της ιχνηλάτησης, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε σε παραιτήσεις.  Αυτή η αισχροκέρδεια σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε στην παρέμβαση της επιτροπής Ανταγωνισμού και της δικαιοσύνης. Υπάρχει, λοιπόν, μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη ΝΔ, που συμπυκνώνεται στα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα: 

 

Πόσοι χιλιάδες ακόμα θα είχαν έγκαιρα πρόσβαση σε  τεστ;

Πόσα κρούσματα θα βρίσκαμε νωρίτερα;

Πόσο πιο έγκαιρα θα είχαμε μέτρα σε Θεσσαλονικη,Σερρες, Δράμα, Λαρισα; 

Και εν τελεί, πόσο καλύτερο έλεγχο της πανδημίας θα πετυχαίναμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ