ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η “Δημοκρατική Παράταξη” γράφει στο “Τhe Socialist”: “Γιατί δεν ανεβαίνει το Κίνημα Αλλαγής;”

Η ομάδα που απαρτίζει την “Δημοκρατική Παράταξη”

στο Τουίτερ, γράφει για το Νο1 website ενημέρωσης του Σοσιαλδημοκρατικού χώρου, το “Τhe Socialist”.

Ένα ερώτημα που απασχολεί την βάση αλλά υποθέτουμε και την ηγεσία είναι οι λόγοι που το Κίνημα Αλλαγής παραμένει στάσιμο δημοσκοπικά αλλά κυρίως στην κάλπη. Τα αφηγήματα πολλά και διαφορετικά μα σαφώς υποκειμενικά. Οι διαχειριστές του λογαριασμού Δημοκρατική Παράταξη(SDParty1974) θα επιχειρήσουν να εξετάσουν τα αίτια με υποκειμενική ματιά βασιζόμενοι σε αντικειμενικά γεγονότα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι η δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ; Στις εκλογές του 2007 και την ήττα από την ΝΔ, περίπου 2,8εκ. πολίτες ψήφισαν Παπανδρέου ενώ 2 χρόνια μετά το 2009 ξεπέρασαν τα 3εκ. οι πράσινοι ψηφοφόροι. Ασφαλώς το εκλογικό σώμα δεν είναι το ίδιο μια δεκαετία μετά αλλά διαχρονικά αυτό είναι το μέγεθος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στις εκλογές του 2012 το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά εξαερώθηκε με την πλειονότητα να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στην ΔΗΜΑΡ αλλά και σε άλλα κόμματα. Η τελευταία μετακίνηση ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ έγινε το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ είχαν 440.000 ψήφους ενώ στις εκλογές του Ιουλίου 457.000 είναι αυτοί που έβαλαν στην κάλπη Κίνημα Αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα κοινό του μισό εκατομμυρίου που δεν μετακινείται εύκολα. Ωστόσο αυτό είναι μόνο το 1/6 της δύναμης του 2009, με τα υπόλοιπα 3/6 δηλαδή 1,5 εκ. να είναι ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ και χονδρικά 1.000.000 στην αποχή και στην ΝΔ.

Πάμε να προσεγγίσουμε το θέμα της μη επιστροφής των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ πίσω στο σπίτι τους. Αρχικά η μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από το μνημόνιο και αργότερα από το 2011 όταν έγινε η Κυβέρνηση Παπαδήμου όπου το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με ΝΔ και ΛΑΟΣ και κορυφώθηκε επί Σαμαρά όταν το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αφομοιώθηκε από την ΝΔ και οι διαφορές των 2 κομμάτων δεν ήταν πια διακριτές.

Φτάνοντας στο 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά με αποκρουστικό τρόπο με την ακροδεξιά και την καραμανλική δεξιά θα περίμενε κανείς να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων τον Μάη και τον Ιούλιο και το Κίνημα Αλλαγής η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ να έχει μεγαλύτερα ποσοστά.

Αυτό δεν έγινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συναλλάχθηκε με πολλά πρώην στελέχη μας με επιρροή στην κοινωνία και γιατί αρκετός κόσμος ψήφισε στην λογική του “μη χειρόν βέλτιστον” και υπό τον φόβο της ΝΔ έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής προεκλογικά έπεσε στην παγίδα του διπόλου και των ΜΜΕ που τους στηρίζουν. Γιατί μπορεί με την απομάκρυνση Βενιζέλου να έδειξε αλλαγή ρότας αλλά από την άλλη σε κάθε πάνελ η ερώτηση προς τα στελέχη μας και την Πρόεδρο ήταν το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ. Εκεί η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρη με συνέπεια κόσμος που ήθελε να επιστρέψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης 3–4% φοβήθηκαν νέα συγκυβέρνηση με την ΝΔ.

Κατά την άποψη μας ένα σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ στο 26–27% και του Κινήματος Αλλαγής στο 10–11% δεν ήταν εκτός πραγματικότητας τον Ιούλιο.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απίστευτη αμηχανία και εσωστρέφεια. Δημοσκοπικά καταρρέει αλλά το ΚΙΝΑΛ μένει στάσιμο σε ποσοστά που με την αναγωγή είναι στα ίδια με πέρυσι 7–8% και εδώ είναι το μεγάλο γιατί;

Η Γεννηματά στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο τα έχει πάει περίφημα. Με συναίνεση όπου πρέπει, με σκληρή αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση και δεκάδες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν ξεσκεπάσει τα σκάνδαλα της ΝΔ ωστόσο αυτή η προσπάθεια δείχνει να μην βρίσκει ανταπόκριση.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ΜΜΕ που στηρίζουν την ΝΔ και όχι μόνο προσπαθούν να δώσουν μια εικόνα σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διότι μερίδα της βάσης αλλά και μειοψηφία βουλευτών και στελεχών είναι φίλα προσκείμενη στην ΝΔ και σφόδρα αντιΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη η πλειοψηφία των στελεχών και των φίλων ζητούν αυτονομία, όπως ακριβώς και εμείς. Μια νέα σύμπραξη με την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουν το τέλος που είχαν το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ. Ασφαλώς η κράση της παράταξης είναι σαφώς πιο γερή από τα κομματίδια που αναφέρθηκαν μα δεν παύει να είναι ταλαιπωρημένη τα τελευταία 10 χρόνια.

Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Για εμάς πρέπει να στηριχθεί από όλους η στρατηγική της Γεννηματά για σκληρή αντιπολίτευση στην ΝΔ και ανεξαρτησία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι κατηγορούν την Γεννηματά, για να βρεθούν στην αγκαλιά του Κυριάκου ας το κάνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες(βλέπε Λάκωνα πρώην Βουλευτή). Όσοι θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή την σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να κρατούν την άποψη για τους εαυτούς τους(βλέπε πρώην Υπουργό). Είναι ανεπίτρεπτο μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας να κινούνται αυτόνομα και με διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που κεντρικά έχει το Κίνημα.

Τέλος και ίσως σημαντικότερο. Πρέπει οι Τοπικές Οργανώσεις και οι Νομαρχιακές Επιτροπές να αναλάβουν δράση, να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδείξουν την προσπάθεια που γίνεται καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών απέχουν από την κάλπη. Αυτή ήταν η μεγάλη δύναμη του ισχυρού ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος . Είναι ο μοναδικός τρόπος μιας και τα κανάλια λιβανίζουν την ΝΔ με κρατικό χρήμα, σιγοντάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως το αντίπαλο δέος αφού είναι αποδεδειγμένα βολικός αντίπαλος.

Είναι κρίμα και άδικο ο χώρος μας να είναι ισχυρότατος και δεύτερη δύναμη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στους φοιτητικούς συλλόγους και σε επίπεδο κόμματος να μετριέται σε μονοψήφια.

Κλείνοντας στηρίζουμε με πάθος τις προσπάθειες της Γεννήματα και της πλειονότητας των στελεχών,ωστόσο δεν θα ενισχύουμε ανθρώπους που λοξοκοιτάζουν δεξιά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ(δε λέμε αριστερά γιατί δεν είναι).

ΥΓ- Εσωκομματικές το ’21 και όχι ανά δύο μήνες ανάλογα με το συμφέρον του καθενός!

Βρείτε την “Δημοκρατική παράταξη” στο Facebook, κάντε κλικ ΕΔΩ