Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Μάντζος: «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πυλώνας σταθερότητας, αλλά στασιμότητας»

Published

on

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action24 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθινού μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Απαντώντας σε αναφορές του Yπουργού Επικρατείας,  Άκη Σκέρτσου, ο Δ. Μάντζος τόνισε πως «χρειάζεται περισσότερη προσοχή, ειδικά από εσάς προσωπικά, όταν απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ερμηνεύετε τη βάση του ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια τώρα. Αν την είχατε κάποτε αυτήν την άποψη, πρέπει να την αφήσετε στο παρελθόν σας. Τώρα υπηρετείτε κάτι άλλο.

Σας άκουσα να επαναλαμβάνετε ανακρίβειες σε σχέση με ψήφους του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Είχα την τιμή να είμαι Διευθυντής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις. Ν. 4808/2021, άρθρο 74 για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: ψήφος ΠΑΣΟΚ ΝΑΙ σε ονομαστική ψηφοφορία. Και εμφανίζεστε και λέτε στο πανελλήνιο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας και πολλές ακόμη διατάξεις.

Νομίζω ότι μας μπλέκετε. Τα κακά νέα για εσάς είναι ότι εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολύ κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε απέναντι σε εμάς να επαναλαμβάνετε την ίδια κασέτα περί της τερατογένεσης. Κάνετε ότι δεν ακούτε όταν λέμε ένα απόλυτο “όχι” σε μια συγκυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη που ρίσκαρε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Επιμένετε όμως να τον ταυτίζετε με το ΠΑΣΟΚ και την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη την οποία εμείς εκφράζουμε».

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναφερθεί και στο θέμα του φράχτη του Έβρου, λέγοντας ότι όλοι θυμούνται «ποιος ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, στην προστασία των συνόρων και στη διατήρηση της αξιοπρέπειας των προσφύγων. Χωρίς επαναπροωθήσεις, χωρίς κίνδυνο στα σύνορά μας, χωρίς να λέμε δογματικά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Και ο Έβρος και η θάλασσα έχουν σύνορα και θα πρέπει να φυλάσσονται».

Διερωτήθηκε, ωστόσο, «πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της ΕΕ και ζήτησε την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ ώστε να γίνεται δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη την ΕΕ; Πόσες και ποιες ηγεσίες από το Λαϊκό Κόμμα στήριξαν αυτήν την πολιτική; Εμείς, το ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη το διεκδικούμε».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «επιμένει η Κυβέρνηση να θέτει το δίλημμα πώς ήμασταν το 2015 και το 2019 και πώς είμαστε τώρα. Για εμάς, το ερώτημα είναι τι έταξε και τι έπραξε αυτή η κυβέρνηση;. Η αποτίμηση θα γίνει στα δικά της πεπραγμένα επί τέσσερα ολόκληρα έτη.

Κραδαίνει ως “σκιάχτρο” τον ΣΥΡΙΖΑ -και πολύ σωστά- στο ζήτημα της οικονομίας και της φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν έχουμε σήμερα έμμεση και άμεση φορολογία σε αναλογία 1:1; Δεν πληρώνουν όλοι έμμεσους φόρους χωρίς καμία οικονομική λογική,  ενώ οι έχοντες και κατέχοντες πληρώνουν λιγότερους άμεσους φόρους;

Advertisement

Δεύτερον, στην κοινωνία. Μιλούσε η ΝΔ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και για δικαιοσύνη στις συντάξεις. Ποτέ δεν κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου και σήμερα έχει 900.000 συνταξιούχους εκτός αυξήσεων. 

Και το τρίτο, κράτος δικαίου και θεσμοί. Ο κ. Σκέρτσος μιλάει και δίπλα μας είναι ένας υπουργός, ο κ. Ν. Παππάς, που καταδικάστηκε με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο για τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Εσείς τι κάνατε με το κράτος δικαίου; Μέσα στην καρδιά του επιτελικού κράτους δημιουργήθηκε και στεγάστηκε ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπών και παρακολουθήσεων εις βάρος πολιτικού αντιπάλου, δημοσιογράφων και αρχηγών ενόπλων δυνάμεων; 

Οικονομία, κοινωνία, κράτος δικαίου. Αυτό είναι το διακύβευμα. Αυτό είναι που θα σας καταλογιστεί στις εκλογές». 

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις του κ. Σκέρτσου ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει όρους που στερούνται λογικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης, ο Δ. Μάντζος σχολίασε:

«Κράτος δικαίου είναι να έχουμε εξεταστική επιτροπή που θα μπορεί να εξιχνιάσει την υπόθεση χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου. Αυτό, ναι, ίσως το θεωρείτε υπερβολικό και καταχρηστικό. Είναι καταχρηστικό εκ μέρους μας να ζητάμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επαναφορά των τριετιών, να ζητάμε 10% του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για το ΕΣΥ, φορολογική δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία», ανέφερε δεικτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Δημήτρης Μάντζος σχολίασε παράλληλα τη στάση της ΝΔ σχετικά με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως προς τις προγραμματικές συγκλίσεις, κάνοντας μία «πολύ κρίσιμη νομική και συνταγματική παρατήρηση. Σας ακούω να μιλάτε για αντισυνταγματική, δημοκρατικά ανομιμοποίητη επιλογή. Συγγνώμη, τελικά ποιος δίνει τη νομιμοποίηση σε αυτήν τη χώρα; Το Σύνταγμα ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Το άρθρο 37 του Συντάγματος λέει ότι, αν θέλουμε συγκλίσεις σε πραγματικές προοδευτικές προτάσεις, θα πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα. Όλα τα άλλα είναι ατάκες για εσωτερική επικοινωνία προεκλογική και προφανώς θα αξιολογηθούν στην κάλπη».

Advertisement

Απαντώντας, παράλληλα, στην εκτίμηση του κ. Σκέρτσου ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι προϊόν αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ο Δ. Μάντζος αναρωτήθηκε: «Η Γερμανία έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Μήπως είναι καχεκτική οικονομία επειδή έχε συνεργασίες και συγκλίσεις,; Αυτό μας λέτε;».

«Δεν είναι δυνατόν να μας λέτε ότι η ΝΔ είναι πυλώνας σταθερότητας, όταν στην πραγματικότητα είναι πυλώνας στασιμότητας».

«Εμένα η λογική της ΝΔ για τις εκλογές μου θυμίζει τη Formula 1. Σαν να τρέχουμε όλοι για να πιάσουμε μια pole position για να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει από καλή θέση στον δεύτερο αγώνα. Αυτό και αν είναι αντιδημοκρατικό. Δεν είναι γκάλοπ οι εκλογές», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

Advertisement