Κίνημα Αλλαγής: “Περιφρονεί και απαξιώνει τους συνταξιούχους ο Πρωθυπουργός”

Ανακοίνωση Τομέα Συνταξιούχων του Κινήματος Αλλαγής

Απογοήτευση και οργή διακατέχει τους συνταξιούχους μετά την εξαγγελία των μέτρων στη ΔΕΘ. Καμιά αναφορά σ’ αυτούς.

Πως θα επιβιώσει ο χαμηλοσυνταξιούχος κύριε Μητσοτάκη που με τρόμο βλέπει τις ανατιμήσεις των βασικών ειδών να ροκανίζουν τον πενιχρό του εισόδημα ενώ εσείς αρνείστε πεισματικά την αιτούμενη επαναφορά του ΕΚΑΣ που ανερυθρίαστα κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων μια σειρά δεσμεύσεων για τους συνταξιούχους απαξιώνοντάς τους  και οδηγώντας τους στη φτωχοποίηση.

Φαλκιδεύσατε με ερμηνευτικά τερτίπια την δέσμευση σας για σεβασμό των αποφάσεων του ΣτΕ  ως προς την απόδοση των αναδρομικών αποκλείοντας 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους και το σύνολο των συνταξιούχων από τα οφειλόμενα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Ξεχάσατε τη δέσμευσή σας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους συνταξιούχους.

Από την προεκλογική δήλωση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που επέφερε το αποτελείωμα στις συντάξεις προχωρήσατε την δήθεν Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση με το νόμο Βρούτση που διασφάλιζε κατά τα λεγόμενά σας βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 ενώ στη πράξη ήταν μπαλώματα στο νόμο Κατρούγκαλου διατηρώντας όλες τις περικοπές.

Αναφερθήκατε ότι με τη νέα δήθεν μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης οι νέοι θα παίρνουν υψηλότερες συντάξεις και ότι διασφαλίζονται τα ποσά των εισφορών τους.

Αποκρύψατε όμως ότι η διασφάλιση οδηγεί στο 50% των σημερινών συντάξεων και ότι καμμιά επιστημονική τεκμηρίωση δεν στηρίζει τις φρούδες υποσχέσεις και παραπλανάτε λέγοντας ότι το σύστημα αυτό το εφαρμόζουν όλες οι χώρες.

Αποκρύψατε επίσης ότι το τεράστιο κόστος μετάβασης από το διανεμητικό στο άκρατο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των έως 78 δις € θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι και οι ήδη εργαζόμενοι με την νομοτελειακά επερχόμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Δίνετε εκ του ασφαλούς φρούδες ελπίδες στους νέους γιατί γνωρίζετε ότι το ύψος των παροχών θα κριθεί μετά από 35ετία και δεν θα λογοδοτήσετε για αυτό, όπως και η μείωση των επικουρικών θα σκάσει μετά από 7ετία.

Όσο για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας που αναφερθήκατε, θυμίζουμε την ανάλογη  δέσμευσή σας  για την ψηφιακή σύνταξη, που ισχυριζόσασταν ότι μέχρι τέλος Ιουνίου του 2021 θα είχαν όλες οι εκκρεμούσες αποδοθεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Δεν είναι ότι ξεχάσατε μόνο τους συνταξιούχους. Οι εξαγγελίες σας και ο διχαστικός σας λόγος είναι συνεπείς με τις συντηρητικές πολιτικές που ακολουθείτε, που στηρίζουν τους λίγους και ισχυρούς ενώ διευρύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές ανισότητες.

Στο πλαίσιο των πολιτικών αυτών εντάσσεται και η εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σας θυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν.

Σήκωσαν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μνημονιακά χρόνια με συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους. Απαιτούν σεβασμό.

Θα μας βρείτε συνεχώς μαζί με τους εργαζόμενους και τους νέους απέναντι στις συντηρητικές σας πολιτικές που οδηγούν σε γενική φτωχοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ